Hur kan man jobba med hav och vatten, och var i samhället behövs personer med marin kunskap? På yrkesmässan om havet den 20 mars träffade över 450 gymnasieelever yrkesfolk inom allt från forskning till förvaltning, folkrörelser och försvar.
Yrkesmässa om havet på Baltic Sea Science Center på Skansen
Även konstnärliga yrken var representerade på mässan. Här vetenskapsillustratören Elsa Wikander som arbetar vid kommunikationsbyrån Azote. Foto: Michaela Lundell
Vid Studietorget på mässan kunde eleverna möta studievägledare från flera av Stockholms universitets institutioner, som ger utbildningar med marin inriktning. Vid universitetet kan man bland annat läsa till marinbiolog, marin geovetare, miljövetare, miljökemist och oceanograf. Foto: Michaela Lundell
Gustaf Almqvist, en av de medverkande på yrkesmässan, är tidigare student och forskare vid Stockholms universitet och arbetar idag med fiske och andra havsfrågor vid Länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Michaela Lundell
Oskar Åslund, som utbildade sig till oceanograf vid Stockholms universitet, arbetar idag vid SMHI i Norrköping. Foto: Skansen
Miljöanalytikern Caroline Raymond vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik visar en elev en sedimentpropp från Östersjöns mjuka bottnar, där man kan se gångarna efter små ryggradslösa djur. Djur som sällan får uppmärksamhet – men som genom sitt grävande är mycket viktiga för syresättningen av bottnarna. Foto: Michaela Lundell
Publicerad 2025-03-25
Befälhavaren Thomas Strömsnäs. Foto: Michaela Lundell
– Att operera ut en blindtarm är inget jag vill göra, men jag får göra det, om det behövs!
Det förklarar Thomas Strömsnäs, befälhavare för Stockholms universitets forskningsfartyg Electra, och en av alla yrkespersoner som mötte gymnasieelever på yrkesmässan om havet, som anordnades för andra gången på Baltic Sea Science Center, i samarbete mellan Stockholms universitet, SLU, Stockholm Vatten och Avfall och Skansen.
Eleverna sitter tätt bänkade i utställningen, på trappstegen som radar upp viktiga miljöpolitiska beslut som fattats om Östersjön, och lyssnar på passet ”Jobba till sjöss – en oändlig värld av möjligheter”. Thomas berättar om yrkesutbildningar för de som är nyfikna på att ”gå till sjöss” – och också om möjligheterna om man bestämmer sig för att gå iland igen.
– Sjömän är väldigt eftertraktade även i land eftersom man är van att lösa alla problem själv. Man är i princip van vid att laga saker med en rostig spik och tuggummi, säger han.
Stort behov av marina geovetare
I labbet intill berättar forskarna Martin Jakobsson och Richard Gyllencreutz från Institutionen för geologiska vetenskaper om den nya kandidatutbildningen i marin geovetenskap, och hur företag och myndigheter sliter i dem som behärskar kunskapen att kartlägga havsbotten – en kompetens som behövs i allt från anläggningsarbeten till haveriutredningar och klimatforskning.
Elias Strandell Erstorp, ingenjör och tekniker vid både Östersjöcentrum och Institutionen för geologiska vetenskaper, med den undervattensdrönare som marina geovetare använder för att undersöka havsbottnen. Foto: Michaela Lundell
I utställningen simmar deras undervattendrönare omkring i en liten bassäng och filmar botten – en teknik som tillåter en att torrskodd undersöka exempelvis kalvande glaciärtungor från inlandsisen på Grönland och skeppsvrak djupt på havsbotten.
Dykande marinbiolog
Jesper Ström, vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik och Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, är verksamhetsansvarig för miljöövervakningen av de hårda vegetationsklädda bottnarna i Egentliga Östersjön. Han visar vackra bilder på livet under ytan och berättar om vägen till jobbet som forskningsingenjör och ”dykande marinbiolog”. Foto: Michaela Lundell
Under ett pass i filmsalen visar Jesper Ström bilder från sitt arbete med miljöövervakning i Östersjön, och berättar om vägen till jobbet som ”dykande marinbiolog” vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Han beskriver hur olika intressen och erfarenheter, utbildningar och hårt jobb till slut ledde till ett drömjobb, som han från början inte ens visste fanns.
Eleverna får också chansen att lyssna till och inspireras av naturfilmare, en processingenjör vid Stockholms avloppsreningsverk, en marinarkeolog och marina däggdjursexperter från Naturhistoriska riksmuseet. Bland utställarna kan de mingla med en vetenskapsillustratör, innovativa företagare, konsulter och yrkesfolk från olika ideella organisationer, som alla jobbar med havet.
Utbildade vid Stockholms universitet
Här finns flera alumner från marina utbildningar vid Stockholms universitet, som nu arbetar på olika håll ute i samhället, till exempel Oskar Åslund, oceanograf vid SMHI, Gustaf Almqvist och Carolina Enhus, utvecklingsledare respektive miljöhandläggare på Länsstyrelsen och Elina Krès, verksamhetsutvecklare på Håll Sverige Rent. Här finns också Linda Hildeborg Orr, som läste till meteorolog vid Stockholms universitet, och numera arbetar på Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum i Enköping.
Linda Hildeberg Orr (till vänster) läste till meteorolog vid Stockholms universitet och arbetar nu som försvarsmeteorolog vid Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum i Enköping. Foto: Michaela Lundell
– Väder kan användas taktiskt
berättar hon. Vi gör meteorologiska prognoser för hela Försvarsmakten. Och våra oceanografer gör bland annat prognoser på temperatur- och salthaltsskiktningarna i havet runt våra kuster. De här skiktningarna påverkar hur ljud färdas i vattnet och avgör på vilka avstånd man kan höra andra fartyg. Det används till exempel i ubåtsjakt, avslutar Linda Hildeborg Orr.
Studietorg med studievägledare
I mässan finns också ett studietorg med studievägledare från både SLU och flera av de institutioner vid Stockholms universitet som erbjuder utbildningar med marin inriktning: Institutionen för biologisk grundutbildning, Institutionen för naturgeografi, Meteorologiska institutionen och Institutionen för geologiska vetenskaper.
Vid universitetet kan man utbilda sig till marinbiolog, marin geovetare, miljövetare, miljökemist eller oceanograf. Ofta ingår vistelse på Askö fältlaboratorium och forskningsfartyget Electra, och det finns möjlighet att göra examensarbete antingen i Östersjön, tropiska eller arktiska hav.
Över 450 elever från närmare 20 olika gymnasieskolor besökte mässan.