Stockholms universitet

Hur är det att plugga marinbiologi? Fråga mig!

Hej! Jag heter Sepehr och studerar marinbiologi. Om du, som mig, är intresserad av att utforska allt som haven döljer kanske marinbiologi är något för dig? Om du vill veta mer om universitetet, programmet eller allt möjligt så kan du kontakta mig och få svar på dina frågor!

 
 

FRÅGOR OCH SVAR:


ROLIGAST VS TRÅKIGAST PÅ UTBILDNINGEN?

Fråga: Vad är roligast respektive tråkigast på utbildningen? Något tips till den som funderar på vilken utbildning man ska välja? Hälsningar, Elin.

Svar: Jag tycker det roligaste med utbildningen, här på Stockholms universitet, är dess variation av olika vetenskapliga grenar och tvärvetenskaplighet. Det kan bli tråkigt med ämnesområden som behandlar alltför småskaliga saker, men i slutändan blir det vad man gör det till!

Mitt tips till den som funderar på vilken utbildning man ska välja är: Lyssna på dig själv och gå efter dina egna intressen. Försök att bredda dina kunskaper så mycket som möjligt, inom flera vetenskaper. Då får du helhetsperspektiv och verktygen för att kunna lösa problem på ett nyanserat och tvärvetenskapligt sätt. Med vänlig hälsning, Sepehr.


FÄLTVISTELSER SOM INGÅR I PROGRAMMET

Fråga: Många väljer nog marinbiologprogrammet för att få vara ute i naturen och göra mer praktiska saker. Hur mycket sådant är det på utbildningen? /Elin

Svar: Kandidatprogrammet i marinbiologi på Stockholms universitet erbjuder en del fältvistelser och studiebesök på exempelvis Tjärnö Marinbiologiska Laboratiorium, Askölaboratoriet och Tovetorps forskningsstation. Studiebesöken kan bl.a. vara på nationalparker, reningsverk och museer. Om man vill veta mer om vilka kurser som har fältvistelser kan man gå in på Institutionen för Biologisk Grundutbildnings (BIG) hemsida och titta på program, kursutbud, översiktsscheman, detaljscheman och mycket mer. Vänliga hälsningar, Sepehr.


HUR ÄR ARBETSMARKNADEN FÖR MARINBIOLOGER?

Fråga: Vad kan man jobba som efter examen och hur lätt är det att få jobb? /Elin

Svar: Jag har, under utbildningens gång, ofta fått höra hur arbetsmarknaden för både biologer och marinbiologer är mycket begränsad. Men på senare tid har jag hört motsatsen. För naturvetare, som marinbiologer också är, finns det oerhört många möjligheter att få jobb. En kan få arbete på bl.a. kommuner, myndigheter, konsultföretag och miljöorganisationer. Man kan till och med vara en länk mellan forskningsvärlden och samhället genom forskningsjournalistik. Ett av de bästa råden jag har fått är att bygga en bred vetenskaplig grund inom både naturvetenskap och samhällsvetenskap, eftersom det gör en väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Hälsningar, Sepehr.


FRÅGOR OM PROGRAMMET

Fråga: Hej! Jag är med i Redaktionen för Fältbiologen och vill skriva en artikel om vilka utbildningar det finns inom biologi. Därför undrar jag om du kan svara på följande frågor:

Varför valde du det här programmet? Vad skulle du säga krävs av en som person för att passa som marinbiolog? Vilka möjligheter har man efter examen till att plugga vidare och kanske börja forska? Hälsningar, Elin Kannerby.

Svar: Hej Elin! Jag svarar gärna på dina frågor om programmet!
Det var mest mysteriet med havet som drev mig till att välja kanditatprogrammet i marinbiologi. Det sägs ofta att vi vet mer om universum än vad vi vet om djuphaven.
Ett intresse för marinbiologi och naturvetenskap, skulle jag säga, är det enda som behövs för att passa som marinbiolog.

Efter kandidatutbildningen finns det möjlighet att exempelvis påbörja en masterutbildning, och därefter en forskarutbildning som leder till doktorsexamen. Efter doktorsexamen finns det ännu fler möjligheter att fortsätta med en karriär inom forskningsvärlden.


PRIVATA ARBETSGIVARE FÖR MARINBIOLOGER

Fråga: Hej, jag undrar om det finns några privata företag där man kan jobba som marinbiolog? Hälsningar, Håkan.

Svar: Hej Håkan! Det finns många olika företag i den privata sektorn som man kan arbeta för som marinbiolog. Jag kan hänvisa dig till studie- och yrkesvägledaren på Institutionen för Biologisk Grundutbildning (BIG) för mer specifik information om företag och möjligheter. 

Kontaktuppgifter för studie- och yrkesvägledare (Birgitta Åkerman):

E-post: birgitta.akerman@su.se
Telefon: 08-16 4070

Vänliga hälsningar, Sepehr.


KRÄVS KUNSKAPER I DYKNING FÖR ATT PLUGGA MARINBIOLOGI?

Fråga: Hej! Vilken cool video :) Behöver man kunna simma och dyka för att plugga marinbiologi? Mvh Anton.

Svar: Hej Anton, och tack! Om du vill gå kandidatprogrammet i marinbiologi på Stockholms universitet finns det inget krav på sim- eller dykförmåga. Däremot kan det vara kul att lära sig simma/snorkla eftersom man får se mer av det som finns under ytan i person.

Hoppas du fick svar på din fråga, och lycka till! Med vänlig hälsning, Sepehr.

På denna sida