Stockholms universitet

Jesper Strömforskningsingenjör

Om mig

Om mig

Jag är forskningsingenjör vid DEEPs Marinekologiska Laboratorium där jag bland annat arbetar inom nationell och regional miljöövervakning för framför allt vegetationsklädda bottnar men även mjuka sedimentbottnar. För miljöövervaknignsprogrammet som undersöker vegetationsklädda bottnar (Fytalen, se länk till höger) ansvarar jag för utförandet i enlighet med överenskommelser med de aktuella uppdragsgivarna. För mjuka sedimentbottnar är jag främst resurs för fältprovtagningarna. 

Jag har utöver ovan på delegation övergripande dykansvar för DEEP. Har du frågor angående dykning i tjänst, regler, lagar och utbildningar eller andra frågor som på något sätt rör apparatdykning eller fridykning hos DEEP så tveka inte att höra av dig.

Jag ansvarar även tillsammans med personalen på Askölaboratoriet för dykningen som sker där och det dykrum med dykkompressor som finns att tillgå. 

Jag är också miljörepresentant för DEEPs del av SU:s övergripande miljöarbete. Till min hjälp har jag övriga kollegor i miljögruppen och DEEPs ledning. 

Har du frågor eller funderingar så är du mer än välkommen att höra av dig! 

Marinekologiska Laboratoriet - MEL

Det Marinekologiska Laboratoriet (MEL) vid DEEP utför provtagningar och analyser av vattenkemi, plankton, bottendjur och makrofyter (växter och alger), med särskilt fokus på Östersjön. Verksamheten är ackrediterad genom Swedac och vi är ett ledande laboratorium inom flera områden, bland annat närsaltanalyser.

Grunden för verksamheten är flera provtagningsprogram där vi följer Östersjöns miljöförhållanden i fria vattenmassan och på mjuk- och hårdbottnar, övervakning som integrerad med ekologisk forskning (LTER). Långa tidsserier, varav vissa påbörjades redan på 1970-talet, blir allt värdefullare för att förstå Östersjöns ekologi och vad som styr förändringar orsakade av övergödning och klimat. De regelbundna provtagningarna är också en viktig plattform för olika forskningsprojekt, som tar prover samordnat med miljöövervakningen och får tillgång till grundläggande data.

För mer information om forskning och samverkan, se länkar till höger.

Dykare som samlar miljöövervakningsdata på vegetationsklädda bottnar.

Undervisning

Jag har för närvarande inga stående föreläsningar på kurser. Jag kan föreläsa vid förfrågan om vegetationsklädda bottnar och miljöövervakningen. Jag har även genom åren samlat på mig många bilder som jag gärna delar med mig av vid dessa tillfällen.

Bilderna är nödvändigtvis inte endast från Sveriges vatten utan jag har även ett stort arkiv med bilder från tropiska vatten.

Hör av dig om du vill diskutera kommande event/kurser där jag kanske kan bidra!