Stockholms universitet

Per Anton RunessonUniversitetslektor

Om mig

Jag disputerade vid Stockholms universitet 2021 på avhandlingen Blod, kött och tårar. Kroppslig erfarenhet i Sverige ca 1700-1750, en undersökning av de breda folklagrens erfarenhetsbaserade förståelse av kroppen. Den bygger på ca 800 rättsliga utredningar av barnamord och samlagsbrott, magi och tidelag, mord och dråp. I fem tematiska kapitel undersöks havandeskap och foster, sjukdom och hälsa, relationer mellan yttre och inre förnimmelser, upplevelser av att påverkas av djävulen och Gud, samt hur olika typer av rättsliga bekännelser återverkade på kroppen. Den belönades med pris ur Torsten Janckes minnesfond av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och finns att läsa/ladda ner här.

Under perioden 2021-2022 finansierade Vetenskapsakademien mitt första postdok-projekt Hanteringen av ofödda: Fosters liv och värde i det tidigmoderna Sverige, förlagt vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria i Uppsala. Det resulterade i ett par artiklar, varav somliga är skrivna i samarbete med arkeologer verksamma i Stockholm, Halmstad och Trondheim.

Sedan 2022 är jag anställd som postdok-forskare (VR internationell postdok) vid Stockholms universitet och knuten till University of Strathclyde, Glasgow. I projektet Living with Livestock: Human-Animal Relations in Early Modern Households undersöker jag hur de män och kvinnor som arbetade och levde jämsides med olika slags boskapsdjur – primärt hästar och kor – tolkade dem i egenskap av kroppsliga varelser.

Sedan 2022 är jag därtill engagerad i Nätverket för tidigmodern historia samt är med och leder Tidigmoderna seminariet vid Stockholms universitet.