Jenny Larsson, professor i Baltiska språk, är en av de forskare som är med i barnboken Forskardrömmar: Berättelser för nyfikna barn. Boken är tänkt att inspirera barn och unga till att våga drömma om en framtid inom forskningen. I boken samsas ett urval av historiska forskare som Carl von Linné, Anders Celsius och Sonja Kovalevsky med framgångsrika forskare från vår samtid.

Bild på Jenny Larsson som barn. Illustrationen skapad av Emilia Dziubak.
Jenny Larsson som barn. Illustrationen skapad av Emilia Dziubak.

Från förlagets hemsida:

Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. En del tyckte att det var roligt att gå i skolan, en del tyckte att det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet eller där elektriciteten kom och gick. Lika olika som barnens intressen och förutsättningar, var deras vägar till forskningen.

Följ med genom 60 vackert illustrerade berättelser – alla med koppling till Sverige – om barn som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt.

Bakom Forskardrömmar står Sveriges unga akademi, en vetenskapsakademi för ett urval av de främsta yngre forskarna inom alla fält. De hoppas att fler barn ska få upp ögonen för vetenskap och se att de kan vara framtidens forskare.

Bokomslag Forskardrömmar

 Se även https://www.su.se/medarbetare/medarbetarnotiser/dr%C3%B6mmarna-som-ledde-till-forskarkarri%C3%A4r-1.539734

Vidare läsning: https://www.tidningencurie.se/nyheter/2021/02/08/berattelserna-som-lockar-barn-att-bli-forskare/