2020
-
Pappor som vabbar får en sämre framtida lön i jämförelse med dem som inte vabbar, men överlag förlorar mammorna mer i inkomst eftersom de tar ut mer vård av barn. Katarina Boye, docent i sociologi vid SOFI, intervjuas av Sveriges Radio P4 Västerbotten.
-
Pappor som vabbar får en sämre framtida lön i jämförelse med dem som inte vabbar, men överlag förlorar mammorna mer i inkomst eftersom de tar ut mer vård av barn. Katarina Boye, docent i sociologi vid SOFI, intervjuas av Sveriges Radio P4 Västerbotten.
-
Johannna Rickne och Olle Folke vid SOFI har tillsammans med amerikanska och japanska forskare publicerat en studie som visar att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier även när de blir chefer, vilken fick stort genomslag både i svenska medier som SvD, DN och Aftonbladet, och i internationella som CBS News och The Independent.
-
"Statistiken visar – fattiga män är mest barnlösa" skriver forskarna Anne Boschini och Marianne Sundström från SOFI, tillsammans med Lina Aldén från Linnéuniversitetet, i debatten om de så kallade "Tindermännen". Läs artikeln i GP Kultur.
-
Har det blivit svårare för män med låga inkomster att hitta en partner och bilda familj? Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid SOFI, intervjuades i Ekots lördagsintervju angående den pågående debatten om vem som egentligen blir mest ratad och de såkallade "Tindermännen". Lyssna på inslaget här.
-
Varför ber allt fler människor idag om ekonomisk hjälp via sociala medier istället för att vända sig till socialtjänsten? Kenneth Nelson, professor i sociologi vid SOFI, intervjuas i SVT Nyheter om utvecklingen.
2019
-
Den nya SOFI-studie som visar en kraftigt ökat risk att hamna i fattigdom för singlar utan barn har uppmärksammats i flera medier, bland annat SR Vetenskapsradion, Göteborgs-Posten och TT Nyhetsbyrån.
- "En kvinna som tjänar mindre än sin partner, eller inte arbetar alls, när de gifter sig har en signifikant högre risk att skilja sig om hennes karriär plötsligt skulle stanna av". Tidningen Quartz skriver om en studie gjord av vår professor Johanna Rickne tillsammans med Olle Folke vid Uppsala universitet och associerad till SOFI. Läs artikeln här (på engelska).
- Vår doktorand Anni Erlandsson intervjuas i Dagens Nyheter om sin studie, där hon visar att män inom yrken med jämn könsfördelning är mer benägna att kontakta andra män för en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Läs artikeln "Män kallar hellre män på jobbintervju"
- The Guardian uppmärksammar vår professor Matthew Lindquists forskning om militärtjänstgöring och brottslighet, under rubriken "Militärtjänst är inte en mirakelkur för att minska brottligheten"
- Michael Tåhlin, professor vid SOFI, skriver tillsammans med German Bender en artikel på DN Debatt, med utgångspunkt i en ny rapport: Påståendet att de medelkvalificerade jobbben minskar och de hög- och lågkvalificerade jobben ökar i antal stämmer inte, och denna felsyn kan få allvarliga konsekvenser. Läs artikeln "Myt om jobbpolarisering göder växande populism”
- Ann-Charlotte Ståhlberg, professor emerita vid SOFI, och Agneta Kruse (LU) ställer på SvD Debatt frågan om det är rimligt att staten tvingar oss att spara mer än vi redan gör? Läs artikeln ”Pensionerna högre än systemet tål”
- Hur lycklig blir man egentligen av att vinna på lotto? Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid SOFI intervjuas i P1 Morgon om sin forskning om lotterivinnare. Lyssna på inslaget på Sveriges Radio P1
- Karin Halldén och Anders Stenberg skriver ett blogginlägg om sin artikel "The relationship between hours of outsourced domestic services and female earnings: Evidence from a Swedish tax reform". Bloggen är kopplad till American Sociological Association kallad Work in Progress: Sociology on the economy, work and inequality. wipsociology
- Sten-Åke Stenberg intervjuades 18 februari av George Miller om boken "Born in 1953" i podcasten The Hedgehog and the Fox. The Hedgehog and the Fox
- Den 24 januari publicerade DN Debatt en artikel av Sven Andréasson, Johanna Gripenberg, Thor Norström och Mats Ramstedt om vilka konsekvenser ett avskaffande av Systembolaget väntas få på konsumtion och alkoholskador. Läs artikeln på DN Debatt
2018
I mellandagarna skrev DN om Ingrid Essers forskning om svenskars missnöje med sina jobb.
DN
Idag 20 december är Karin Hederos med i SvD och beskriver hennes och Anna Sandbergs forskning om könsskillnader i förhandlingar.
SvD
Agneta Kruse (LU) och Ann-Charlotte Ståhlberg (SOFI) skrev artikeln ”Var rädd om vårt pensionssystem” på SvD Debatt den 12 november.
SvD Debatt
Olof Bäckman intervjuades i danska Weekendavisen 2018-10-19 om könsskillnader i brottslighet.
Weekendavisen
Emma von Essen var på måndagen 8/10 med och diskuterade årets mottagare i SVTs Tillgännagivande av Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel.
SVT Direkt
Olle Folke (SOFI), Torsten Persson (IIES) och Johanna Rickne (SOFI) skrev en artikel på DN-Debatt 5/9 om hur arbetsmarknaden och inkomstfördelningen kan förklara Sverigedemokraternas framgångar.
DN-Debatt
Tisdagen den 4 september intervjuades Pernilla Andersson Joona i radio P4 Östergötland om invandrares integration på arbetsmarknaden.
Sveriges Radio
Financial Times kolumnisten Sarah O'Connor diskuterade in sin kolumn "Diversity coaching from the Olympic dressage event" den 22 augusti 2018 Anna Sandbergs artikel i Economic Journal med rubriken "Competing Identities: A Field Study of In‐Group Bias Among Professional Evaluators"
(The Economic Journal, Vol. 128, Issue 613, pp. 2131-2159, 2018, https://dx.doi.org/10.1111/ecoj.12513).
Financial Times
Idag torsdag 16/8 kl 15:00 släpps SKL:s podcast om politiskt ledarskap där Johanna Rickne deltar.
SKL
Johanna Rickne och Olle Folke skrev en debattartikel i Expressen tisdag 8/8 om väljarnas överskattning av antalet utlandsfödda.
Expressen
Tisdag 7/8 skrev Carina Mood och Jan O Jonsson en debattartikel i Svenska Dagbladet om myten om den ökande ensamheten i Sverige.
Svenska Dagbladet
Kenneth Nelson intervjudes av EKOT (Sveriges Radio) 4/5 angående antalet anställda inom välfärdsektorn.
Sveriges Radio
Onsdag 18/4 intervjuades Olof Bäckman om utanförskap i Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Sveriges Radio P4 (2 tim 10 min in i programmet).
En studie om chansen att få jobb för kvinnor vid längre pendlingsavstånd, av Michael Gähler vid SOFI samt Maria Brandén och Magnus Bygren vid Sociologiska institutionen, uppmärksammades i flera medier.
Kollega 8 mars
Arbetet 12 mars
Yle 16 mars
Dagens Nyheter 24 mars
Anne Boschini skrev en debattartikel i Dagens Industri, tillsammans med Kristin Gunnarsson & Jesper Roine, om kvinnors representation i toppskiktet i inkomstfördelningen. Forskningen presenterades även samma dag på ett SNS-seminarium som sändes live på SVT Forum.
Dagens Industri
SNS
2017
Martin Berlin blev intervjuad av Dagens industri TV i deras program Ekonomistudion som sändes den 19 december.
Dagens Industri TV
Torsdagen 14 december publicerade Dagens Samhälle en debattartikel av Martin Berlin om Regeringens förslag på alternativa mått på välfärd.
Dan-Olof Rooth intervjuades i DN torsdagen 14 december om fördomar och diskriminering på arbetsmarknaden.
Måndagen 27 november Publicerade Dagens Nyheter en DNdebatt-artikel av Anne Boschini om diskriminering på arbetsmarknaden.
Torsdagen 16 november publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel av Per Lundborg om flyktingars möjligheter att omfattas av den fria arbetskraftsrörligheten inom EU.
Markus Jäntti intervjuades i ett inslag i SVTs Aktuellt torsdagen 19 oktober angående en studie om ekonomisk ojämlikhet och livslängd. Studien har han gjort tillsammans med Karin Hederos, Lena Lindahl och Jenny Torssander, alla från SOFI.
SVT Play
Anna Sandberg från SOFI var en av expertkommentatorerna i SVTs program
”Nobel 2017: Tillkännagivanden” när mottagaren av Sveriges Riksbanks pris
i ekonomi till minne av Alfred Nobel 2017 presenterades 9 oktober.
SVT Play
En artikel om studenters fördomar mot kvinnliga föreläsare av Jan Sauermann, Friederike Mengel och Ulf Zölitz uppmärksammades i The Economist den 21 September.
The Economist
Måndagen den 17 Juli intervjuades Kenneth Nelson i SR Ekot angående en Oxfam-rapport om social ojämlikhet.
Sveriges Radio
En intervju med Anders Stenberg angående effekten av det sänkta taket i Rutavdraget publicerades i Dagens Arena 12 juni.
Dagens Arena
Flera media intervjuade författarna och rapporterade om studien om föräldraskapets effekt på sannolikheten att komma på anställningsintervju, av Anni Erlandsson, Magnus Bygren och Michael Gähler.
Kollega 10 juni
Lärarnas Tidning 8 juni
Forskning och Framsteg 7 juni
Kit.se 5 juni
Civilekonomen 29 maj
Ett flertal media rapporterade om den ESO-rapport som Hans Grönqvist och Susan Niknami skrivit om studiegapet mellan inrikes och utrikes födda elever. Rapporten behandlades på ett seminarium som direktsändes på SVT Forum och diskuterades på ledarsidorna i DN, på DI debatt samt SVD, Ekot, Aftonbladet m.fl.
Dagens industri
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Katarina Boye intervjuades i Morgon i P4 Kronoberg 24 maj om pappors föräldraledighet (ca 42 min in i programmet):
Sveriges Radio
Katarina Boye intervjuades även av KIT i en artikel om amning och alkohol 23 maj:
KIT
Flera media bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet citerade forskning av Hans Grönqvist och Per-Olof Robling som gjorts tillsammans med Peter Nilsson (Institutet för internationell ekonomi) som handlar om hur exponering för bly tidigt i livet påverkar barns långsiktiga utfall.
SOFI-forskarna Karin Edmark, Robert Erikson och Anders Böhlmark skrev tillsammans med 17 andra skolforskare en debattartikel om lottning istället för kötid som urvalsprincip till skolor på DN-debatt den 30 april 2017.
http://www.dn.se/debatt/lottning-battre-an-narhet-och-kotid-for-att-bryta-segregering/
Sten-Åke Stenberg intervjuades och kommenterade utvecklingen gällande vräkningar av barn i en serie artiklar i Dagens Arena 24 mars.
http://www.dagensarena.se/innehall/nollvisionen-som-gick-upp-rok/
http://www.dagensarena.se/innehall/barnvrakningar-toppen-pa-ett-isberg/
Per Engzell intervjuades den 13/3 i Sveriges Radios finskspråkiga kanal om den sociala bakgrundens roll för utbildningskarriärer bland barn till utlandsfödda.
sverigesradio.se
Per Engzells avhandling i sociologi uppmärksammades i en intervju med Skolporten den 27/2.
http://www.skolporten.se/forskning/intervju/elever-med-utlandsfodda-foraldrar-har-hoga-aspirationer-pa-utbildning-och-jobb/
Katarina Boye intervjuades 16/2 i den finska dagstidningen Hufvudstadsbladet om den svenska föräldraförsäkringen med anledning av hennes deltagande i seminariet Reform av familjeledigheten anordnat av Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland.
Dagens Naeringsliv citerade Matthew Lindquists forskning (i samarbete med Randi Hjalmarsson) om värnpliktens kausala effekter på brottslighet och arbetsmarknad, February 2, 2017.
http://www.dn.no/meninger/2017/02/02/2044/Fredagskronikken/fjern-forstegangstjenesten
Katarina Boye intervjuades om fördelningen av vab och dess konsekvenser i Eftermiddag i P4 Dalarna 2/2:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/844684?programid=4479
Per Engzells avhandling om skolresultat för barn till utlandsfödda uppmärksammades i en signerad text på Dagens Nyheters ledarsida 30/1.
http://www.dn.se/ledare/signerat/matilda-molander-det-beror-pa-klass-inte-kultur/
En intervju med Per Engzell om skolresultat för barn till utlandsfödda publicerades i tidningen "Skolvärlden" 24/1.
http://skolvarlden.se/artiklar/darfor-har-barn-till-utlandsfodda-lagre-betyg-men-hogre-ambitioner
En intervju av Eskil Wadensjö om utvecklingen av invandrings- och integrationspolitiken sändes i P1 i programmet ”God morgon, världen” den 8 januari 2017
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/826841?programid=438
2016
Susanne Alms forskning om synen på framtiden uppmärksammades i Sydsvenskan
Per Lundborg intervjuades i DN om sin kritik av en DELMI-rapport om flyktinginvandringens tillväxteffekter. http://www.dn.se/ekonomi/forskare-tvistar-om-flyktingar-okar-tillvaxt/
Matthew Lindquist, Joeri Sol, Mirjam van Praag och Theodor Vladases forskning om familjens och närområdets betydelse för entreprenörsskap uppmärksammades i VoxEU. http://voxeu.org/article/family-background-neighbourhood-effects-and-entrepreneurship
David Åkerlund, Bart Golsteyn, Hans Grönqvist och Lena Lindahls forskning om tidspreferenser och kriminalitet uppmärksammades i Wall Street Journal.
http://www.wsj.com/articles/a-criminal-trait-in-the-refusal-to-wait-1478107218
Erik Sjödin intervjuades i Lag & Avtal nr 9 2016, om sin avhandling ”Ett europeiserat arbetstagarinflytande”.
Anders Stenbergs presentation av SNS-rapporten "Att välja utbildning, betydelse för individ och samhälle. Studievägledning – Gymnasieval – Vuxenutbildning" sändes i SVT forum.
https://www.youtube.com/watch?v=NjUmOlm0ebY
http://www.pressreader.com/sweden/sydsvenskan/20160923/283081298693904
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article23547024.ab
Simona Bejenarius forskning om ekonomiska incitament och fertilitet samt barnhälsa uppmärksammades i den rumänska tidningen Adevarul.
Michael Gählers och Eva-Lisa Palmtags forskning om sambandet över tid mellan föräldrars skilsmässa och barns utbildning och psykiska välbefinnande uppmärksammades i The Guardian. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jul/31/divorce-psychological-toll-on-kids-children
Matthew Lindquist och Randi Hjalmarssons forskning om värnpliktens effekt på brottslighet och arbetsmarknadsutfall uppmärksammades i Dagens Samhälle.
http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vaernpliktens-hyllningskoer-har-fel-om-integrationen-26689
Eskil Wadensjö medverkade i följande Almedalssevenemang:
Lärarförbundet: "Skolan bygger jobben och vår framtid (om nyanlända ungdomar)”
Länsförsäkringar: ”Pensionslösa småföretag – morgondagens fattigpensionärer?”,
Humana: ”Om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn”
SOS Barnbyar: ”Vilka är framgångsfaktorerna för lyckad integrering av ensamkommande barn”
Lena Lindahl medverkade på Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen - "Internationella risker och svenska möjligheter: En ekonomisk plan för ett starkare Sverige".
Sara Kjellson medverkade i Almedalsseminariet "Den ojämlika hälsan. Betydelsen av ekonomisk ojämlikhet, social klass, kön och etnicitet".http://www.lo.se/start/play_startsida/almedalen_den_ojamlika_halsan_betydelsen_av_ekonomisk_ojamlikhet_social_klass_kon_och_etnicitet
Karin Halldén och Anders Stenbergs forskning om RUT-avdraget uppmärksammades i TCO:s tidskrift Arbetsvärlden.
Kenneth Nelson medverkade i Sveriges Radios (SR) programserie ”Kluvet Land”, där han diskuterade de ökade inkomstklyftorna. Programmet sändes i P1 28/4 kl. 10.35, med repris i P1 30/4 11.35.
Matthew Lindquist och Randi Hjalmarsson skriver i Voxeu om sambandet mellan allmän värnplikt och framtida kriminalitet. http://www.voxeu.org/article/impact-mandatory-military-conscription-crime-and-labour-market
Peter Fallesen skriver om sin forskning om ADHD i en kolumn i Information. https://www.information.dk/debat/2016/02/behandling-sygdom-patientgoerelse
Katarina Boye och Marie Evertssons forskning om föräldraskap och fördelningen av hushållsarbete uppmärksammades i Forte Magasin. http://forte.se/artikel/foraldraskap-triggar-ojamn-fordelning-av-hushallsarbete/
Matthew Lindquist, Jan Sauermann och Yves Zenous forskning om nätverk och produktivitet uppmärksammades i tidskriften VOX. http://www.voxeu.org/article/peer-effects-and-contagious-productivity
Lena Lindahl presenterade vid ett webb-sänt seminarium på SNS
en rapport om ungdomars väg från skola till arbete inom Norden. http://www.sns.se/nyheter/2015/12/nio-av-tio-klarar-overgangen-fran-skola-till-arbete-utan-problem http://arbetet.se/2015/12/02/fa-unga-svenskar-ar-helt-sysslolosa/
Reuters uppmärksammade Yerko Rojas och Sten-Åke Stenbergs studie om vräkningar och självmord. http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0T22B920151113
Olof Bäckman, Felipe Estrada och Anders Nilssons forskning om minskade könsskillnader i brottslighet uppmärksammades i Dagens Nyheter och TV4 Nyheterna. http://www.dn.se/nyheter/sverige/mannen-tar-efter-kvinnorna-och-begar-farre-brott/ http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3219508
Yerko Rojas och Sten-Åke Stenbergs forskning om vräkningar och självmord uppmärksammades i Dagens nyheter. http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/vrakning-fyrdubblar-risken-for-sjalvmord/
Sten-Åke Stenberg medverkade i Sveriges Radios P3 Dokumentär i ett inslag som handlade om Projekt Metropolit. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/627369?programid=2519 Katarina Boyes forskningsrapport om VAB har uppmärksammats med intervjuer i Ekot, TV4:s Nyhetsmorgon och P1-morgon och resultaten har rapporterats bl.a. i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Forskning & Framsteg och ett stort antal regionala tidningar. Eskil Wadensjö och Aycan Celikaksoys rapport om ensamkommande flyktingbarn uppmärksammades i Dagens nyheter, Sveriges Radio p1 och p4, TT Nyhetsbyrån, TV4 och ett stort antal regionala tidningar. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/svart-men-nodvandigt/ Anders Stenberg och Olle Westerlunds forskning om vidareutbildning i Sverige fick uppmärksamhet i Neue Zuriche Zeitung http://www.pressreader.com/switzerland/nzz-am-sonntag/20150426/282222304303291/TextView Anders Stenberg talade om effekter av det halverade RUT-avdraget i Sveriges Radio P1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6156405 Joeri Sol, Mirjam Van Praag och Matthew Lindquists forskning om egenföretagande uppmärksammades i tidskriften Money. http://time.com/money/3742906/entrepreneurs-nature-or-nuture-science-shows/ Vid ett webb-sänt seminarium på SNS diskuterades konsumentskydd för låntagare. Diskussionen tog avstamp i Marieke Bos kapitel i SNS Konjunkturrådsrapport 2015: Behöver låntagarna skyddas? – Lärdomar från beteendeekonomin. http://www.sns.se/nyheter/2015/04/behover-lantagarna-skyddas Vetenskapsradion Forum i P1 uppmärksammade i ett inslag boken ”Makt utan mandat”, skriven av Christina Garsten, Bo Rothstein och Stefan Svallfors. Författarna skrev även en artikel i DN Debatt den 18/4 med rubriken ”Politikproffs i kulisserna styr utan demokratiskt mandat”.
Pernilla Andersson Joona, Alma Lanninger Wennemo och Marianne Sundströms rapport om etableringsreformen uppmärksammades i Rapport och Dagens Eko.
Karin Halldéns och Anders Stenbergs artikel i Ekonomisk Debatt om kopplingen mellan RUT-avdrag och kvinnors arbetsutbud har uppmärksammats i flera medier bl.a. Dagens Nyheters (http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fler-tabun-kring-pigjobb-borde-brytas/) och Svenska Dagbladets ledarsidor (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-feministisk-inrikespolitik_4461359.svd). Vidare har Anders Stenberg blivit intervjuad i Dagens Industri och Karin Halldén i webb tv-kanalen EFN (ekonomi- och finansnyheterna).
Per Lundborg medverkade i bl.a. Ekonomiekot i ett inslag om centralbankernas styrmöjligheter. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/359962?programid=3626
2014
Konjunkturrådets rapport från 2015, "Den svenska skulden", skriven av Marieke Bos och flera medförfattare, uppmärksammades av flertalet medier, bl.a. DN, Expressen och TT. Författarna skrev även en DN debattartikel på samma tema:
http://www.dn.se/debatt/robust-ekonomi-viktigare-an-laga-hushallsskulder/
Charlotta Magnussons forskning om löneskillnader mellan mammor och pappor uppmärksammades i Arbetsvärlden.
Anders Stenbergs och Karin Halldéns forskning om Rut-avdraget uppmärksammades i danska Avisen. http://www.avisen.dk/folkekaert-fradrag-baner-vej-for-kvinder_296131.aspx?deck=A Forskning och Framsteg uppmärksammade Thor Norströms och Hans Grönqvists artikel om lågkonjunktur, arbetslöshet och självmord. http://fof.se/artikel/arbetsloshet-driver-man-till-sjalvmord-i-lander-med-svag-valfard DN uppmärksammar Stefan Svallfors, Christina Garstens och Bo Rothsteins kommande bok "Makt utan mandat: De policyprofessionella i svensk politik". Länk till artikel Sten-Åke Stenbergs anförande på konferensen the National Housing Conference uppmärksammades av ABC-news Adelaide. http://www.abc.net.au/news/2014-08-29/home-ownership-a-struggle-for-more/5705414 Bart Golsteyn, Hans Grönqvist och Lena Lindahls studie om tidspreferenser och kriminalitet uppmärksammades i The Economist 12 juli. Eskil Wadensjö medverkade i två seminarier under Almedalsveckan. 1. Integrationen i siffror – en beskrivning av läget i Sverige Presentationer: Anna-Karin Nylin, SCB och Eskil Wadensjö Stockholms universitet Arrangör: SCB och 2. "Fri rörlighet på människors bekostnad? Deltagare: Eskil Wadensjö, Stockholms Universitet, Ellen Nygren, LO, Malin Sahlén, Timbro och Lars Lindgren, förbundsordförande Transport. Arrangör: LO Agneta Kruse och Ann-Charlotte Ståhlberg skrev en artikel på svd.se den 8/7 med rubriken ”Kvinnor är inte missgynnade i pensionssystemet". http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kvinnor-ar-inte-missgynnade-i-pensionssystemet_3729476.svd
Thor Norström medverkade i ett seminarium den 2 juli i Almedalen med titeln Förlängda öppettider på krogen - hot eller möjligheter? Seminariet hade arrangerats av Thor Norström och Mats Ramstedt. Bakgrunden till seminariet var det försök med förlängda öppettider på krogen som införs under en period sommaren 2014 i Visby och som ska utvärderas av Thor Norström och Mats Ramstedt under hösten 2014.
Kenneth Nelson intervjuades i Expressen 8/6 angående den ökade inkomstspridningen i Sverige.
Yerko Rojas intervjuades med anledning av sin avhandling i P1 vetenskapsradion Forum http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/367882?programid=1302 samt DN http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/psykisk-halsa-maste-bli-lika-sjalvklart-som-trafikvett/
Rojas avhandling uppmärksammades även i:
http://pdf.knallebladet.se/flashpublisher/magazine/177 http://www.bulletins-electroniques.com/actualites/76260.htm
och i Modern Psykologi (september 2014).
Markus Jäntti intervjuades i SVT om svenskarnas attityder till inkomstklyftor. http://www.svtplay.se/klipp/2040939/sifo-svenskarna-vill-se-mindre-klyftor
Kenneth Nelson intervjuades i Vetenskapens världs reportage om sociala klyftor, som sändes den 12 Maj på SVT kanal 2 (www.svtplay.se/video/2040485/avsnitt-16). Han intervjuades även i Sveriges Radio P4 angående den sociala segrationen i Stockholm (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2830).
Susan Niknami intervjuades 1/5 i P1 angående unga som varken arbetar eller studerar.
Charlotta Magnusson intervjuades om könslöneskillnader i senaste numret av Affärsresenären.
Susan Niknamis och Lena Schröders rapport om unga som varken arbetar eller studerar har uppmärksammats av flera medier, bl.a. Aftonbladet, Rapport, SvD, SVT och TV4-nyheterna. Susan Niknami och Lena Schröder intervjuades också av Ekot och TV4 nyheterna 11/4.
Janne Jonsson och Carina Mood skrev en replik på en artikel med tema fattigdom i DN debatt den 11/4. http://www.dn.se/debatt/fattigdomen-ligger-stilla-men-klyftorna-okar/
Thor Norström intervjuades den 24/4 av Radio P4 Dalarna om ungdomars förändrade dryckesvanor.
Per Lundborg intervjuades om penningpolitiken och Riksbankens agerande i Dagens industri 2/4. http://www.di.se/artiklar/2014/3/31/professor-varnar-for-japanscenario/
Söndagen den 30 mars intervjuades Niklas Kaunitz i Agenda om sin studie av arbetsgivaravgifternas betydelse för ungdomars sysselsättning.
Eskil Wadensjö skrev en artikel i Svenska dagbladets Brännpunkt 27/3 om lärlingsutbildningen http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-unga-ges-fler-vagar-till-arbete_3406688.svd
Katarina Boyes studie om fördelningen av tillfällig föräldrapenning (VAB) mellan mödrar och fäder har uppmärksammats i flera tidningar de senaste veckorna, (Unionen Opinion, Arbetet, Svenskt Näringsliv, Dagens Arena, Publikt, TCO-Tidningen, Kommunalarbetaren mm).
I nummer 1 (2014) av samhällsmagasinet Neo berättar Jenny Torssander om sin avhandling under rubriken ”nyligen avhandlat”.
Katarina Boye intervjuades i P4 Morgon Västmanland 28/1 om mäns uttag av tillfällig föräldrapenning (VAB)
Flera nederländska medier uppmärksammade Rense Nieuwenhuis avhandling och han intervjuades även i nationell radio. Länk till intervju
2013
Liana Fox forskning om fattigdom fick massiv uppmärksamhet i amerikanska media, bland annat i New York Times och Washington Post. Hennes artikel omnämndes även av president Obama: http://www.politico.com/story/2013/12/obama-income-inequality-100662.html#ixzz2n7O74C91
Sten-Åke Stenberg skrev om betydelsen av ursprung i en artikel på Aftonbladets debattsida. http://www.aftonbladet.se/debatt/article17809401.ab
Alma Lanninger Wennemos och Marianne Sundströms rapport om deltidsarbete uppmärksammades i DN och Arbeidliv i Norden.
Hans Grönqvists föreläsning "Youth Unemployment and Crime: Lessons from Longitudinal Population Records" på Stockholm Criminology Symposium visades i Kunskapskanalen (4/11). http://www.ur.se/Produkter/178907-UR-Samtiden-Att-forebygga-brott-Arbetsloshet-och-brott.
Katarina Boye intervjuades om mäns och kvinnors uttag av VAB i fackförbundet ST:s tidning Publikt. http://www.publikt.se/artikel/sjuka-barn-annu-mest-mammas-ansvar-46642
Carina Mood och Jan O. Jonssons forskning om barnfattigdom uppmärksammades i Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/dokument/barnfattigdomen-varre-pa-90-talet/
Alma Lanninger Wennemos och Marianne Sundströms rapport om deltidsarbete uppmärksammades i norska Kilden. http://kilden.forskningsradet.no/c16880/artikkel/vis.html?tid=85987
Lena Lindahl intervjuades i tv 4:s nyhetsmorgon 23/10 och i 22-sändningen av tv4-nyheterna 17/10 om sambandet mellan tålamod hos barn och senare utfall. Den underliggande studien, skriven tillsammans med Bart Golsteyn och Hans Grönqvist, uppmärksammades även i TT, Aftonbladet, Metro och Uppsala nya tidning mfl. Nyhetsmorgon
Katarina Boye intervjuades i P1:s program Rena Rum den 7 oktober om sambandet mellan hushållsarbete och psykiskt välbefinnande. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4500
Thor Norström intervjuades 16/9 i diverse medier (bl.a. SvD) med anledning av att Systembolaget från september 2013 utökar sin försöksverksamhet med hemleverans av alkohol till att omfatta ytterligare regioner i landet. Försöket kommer att bedrivas till hösten 2014 och utvärderas av Thor Norström tillsammans med Mats Ramstedt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svagt-sug-efter-hemkord-systemkasse_8522010.svd
Jan O. Jonsson och Carina Moods rapport om barnfattigdom uppmärksammades i Forskning och framsteg. http://fof.se/tidning/2013/8/artikel/barnfattigdomen-i-sverige-varst-pa-90-talet
Sten-Åke Stenberg föreläste på SKLs konferens om sin bok Född 1953 - Folkhemsbarn i forskarfokus. Detta uppmärksammades i TV4:s lokala nyhetssändning. http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/varf%C3%B6r-klarar-sig-vissa-b%C3%A4ttre-%C3%A4n-andra-2440061
Thor Norström och Mats Ramstedt skrev den 12 augusti en artikel i Östran med titel: "Mer våld och död utan Systemet". http://www.ostran.se/Laesarnas-sida/Insaendare-Debatt/Mer-vaald-och-doed-utan-Systemet
Thor Norström och Mats Ramstedt publicerade en artikel 11/7 2013 i debatt.svt.se rubricerad ”Alkohol på nätet är ett hot mot folkhälsan”. http://debatt.svt.se/2013/07/11/alkohol-pa-natet-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/
Thor Norström medverkade i två seminarier under Almedalsveckan.
1. ”Hur påverkas samhället av myter om alkohol?” Seminariet anordnades 1 juli av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Seminariet sändes i SVT:
http://www.svtplay.se/klipp/1322548/hur-paverkas-samhallet-av-myter-om-alkohol
2. ”Varför är dagens ungdomar så skötsamma?” Seminariet anordnades 2 juli av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Katarina Boye intervjuades i Aftonbladet om sambandet mellan välbefinnande och fördelningen av hushållsarbete. http://www.aftonbladet.se/wendela/article17032858.ab
Gabriella Sjögren Lindquists och Eskil Wadensjös rapport om framtidens fattigpensionärer - invandrare, kvinnor och egenföretagare - har uppmärksammats i SvD. I en rapport till Länsförsäkringars Forskningsfond visar de att få år i Sverige, deltidsarbete och avsaknaden av tjänstepensioner leder till låga pensioner för dessa grupper. http://www.svd.se/naringsliv/investera/pension/lag-pension-for-tre-grupper_8268342.svd
Hans Grönqvist intervjuades av TV4 10/6 angående resultaten i uppsatsen "Youth Unemployment and Crime: Lessons from Longitudinal Population Records" SOFI Working-paper 7/2011. Presentationen av uppsatsen filmades även av Kunskapskanalen.
Anders Björklund har under våren deltagit i flera presentationer av Finanspolitiska rådets årsrapport. Björklund, som är ledamot av rådet, citerades bland annat i Dagens Nyheter den 16 maj.
Sten-Åke Stenberg intervjuades i Populär Historia om sin bok Född 1953 - Folkhemsbarn i forskarfokus. http://www.popularhistoria.se/ Han intervjuades även i programmet "En bok en författare". http://www.ur.se/Produkter/176072-En-bok-en-forfattare-Fodd-1953
Sten-Åke Stenberg intervjuades i Forskning & Framsteg 5/2013 om sin bok Född 1953 - Folkhemsbarn i forskarfokus. http://fof.se/tidning/2013/5/artikel/normer-kan-forandras-mycket-snabbt
Gabriella Sjögren Lindquist intervjuades i Arbetet om jämställdhet och föräldraledighet i och med det nytecknade avtalet om föräldralön som gäller för LO-kollektivet. http://arbetet.se/2013/04/12/stort-lyft-for-lo-papporna/
Sten-Åke Stenberg intervjuades i SVT Godmorgon Sverige och Aktuellt 5/4 i samband med fredagens seminarium med utgångspunkt i hans bok ”Född 1953. Folkhemsbarn i forskarfokus”.
http://www.svtplay.se/klipp/1140633/fodd-53?tab=clips&sida=3 http://www.svt.se/aktuellt/se-program/5-4-21-00?autostart=true
Eskil Wadensjö intervjuades om arbetsförmedlingens historia i Arbetsförmedlingens tidning På Jobbet, nr 2 2013, s. 26-32.
Lena Lindahl kommenterade på betydelsen av att ungdomar sommarjobbar i tv4 Stockholms morgonsändning den 3/4. http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/tv4nyheterna-stockholm-0933-2318178
Jenny Torssanders föreläsning på Kungliga Vetenskapsakademin tidigare i år om betydelsen av familjemedlemmars socioekononomiska resurser för den egna livslängden sändes i kunskapskanalen den 13 mars. http://urplay.se/Produkter/175321-UR-Samtiden-Valfardens-halsoklyftor-Din-utbildning-en-familjeangelagenhet
Katarina Boye och Lotta Magnusson intervjuades om könskillnader i vab och lön i en artikel i tidningen Arbetet 8 mars. http://arbetet.se/2013/03/08/pappor-vabbar-lika-lite-som-1989/
Karin Halldén intervjuades i SVT:s ABC om utvecklingen
av könslönegapet i Sverige med anledning av internationella
kvinnodagen 8/3. http://www.svtplay.se/video/1085010/8-3-19-15
Gabriella Sjögren Lindquist höll ett seminarium om inkomstfördelningen bland pensionärer under forskarseminariedagarna "100 års välfärd" i Umeå. Seminariet sändes i Kunskapskanalen http://urplay.se/Produkter/174926-UR-Samtiden-100-ars-valfard-och-sen-da-Inkomstfordelning-bland-pensionarer.
Robert Erikson skrev i DN debatt den 29/1 om förändringar i medellivslängd. Medellivslängden ökar i alla utbildningsgrupper, men den ökar mest för de högutbildade och minst för de lågutbildade. De ökande hälsoskillnaderna återkommer i många länder i den industrialiserade världen, bland annat i de nordiska, trots den utbyggda välfärdsstaten här. http://www.dn.se/debatt/hogutbildade-lever-langre-i-ett-ojamlikt-halso-sverige
En rapport till socialförsäkringsutredningen skriven av Michael Tåhlin, Andrey Tibajev, Carl Le Grand och Ryszard Szulkin uppmärksammades i DN 25/1. http://www.dn.se/ekonomi/rekordstort-loneglapp-mellan-ung-och-gammal
Lena Lindahl talade den 22/1 om övergången från skola till arbete på SNS arbetsmarknadskonferens som direktsändes i SVT. Lindahl intervjuades också i Sveriges Radio. http://www.svtplay.se/video/965115/22-1-09-00
Sten-Åke Stenberg intervjuades i Göteborgsposten med anledning av den havererade nollvisionen att inga barnfamiljer ska vräkas från sina bostäder. http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.1172451-barn-vraks-anda
Thor Norström blev intervjuad 11/1 av NRK med anledning av det norska Fremskrittspartiets alkoholpolitiska förslag.
2012
Katarina Boye intervjuades i november av SVT Nyheter.se om den ojämna fördelningen av föräldraledighet mellan kvinnor och män med anledning av ny statistik från SCB. http://www.svt.se/nyheter/sverige/trogt-for-svensk-jamstalldhet
Anders Böhlmarks och Mikael Lindahls forskning om friskolor uppmärksammades i The Economist 22/12.
Sten-Åke Stenberg intervjuades i DN om att barn fortfarande vräks trots att Barn- och äldreminister Maria Larsson 2007 utlovade nolltolerans mot vräkningar av barnfamiljer. Sedan nollvisionen infördes har över 3000 barn vräkts.
Lars Brännström intervjuades om uppväxtområdets påverkan på barn och unga i det senaste numret av BRIS-tidningen där temat var barnfattigdom.
Karin Halldén intervjuades om orsaker till könssegregeringen på arbetsmarknaden. Intervjun finns i kommande nummer av tidskriften Genus (Nationella sekretariatet för genusforskning).
Charlotta Magnusson intervjuades tidigare i höstas i rapport om orsaker till könslöneskillnader. FacktidsskriftenVårdfokus intervjuade Charlotta och skrev om hennes forskning i nummer 9
Eskil Wadensjö intervjuades i Transportarbetaren (No 12, 2012, s 22-3) om lönerna i bemanningsbranschen.
Anna Sjögrens forskning om löneklyftan mellan män och kvinnor i Sverige fick stor uppmärksamhet i flera medier, bla Svenska dagbladet, Aftonbladet, Sydsvenskan och Sveriges Radio.
Eskil Wadensjö intervjuades om hur arbetsgivare och fack når
överenskommelser om kompetensutveckling i boken "Kompetens, var god höj!" av Anna Danielsson och Bengt Rolfer, Stockholm, Unionen och TCO, 2012.
Jonas Karlsson intervjuades i P1, 19/11 om "integration ur ett politiskt och vetenskapligt perspektiv, vad vi vet och vad vi tror oss veta".
Hans Grönkvist, Susan Niknami och Per Johanssons forskning om sambandet mellan inkomstskillnader och hälsa bland flyktingar diskuterades på ledarsidorna i Svenska Dagbladet (3 oktober) samt Borås Tidning (9 oktober).
Gabriella Sjögren Lindquist och Anders Stenberg deltog den 23 oktober i en debatt med statsminister Fredrik Reinfeldt om hur äldre ska kunna arbeta mer och längre. Debatten direktsändes i SVT 2. Sjögren Lindquist intervjuades även i Rapport.
The Economist citerade den 11 oktober Markus Jänttis forskning om intergenerationell inkomströrlighet i en artikel om den kraftigt ökade ekonomiska ojämlikheten i USA under de senaste decennierna. Med hänvisning till Jänttis forskning noterar Economist att sannolikheten att en son till en far i den lägsta femtedelen av inkomstfördelningen i USA själv stannar i den lägsta femtedelen är mer än 40 procent, jämfört med ca 25 procent i de Nordiska länderna.
Kenneth Nelson intervjuades i Godmorgon Världen i P1 14/10 angående urholkningen av inkomstskyddet i den svenska socialförsäkringen.
Lönerna för bemanningsföretagsanställda har under det senaste decenniet sjunkit jämfört med lönerna hos andra arbetsgivare för anställda med samma utbildning ålder, utbildning, kön och födelseland. Löneskillnaden, som var nära noll år 2001, har blivit stor, 16-18 procent år 2008. I en intervju i Dagens Nyheter den 10 september kommenterade Eskil Wadensjö utvecklingen och tänkbara förklaringar till den som att en ökad andel bemanningsföretags-anställda har arbeten som de är överutbildade för.
I november 2012 påbörjar Systembolaget ett försök med hemleverans av alkohol. Försöket genomförs till en början stegvis men utökas till sex län efter sommaren 2013 och kommer därefter att pågå i 12 månader. Försöket med hemleverans utformas i samråd med två alkoholforskare, Thor Norström (SOFI) och Mats Ramstedt (STAD), som också kommer att utvärdera försöket. Det är främst eventuella effekter på alkoholförsäljningen som studeras, men även kundprofil är av intresse. Nyheten om försöket rapporterades i Ekot, TV4 och ett antal tidningar, bland andra DN, SvD, Expressen och Aftonbladet.
Problemdrickande är mycket vanligare bland krogpersonal än i normalbefolkningen. Detta visar en studie av Thor Norström m.fl. Resultaten visade att 60 procent av de 600 kroganställda som medverkade i studien låg över nivån för riskkonsumtion. Studien uppmärksammades i radio och TV och i cirka 100 tidningar, bland annnat SvD, DN, Expressen och Aftonbladet i Sverige, Le Figaro och Le Point (i Frankrike) och Le Matin (i Schweiz).
Flera sofister deltog i seminarier i Almedalen i början av sommaren. Jonas Carlsson medverkade tillsammans med Carl le Grand i Samtal om integration och utanförskap arrangerat av Svenska ESF-rådet och presenterade resultat från LNU-UFB. Eskil Wadensjö medverkade i ett av seminarierna i serien Samspråk arrangerat av av forskningsråden under rubriken ”Jobba till 75 – en utmaning för arbetslivet” samt i ett seminarium arrangerat av Högskolan på Gotland och Europaperspektiv – de svenska universitetsbaserade nätverken för Europaforskning – om ”Arbetslöshet, migrationspolitik och nationalism – klarar EU sammanhållningen”. Slutligen medverkade Eskil även i ett seminarium arrangerat av FORES om ”Från utsatt till utmärkt område – är nystartzoner en lösning?”
Tillsammans med Joakim Palme (professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet) har Tommy Ferrarini, Kenneth Nelson och Ola Sjöberg en debattartikel i Göteborgsposten. Artikeln handlar om hur de svenska socialförsäkringarna har halkat efter omvärdens avseende framförallt ersättningsnivåerna. Behovet av förbättrade rehabiliteringsinsatser betonas också.
Thor Norström och Hilde Papes (SIRUS) forskning om alkoholkonsumtion bland unga uppmärksammades i tidningar (bland andra DN, SvD, Expressen), TV (Rapport) och radio. Thor Norström intervjuades i DN (20 juni 2012) och i Vetenskapsradion (23 juni 2012). Studien visar att det inte finns någon stark koppling mellan hög alkoholkonsumtion i tonåren och hög alkoholkonsumtion som ung vuxen. Det innebär att förebyggande åtgärder mot tonåringar som ofta dricker sig berusade troligen har begränsade långtidseffekter.
Thor Norström och Hilde Papes (SIRUS) forskning om alkoholkonsumtion bland unga uppmärksammades i norska media, bl.a. med ett uppslag i Aftenposten: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/-Vi-festet-litt-fra-oss-i-tenarene-6911166.html. Studien visar att det inte finns någon stark koppling mellan hög alkoholkonsumtion i tonåren och hög alkoholkonsumtion som ung vuxen. Det innebär att förebyggande åtgärder mot tonåringar som ofta dricker sig berusade troligen har begränsade långtidseffekter.
Jonas Karlsson intervjuades i flera nyhetskällor (SR international , Dagens eko, Aftonbladet och Medievärlden) om bl.a. utbildningsnivån bland utrikesfödda.
Joakim Palme intervjuades den 21/5 i Svenska dagbladet om bland annat a-kassan med anledning av rapporten "Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv" som beställts av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Medförfattare till rapporten var Tommy Ferrarini, Kenneth Nelson och Ola Sjöberg, och ett viktigt underlag till rapporten var SOFI:s SCIP- och SPIN-data.
En studie om effekten av ett extra års obligatorisk skolgång på livslängden skriven av Anton Lager, forskare vid CHESS och Jenny Torssander, doktorand vid SOFI, har uppmärksammats av Sveriges Radios Vetenskapsradion och flera internationella medier, bland annat Nature’s nyhetssida: http://www.nature.com/news/sweden-s-enormous-education-experiment-improved-longevity-1.10630
Länk till studien: http://www.pnas.org/content/early/2012/05/07/1105839109.abstract
Måndagen den 7 maj intervjuades Anders Björklund i Svenska Dagbladet i en artikel om inkomstfördelningens utveckling i Sverige. Intervjun är baserad på Björklunds och Markus Jänttis rapport "Inkomstfördelningen i Sverige" som Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) gav ut i december 2011.
Marianne Sundström intervjuades om löneskillnaderna mellan kvinnor och män på sid. 4 i Nerikes Allehanda den 8 mars 2012.
2011
Anders Böhlmark och Helena Holmlund, skriver i Debattartikel på SvD Brännpunkt en artikel med titeln "Lotta ut platserna till friskolor". Till artkeln: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lotta-ut-platserna-till-friskolor_6165505.svd
Per Lundborg intervjuas i Aftonbladet om regeringens nya webbsida om myter om invandrare. Lundborg anser att regeringens initativ är bra men att det är viktigt att man ger en heltäckande bild av problemen. Ser man exempelvis invandrares överrepresentation i kriminalitet, som det forskats en del om, beror det på sociala förhållanden och inte något annat. När svenskfödda hamnar i sociala problem så ökar kriminaliteten även där. Till artikeln http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14101454.ab
- Anders Björklund och Markus Jäntti har den 15 december presenterat rapporten "Inkomstfördelningen i Sverige" som ges ut av SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) som deras Välfärdsrapport för 2011. Rapporten lanserades av SNS vid ett presseminarium med flera kommentatorer och fick en hel del uppmärksamhet i media, bland annat intervjuades Jäntti i morgonnyheterna på SVT1 och Björklund intervjuades i Sverige Radio.
- Randi Hjalmarsson, Helena Holmlund, and Matthew Lindquist have published an article in VOX entitled "Can education policy be used to fight crime?" How should society fight crime? This column argues education policy should be part of the answer. Exploiting a Swedish education reform as a source of exogenous variation in years of education, it suggests that one additional year of schooling decreases the likelihood of conviction by 7.5% for males and by 11% for females.
- Anna Sjögren har författat en rapport till IFAU som visar att män inte väljer mellan karriär och familj, utan har både och. Rapporten har uppmärksammats i Metro och visar att sambandet mellan hög inkomst och att bli pappa har blivit starkare och att högutbildade får fler barn än andra.
- Thor Norströms forskning om barers öppettider och våld har uppmärksammats i Aftenposten. Norström visar i sin undersökning att en timmes senare stängningstid leder till en ökning av våldstillfällena med 17 procent på helgnätterna.
- Anna Sjögrens forskning om betyg vid tidig ålder spelar någon roll för vidare utbildning och framtida inkomster har uppmärksammats av Lärarnas Nyheter. Sjögren visar att barn till lågutbildade föräldrar, särskilt flickor, gynnas av tidiga betyg.
- Regeringen har en nollvision när det gäller vräkningar med barn inblandade. Barnminister Maria Larsson är den första minister som på allvar engagerat sig i saken, och beställde för ett år sedan en genomlysning av frågan. Uppdraget gick till en grupp akademiker under ledning av professor Sten-Åke Stenberg, SOFI. Andra forskare från SOFI som deltog var Ida Borg och Kristina Sonmark. Rapporten, som uppmärksammades i Hem och Hyra, visar bl.a. att kommunala insatser som ska förebygga vräkning av barn leder ibland till raka motsatsen, till rena vräkningsförberedelsen.
- Anders Böhlmark och Helena Holmlund publicerade en artikel på
SvD-Brännpunkt söndagen den 15 maj. Artikeln var ett inlägg i den senaste diskussionen kring svensk utbildning och bygger på slutsatserna i en färsk SNS-rapport av samma författare. Artikelförfattarna argumenterar för att antagningssystemet till grundskolor med fler sökande än platser bör ses över för att minska den sociala snedrekryteringen till populära skolor.
- Anders Björklund var en av elva medförfattare till en artikel på
DN-debatt onsdagen den 11 maj. Artikeln var ett inlägg i den senaste
diskussionen kring svenska utbildning. Artikelförfattarna argumenterar för utbildningens stora betydelse för samhällsutvecklingen och menar att flera indikationer på kvalitetsproblem inom skolan måste tas på allvar. Därför stöder de ett initiativ till en utbildningskommission som tagits av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS). Artikelförfattarna utgör också en SNS expertgrupp för denna utbildningskommission.
- Sten-Åke Stenberg ingår i den arbetsgrupp som barn- och äldreminister Maria Larsson tillsatte för ett år för att utreda varför barnvräkningarna fortsätter. I en intervju för TV4s Ekonominyheterna konstaterar Stenberg att många vräkningar skulle kunna hindras om de vräkningshotade fångades upp i tid.
- Lena Lindahl presenterade Långtidsutredningens huvudbetänkande på tankesmedjan Fores den 16/3. Mycket fokus låg på ungdomsarbetslösheten och bland annat diskuterades LU:s reformförslag gällande studiemedelssystemet. Kommentatorer var Carl B Hamilton, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Folkpartiet liberalerna, Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet samt Mikaela Valtersson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet de gröna. Diskussionen avslutades med en paneldebatt.
- Lärlingsreform kan bli ett fiasko. Det finns ett stort behov av en bättre yrkesutbildning i Sverige, men den reform som utbildningsminister Jan Björklund (FP) nu lanserar riskerar att bli ett misslyckande, skriver forskarna Jonas Olofsson och Eskil Wadensjö i Sydsvenskan.
- Lena Lindahls bidrag till Långtidsutredningen om yrkesutbildningen uppmärksammas i tidningen Arbetsmarknaden. I intervjun gör Lindahl bl.a. en bedömning av den nya gymnasiereformen när det gäller förändringarna av yrkesutbildningen: lärlingsutbildningen hör till de välkomna förändringarna medan bristen på förändringar av den i huvudsak skolbaserade yrkesutbildningen får kritik.
- Lena Lindahl intervjuades i SVTs Tvärsnytt om sin bilaga om yrkesutbildningen för Långtidsutredningen 2011. I intervjun talar hon om vikten av samarbete mellan skolor och arbetsliv när det gäller att ordna praktikplatser för yrkeselever.
- Den 2:a februari presenterades huvudbetänkandet i Långtidsutredningen 2011 på en konferens vid Rosenbad, med kommentarer av bl.a. finansminister Anders Borg och Assar Lindbeck, professor vid Institutet för internationell ekonomi. Huvudtemat för Långtidsutredningen 2011 är reformer som kan förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. Arbetet har utförts av en arbetsgrupp bestående av Oskar Nordström Skans (IFAU), Eva Mörk (IFAU och Uppsala universitet), Stefan Eriksson (Uppsala Universitet), Lena Lindahl (SOFI) och Martin Lundin (IFAU).
2010
- Patrik Gränsmarks, Christer Gerdes (båda SOFI) och Anna Drebers (SIFR) artikel "Beauty Queens and Battling Knights: Risk Taking and Attractiveness in Chess" omnämns i The New York Times. Forskningen handlar om hur schackspelares utseende påverkar motståndaren.
- Vid en direktsänd presskonferens i Rosenbad presenterade den 30 nov. Lena Lindahl tillsammans med kollegorna Oskar Nordström Skans, Stefan Eriksson och Anders Forslund de fyra första forskningsrapporterna i betänkandet till Långtidsutredningen 2011, "Vägen till arbete - Arbetsmarknadspolitik, utbildning och arbetsmarknadsintegration" (SOU 2010:88). Lindahl har skrivit om yrkesutbildningen på gymnasiet i bilaga 2 i Långtidsutredningen och betonar bland annat vikten av att yrkeselever gör praktik på en arbetsplats och att detta bör ske i större utsträckning än vad som är fallet idag.
- Vid årets arbetsmiljöriksdag presenterades en ny studie om samhällskostnaderna för arbetsskador författad av Gabriella Sjögren
Lindquist och Eskil Wadensjö på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Studien, som bl.a. har uppmärksammats i SvD och DN, pekar på att Sverige till skillnad från många andra länder saknar en samlad statistik över kostnaderna för arbetsskador. I rapporten föreslås att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att regelbundet samla in statistik över de totala kostnaderna. Kostnaderna för arbetsskador beräknas uppgå till 3-4 procent av BNP.
- Arbetsförmedlingens tidskrift Arbetsmarknaden (nummer 4, september 2010) innehåller en längre intervju med Michael Tåhlin. I intervjun redogör Tåhlin bl.a. för sin forskning (utförd tillsammans med Carl le Grand, Tomas Korpi och Ryszard Szulkin) kring fenomenet överutbildning, dvs att många personer på arbetsmarknaden har en längre utbildning än vad deras jobb kräver. Tåhlins forskning om överutbildningens omfattning och konsekvenser bygger framför allt på data från Levnadsnivåundersökningarna (LNU).
- Den 31 augusti 2010 publicerade den vetenskapliga tidskriften Addiction en online-version av artikeln Potential consequences of replacing a retail alcohol monopoly with a private license system: Results from Sweden, med Thor Norström (SOFI) som förste-författare. Artikelns syfte är att på basis av existerande forskning prognostisera hur alkoholkonsumtion och skador skulle påverkas om Systembolaget avskaffades. Resultaten presenterades i ett inslag i SVT Rapport samma dag.
- Anders Björklund har tillsammans med Peter Fredriksson, Jan-Eric Gustafsson och Björn Öckert nyligen publicerat en översikt kring den svenska utbildningspolitiken med titeln: ”Den svenska utbildningspolitikens arbetmarknadseffekter: vad säger forskningen?”. Rapporten är utgiven av IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) i Uppsala. Måndagen den 30 augusti presenterades rapporten vid ett seminarium i Stockholm och seminariet direktsändes av SVT:s kunskapskanal. Robert Erikson vid SOFI deltog också vid seminariet som kommentator.
- Den 21 juni 2010 publicerade tidskriften Addiction artikeln ” Alcohol, suppressed anger and violence” av Thor Norström, SOFI och Hilde Pape, SIRUS (Oslo). Studien är baserad på en panel av nära 3000 norska ungdomar. Enligt resultaten är en ökning av berusningsdrickande kopplad till en ökad risk för att ha varit delaktig i slagsmål. Sambandet var dock starkast hos dem som har en stark tendens att undertrycka sin ilska i nyktert tillstånd och observerades inte alls bland dem som saknade denna tendens. Det är första gången som förändringsdata analyseras på detta område och som den modererande effekten av undertryckt ilska påvisas. Artikeln refererades i diverse medier.
- Kvinnor som blir mödrar tappar fyra månadslöner om året. Yrken med hög prestige och jämn könsfördelning har högst löner. Kvinnorna håller jämna steg med männen till dess de får barn. Därefter förlorar de upp till fyra månadslöner om året jämfört med männen, visar Charlotta Magnusson i sin doktorsavhandling vid SOFI.(Uppmärksammat i TCO-tidningen 9 mars).
- En artikel med rubriken "Bemanningsföretagen språngbräda för unga" publicerades i Dagens Nyheters nätupplaga DN.se tis. 12 jan., 2010.
"Unga är klart överrepresenterade bland de bemanningsanställda. Vi kan även se att det finns en liten överrepresentation av utlandsfödda utanför Europa. Bemanningsföretagen kan bidra till att sänka trösklarna för människor som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. För unga kan det här vara en chans att visa upp sig", säger Pernilla Andersson Joona, forskare i nationalekonomi på SOFI.
2009
- En artikel med rubriken "Större självmordsrisk för ensamma pojkar" publicerades i Dagens Nyheter lör. 5 dec. 2009, s. 12. Pojkar i 12-13-årsåldern som ofta är frånvarande från skolan utan att vara sjuka, som känner sig ensamma eller som har vuxit upp i familjer som fått socialbidrag, löper större risk än andra pojkar att begå självmord innan de fyllt 30 år. Det visar en studie av Yerko Rojas och Sten-Åke Stenberg (SOFI).
- An article by Ph.D. student Ylva Almquist (CHESS/SOFI) was published ahead of print on September 29 in Journal of Epidemiology and Community Health. The study was based on the Stockholm Birth Cohort, a longitudinal database consisting of 15,000 individuals born in Stockholm in 1953.
- Grönqvist, Hans. "Rätt subventionera p-piller för ungdomar", Replik i DN-debatt, Dagens Nyheter 2009-09-20.