Att leda skolans normer och värden – en fortbildning som utmanar och utvecklar

Hur kan rektorer leda skolorna utifrån demokratiska värderingar och samtidigt bli mer medvetna om de normer som påverkar deras verksamhet?

Martin Hellstadius Rangborg, rektor på Solhemsskolan, och Sofie Abrahamsson, rektor på ESS-gymnasiet. Foto: Karin Larsson

Fortbildningen Pedagogiskt ledarskap – att leda skolans normer och värden erbjuder rektorer verktyg för att reflektera över sitt ledarskap och stärka skolans värdegrund. Under det senaste året har Martin Hellstadius Rangborg, rektor på Solhemsskolan, och Sofie Abrahamsson, rektor på ESS-gymnasiet, deltagit i utbildningen. Här delar de med sig av sina erfarenheter, insikter och hur kursen har påverkat deras ledarskap.

 

Att våga reflektera och utmana sina egna värderingar

En av de mest betydelsefulla insikterna från kursen är vikten av att stanna upp och reflektera över sitt eget ledarskap. För Martin, som arbetat länge som skolledare på Solhemsskolan, var det en oväntad möjlighet att få ta del av kursen – en upplevelse som han menar har fördjupat hans förståelse för värdegrund och demokratiska frågor.
– Det har varit otroligt spännande att få reflektera över vilka värden och normer som styr mitt eget ledarskap. Jag har lärt mig att förändring börjar med att utmana sina egna sanningar och att vara öppen för att det jag har hållit för självklart kanske inte alltid är det.

För Sofie, var valet att gå kursen mer långsiktigt övervägt. Efter en resa till Polen i förintelsens spår, anordnad av Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, väcktes tankar kring skolans demokratiska uppdrag och hur skolledare kan arbeta med normer och värden på ett mer genomgripande sätt.
– Jag ville fördjupa mig i frågor om kunskapssyn och människosyn och kände att det var dags att lyfta blicken, berättar hon. 

Kursen har gett henne nya perspektiv på sitt eget ledarskap.
– Jag inser hur viktigt det är att som ledare stå för sina värderingar och vara beredd att utmana dem, även när det är obekvämt.

 

Lärande i process – utveckling genom samarbete

En av de mest uppskattade delarna av kursen är dess processinriktade arbetssätt och fokus på kollegialt lärande. Fortbildningen sträcker sig över ett helt år och kombinerar internat, litteraturstudier och erfarenhetsutbyte. Sofie betonar vikten av att inte enbart fokusera på resultat, utan på själva resan dit.
– Förändring och förbättring tar tid. Genom att vara i processen skapar vi en djupare förståelse och kan befästa de resultat vi strävar efter.

En central del av fortbildningen är samarbetet mellan deltagarna. Genom arbete i mindre grupper får rektorer möjlighet att utbyta erfarenheter och utvecklas tillsammans.
– Att besöka varandras verksamheter och ta del av andras perspektiv har varit otroligt värdefullt. Det hjälper oss att sätta våra egna utmaningar i ett större sammanhang, säger Martin.

Sofie menar att kursen har bidragit till att bryta ner föreställningen om stora skillnader mellan skolformer.
– Vi har insett att vi har mycket mer gemensamt än vi tidigare trott. Istället för att fokusera på våra olikheter har vi fått syn på de utmaningar och möjligheter vi delar.

 

Små förändringar som gör stor skillnad

Den konkreta tillämpningen i skolvardagen har också varit en viktig del av lärandet. Martin har insett hur små förändringar kan göra stor skillnad i det dagliga arbetet. 
– Det kan vara så enkelt som att stanna upp i ett samtal och fråga: 'Vad menade du där? Vad känns utmanande?'. Genom att lyssna mer aktivt och ställa rätt frågor vid rätt tillfälle kan vi skapa en kultur där reflektion och förbättring blir en naturlig del av verksamheten.

Sofie betonar vikten av att skapa en skolkultur där olikheter ses som en styrka.
– En av utmaningarna i att leda en skola är att förena olika perspektiv och erfarenheter. Kursen har gett mig insikter i hur vi kan skapa inkluderande sammanhang där olikheter inte bara accepteras, utan också bidrar till utveckling.

 

En kurs för alla skolledare 

Både Martin och Sofie rekommenderar fortbildningen till andra rektorer och skolledare. För Martin är det tydligt att kursen har försett honom med nya verktyg för att driva förändring, både individuellt och inom organisationen.
– Den här kursen är verkligen något som alla rektorer borde få möjlighet att delta i. Det handlar om att utveckla sitt ledarskap och få nya perspektiv på de värderingar som styr oss som ledare.

Sofie ser kursen som en viktig byggsten för alla skolledare, särskilt i en tid när demokratiska värderingar och normer är under press.
– Jag tycker att kursen borde vara obligatorisk för alla skolledare. Vi behöver verktyg för att kunna stå för de värderingar som vi vill att våra skolor ska bygga på. Det handlar om att vara en förebild för våra medarbetare och elever, och denna kurs har verkligen hjälpt mig att förstå hur jag kan vara det på ett djupare plan.

Sofie Abrahamsson är rektor på ESS-gymnasiet, en kommunal gymnasieskola i Stockholm. Skolan har en specialpedagogisk profil.
Martin Hellstadius Rangborg är rektor på Solhemsskolan, en kommunal grundskola i Stockholm, med elever från förskoleklass upp till och med skolår 6.

Faktaruta: Pedagogiskt ledarskap – att leda skolans normer och värden

Om kursen: En fortbildning för rektorer inom Skolverkets uppdrag.
Målgrupp: Kursen riktar sig till skolledare inom samtliga skolformer.
Omfattning: 7,5 högskolepoäng.
Studietid: Ett år (från hösttermin till vårtermin).
Upplägg: Fyra tvådagars internat, litteraturstudier och erfarenhetsutbyte i mindre grupper.
Ansökan: Öppen 17 mars – 15 april 2025.
Anmälan: Görs av huvudmannen via Skolverkets webbplats.
Länkar: Kurssida | Anmälan via Skolverket

 

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "Globala kategorier Nyheter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.utbildning_nyheter",
          "name": "Utbildning",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Tema (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Themes (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}