Bra att veta inför din vistelse på Askö

Askölaboratoriet var ursprungligen ett gammalt skärgårdshemman, som övertogs av Stockholms universitet år 1961. Sedan dess har det byggts ut i ett flertal omgångar, men känslan av skärgårdsboende finns fortfarande kvar.

Vår omtyckta bastu och badbrygga. Foto: Lisa Bergqvist/Östersjöcentrum. 

De gamla byggnadernas utseende och namn har bevarats, även om funktionerna har ändrats. Numera bor man utmärkt trevligt i både Tvättstugan och Stallet. Den gamla huvudbyggnaden har dock döpts om till Mässen, och där finns ett välutrustat kök, en rymlig matsal och ett mysigt vardagsrum med soffor.

Härliga bad, vacker natur och den obligatoriska bastun gör en vistelse vid Askölaboratoriet till en komplett fältstationsupplevelse. 

 

Självhushåll i välutrustad mäss

I huvudsak gäller självhushåll på fältstationen och för det ändamålet finns ett väl utrustat mässkök. Några av de små stugorna har egna kokmöjligheter. Det finns även en mindre mäss, Lilla mässen att tillgå. Rekommenderas för mindre grupper vid parallell beläggning av annan större grupp. Välkommen att kontakta personalen för tips eller frågor kring mathållning, catering eller handling! 

 

Övernattning för 40 personer

På Askölaboratoriet finns förläggningsutrymmen med enkel standard för maximalt 40 personer, fördelat på några mindre stugor samt enkel- och flerbäddsrum på övervåningarna på laboratoriet.

Handfat med rinnande vatten finns i de flesta rum. Dusch och toaletter finns i korridorer och vid andra gemensamma utrymmen. En tvättstuga finns på området liksom en bastu med närhet till klippbad.

Medtag alltid egna lakan (OBS ej sovsäck!) och inneskor.

Korridorsrum:

  • Gamla korridoren: enkel- och flerbäddsrum på andra våningen i personalflygeln.
  • Nya korridoren: enkel- och flerbäddsrum på andra våningen i tornflygeln

Småstugor:

  • Norra flygeln – 1 enkelrum och 1 dubbelrum
  • Södra flygeln – 2 dubbelrum

Stugor med egna kokmöjligheter:

  • Tvättstugan – 2 bäddar och litet kök
  • Stallet – 3 bäddar, toalett, dusch och litet kök
  • Snickarboden – 2 bäddar och ett litet kök
  • Lilla mässen - 6 bäddar (uppdelat på två rum), och delat kök 
 

Vacker natur och fina bad

Naturen på Askö är mycket vacker, och här finns gott om bär, svamp och härliga bad vid både klipp- och sandstränder. Delar av ön är dock mycket otillgänglig och man bör ha karta och kompass om man viker av från kända vägar. Tala alltid om för personalen om du ger dig ut på långtur. Man kan också ta roddbåten och ge sig ut på en liten tur om vädret är lugnt. TBE-vaccination rekommenderas för långliggare. 

Spel och lekar

Det finns möjlighet att spela pingis, volleyboll, kubb och annat. Prata med personalen så visar de vad som finns.

Sällskapsrum

I tornrummet finns sittplatser för ca 10 personer med magnifik utsikt (inklusive tubikare) över Askö, hamnbassängen och havet. 

Ett mindre bibliotek med framförallt handböcker och bestämningslitteratur hör till laboratoriet. Där finns även ett konferensbord med plats för 10 personer.

I mässbyggnaderna finns ett rum med soffor, TV med möjlighet att använda chrome cast.

 

Hitta runt på Askölaboratoriet

På bilden kan du orientera dig bland de byggnader som ingår i Askölaboratoriet:

På denna sida