Konst och hjärnforskning möts på Accelerator

Håkan Fischer från Psykologiska institutionen är en av de forskare som konstnären Lisa Tan har samarbetat med inför utställningen Dodge and/or Burn.

Lisa Tan undersöker i sitt konstprojekt mekanismer i nervsystemet och människans inre under kris och osäkerhet. Fokus ligger på hur vår upplevelse av världen och neurologiska sjukdomar kan kopplas till processer i hjärnan. Hur hjärnan påverkar beteenden och känslor är ett specialområde för Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi, och han blev tidigt kontaktad av Lisa Tan för att diskutera dessa frågor. 

Vad behövde Lisa Tan från dig som forskare?

Bild på Håkan Fisher utomhus.
Håkan Fischer. Foto: Jens Olof Lasthein.

– Hon ville få in forskarperspektivet på sina frågor om hjärnan och sjukdom. Hon besökte mig och Rita Almeida på SUBIC (Centrum för hjärnavbildning vid Stockholms universitet) ungefär ett halvår innan utställningen skulle vara klar. Vi pratade mycket om neurologen och författaren Oliver Sacks böcker om migrän och hur de passar in i hennes verk. 

I utställningen har Lisa Tan tolkat Oliver Sacks illustrerade graf över en migränattack. Besökarna får kliva in i en fysisk kopia av grafen – ett system i form av öppna väggar – som sträcker sig genom konsthallen och rymmer fotografier, objekt, ljud och videoverk.

Finns det likheter mellan hur en konstnär och en forskare jobbar?

Foto på Lisa Tan som står inne i utställningssalen, i en av de öppna träväggarna.
Lisa Tan. Foto: Jean-Baptiste Béranger (bilden är beskuren).

– Vi studerar egentligen samma fenomen: mänskligheten och livet. Generellt tänker jag dock att konstnärer gör detta på ett mer kvalitativt sätt medan vi forskare är mer kvantitativt vetenskapliga i våra tillvägagångssätt. Inom forskning tar vi ofta reda på saker genom att studera grupper medan konstnärer har ett intressant fokus på individen.

Hur är det att som forskare delta i ett kulturellt projekt?

– Genom att prata med varandra över yrkesgränserna så kan vi få nya idéer och det blir en inspirerade dialog. Konstnärer forskar genom att göra research kring sina verk. Man skulle kunna se konstarbetet som en annan typ av forskning. Vi vill bägge, både forskare och konstnärer, bringa något slags klarhet!

För Håkan Fischer, som varit med på ett litet hörn i arbetet med uställningen, var det intressant att se resultatet. Han gillade särskilt filmen som visas mitt i lokalen och som handlar om konstnärens återkommande försök att fånga fyrverkerier på bild.

Bild på utställningens videoverk. Skärmen visar en smiley.
I utställningen visas Lisa Tans videoverk Dodge and Burn. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

– Som jag ser det så kan kultur tydliggöra vetenskapen och olika fenomen. Konst och vetenskap hör ihop som två syskon som delar samma värld men visar upp den på olika sätt.

Utställningen Dodge and/or Burn på Accelerator, vid Frescati, har fri entré och pågår fram till 11 februari 2024.

 

Läs mer om Lisa Tan och utställningen

Läs mer om Håkan Fischer