Profiles

Elina Druker framför en vägg med bokhyllor

Elina Druker

Professor

View page in English
Arbetar vid Institutionen för kultur och estetik
Telefon 08-16 38 35
E-post elina.druker@littvet.su.se
Postadress Institutionen för kultur och estetik 106 91 Stockholm

Om mig

Jag är sedan våren 2018 professor i litteraturvetenskap, särskilt barn- och ungdomslitteratur, och har främst ägnat mig åt forskning inom barnlitteratur, modernism och avantgarde med särskild tonvikt på relationer mellan olika medier.

Forskning

I avhandlingen Modernismens bilder (2008) undersökte jag bilderbokens modernism under 1940- och 1950-talen. Ämnet utforskade jag vidare i monografin Eva Billow. Bilderbokskonstnär och författare (2014).

Children's Literature and the Avant-Garde (2015) var ett gemsamt projekt med prof. Bettina Kümmerling-Meibauer. Publikationen är den första internationella studien över barnlitteraturens relation till europeisk avantgarde och belönades med två internationella utmärkelser 2017, IRSCL Edited Book Award och ChLA Edited Book Award. För mer information om antologin:https://benjamins.com/#catalog/books/clcc.5/main

Tillsammans med Maria Andersson har jag publicerat antologin Mångkulturell barn- och ungdomslitteratur (2017) som behandlar skildringar av det mångkulturella samhället i barn- och ungdomslitteratur och berör litteraturens roll som kulturförmedlare i en mångkulturell värld.

Jag är medlem i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne liksom för Phoenix Picture Book Award i USA. Jag arbetar i redaktionsgruppen för den kommande "Svensk barnlitteraturhistoria" och som redaktör för bokserien "Children's Literature, Culture and Cognition", John Benjamins förlag (Amsterdam).

Senast uppdaterad: 25 oktober 2019

Bokmärk och dela Tipsa