Dubbeldisputation om internetterapi för ungdomar

Den 29 september genomfördes två disputationer på en och samma dag. På morgonen försvarade Jakob Mechler sin avhandling och på eftermiddagen var det Karin Lindqvists tur. Jakobs och Karins avhandlingar rapporterar de viktigaste fynden från ett flerårigt projekt om internetterapi för ungdomar.

Jakob Mechler och Karin Lindqvists avhandlingar liggandes på ett bord.

Båda avhandlingarna är skrivna inom ramen för ERiCA-projektet som under senaste åren prövat och utvärderat en internet-förmedlad psykodynamisk terapi (IPDT) för ungdomar med depression. Jakob och Karin har utvecklat IPDT-programmet, genomfört studierna och skrivit forskningsartiklar (tre var som förstaförfattare), som alla publicerats i välrenommerade tidskrifter och som nu finns i avhandlingarna.

Jakob och Karin, ni har under doktorandtiden jobbat i samma projekt. Hur har det varit och hur hänger avhandlingarna ihop?

Det har varit en förmån att arbeta jämsides på detta sätt. Det är vanligt att doktorander känner sig ganska ensamma i sitt arbete, men vi har kunnat lära oss av varandra, och det har alltid funnits någon att bolla med som också kan projektet i detalj. Dessutom har det varit ett mycket stort projekt, så rent logistiskt har det varit en absolut nödvändighet att vara flera. Avhandlingarna hänger ihop på så vis att de handlar om den behandling som vi tillsammans utvecklat och utvärderat i projektet, men de har lite olika inriktning. 

Hur skiljer sig era avhandlingar åt? Hur kompletterar de varandra?

Avhandlingarna har förutom utfallsartiklarna något olika fokus. Vi har undersökt olika aspekter av behandlingsprocessen och använt olika metoder. Jakobs avhandling innehåller den stora utfallsartikeln som utgör projektets huvudstudie där vår psykodynamiska behandling (IPDT) jämförs med en sedan tidigare beforskad internetbaserad behandling som bygger på KBT. Utöver det undersöker han aspekter av terapiprocessen för att förstå mer om hur behandlingen fungerar. Karins avhandling fokuserar, utöver den första utfallsartikeln på IPDT för tonårsdepression, mer på terapirelationen i IPDT utifrån olika perspektiv. 

Vilka är de främsta skälen till att gå på båda disputationerna och att läsa båda avhandlingarna?

Om man är intresserad av internetbaserad psykodynamisk behandling, både behandlingsutfall och process, är ju detta en chans att riktigt få fördjupa sig i ämnet från flera olika perspektiv. Vi hoppas att det ska bli en spännande dag och att de två disputationerna ska komplettera och berika varandra. Sen har vi två namnkunniga opponenter, så vill man se några av psykoterapiforskningens stora namn kan det i sig självt utgöra ett skäl till att komma och lyssna! Detta är det första projekt som utvärderar IPDT för ungdomar, och nu finns det två avhandlingar på ämnet, så läser man dem kommer man att veta det mesta som finns att veta om IPDT! 

 

Läs mer om ERiCA-projektet
 

Fotnot: Jakob Mechlers avhandling har titeln "Beyond the Blank Screen: Internet-Delivered Psychodynamic Therapy for Adolescent Depression: Evaluating Non-Inferiority, the Role of Emotion Regulation, and Sudden Gains", och Karin Lindqvists avhandling har titeln "Making Connections: Outcomes and the Role of the Therapeutic Relationship in Internet Delivered Psychodynamic Treatment for Adolescent Depression".