Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i arkeologi - Inriktningen Miljöhumaniora

Masterprogrammet i Arkeologi har flera inriktningar. Att läsa arkeologi med fördjupning i miljöhumaniora innebär att du får lära dig att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelsen av hur flödande relationer mellan människa, djur och natur utvecklas över tid, samt hur det förflutna påverkar olika samtider och framtider.

"Experimentalfältet" på Accelerator. Foto: Christian Saltas
"Experimentalfältet" på Accelerator. Foto: Christian Saltas

Att studera arkeologi med inriktningen miljöhumaniora, innebär att undersöka hur människa-djur-natur relationer ändras över tid och hur kritiska perspektiv på djur och miljö förändrar bilden. Du får också lära dig mer om hur djupa tidsperspektiv och tidsfilosofi kan användas för att förstå och hantera miljöfrågorna på nya sätt. Du får praktiska verktyg att använda för att stärka hållbarhetsarbetet. Att göra nya kopplingar mellan dåtid, nutid och framtid är avgörande för att möta utmaningar i vår tid och att lämna över en värld i bättre balans till kommande generationer.

Som studenter i Arkeologi med inriktning Miljöhumaniora kommer du att samarbeta med och träffa andra studenter, forskare och lärare från flera olika institutioner på SU, där ni möts i ett gemensamt öppet seminarium. På detta seminarium arbetar vi över ämnesgränserna och utvecklar Miljöhumaniora-forskningen tillsammans.

Miljöhumaniora är ett nytt ämne, som arbetar med att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelserna av miljöfrågorna och hållbarhetsarbetet. Detta genom att låta humanistiska perspektiv möta naturvetenskapliga fält. Det handlar om att undersöka den makt och de relationer som uppstår mellan människa, djur, teknik och natur, där den planetära miljökrisen även utforskas som en kris i människors föreställningsförmåga.

  • Programöversikt

    Masterprogrammet i Arkeologi, inriktning miljöhumaniora omfattar 120 hp (dvs. två års heltidsstudier).

    Minst 90 högskolepoäng omfattar studier inom huvudområdet, maximalt 30 högskolepoäng får omfatta valfria kurser på grundnivå.

    År 1

    TERMIN 1

    - Introduktionskurs till masterprogram i Arkeologi, 15 hp

    - Miljöhumaniora I - Miljöhumaniora & djup tid, 7,5 hp 

    - Miljöhumaniora II - Människa-djur-natur relationer över tid, 7,5 hp

    TERMIN 2

    - Miljöhumaniora – Inriktningskurs, 7,5 hp (huvudområde arkeologi)

    - Miljöhumaniora III - Miljöhumaniora i hållbarhetsarbetet, 7,5 hp (huvudområde arkeologi)

    - Miljöhumaniora IV – Fältarbete natur/kulturmiljö, 15 hp (huvudområde arkeologi)

    År 2

    TERMIN 3

    - Valfria kurser om 30 hp
     

    TERMIN 4

    - Miljöhumaniora – masterkurs, 30 hp (huvudområde arkeologi)

  • Så ansöker du

    Ansökan görs på www.antagning.se

    Vid ansökan till Masterprogrammet i arkeologi ska bifogas ett personligt motivationsbrev. I det ska du kortfattat redogöra för planeringen av dina studier dels genom att reflektera bakåt, hur du lagt upp dina tidigare studier och dels hur du tänker dig den vidare progressionen med Masterprogrammet. I brevet ska du också tala om vad syftet är med din utbildning, dvs. vad den är tänkt att leda fram till efter avslutad masterexamen (exempelvis forskarutbildning eller arbete inom kulturmiljövården).

    Om du söker flera inriktningar på programmet ska du skicka ett brev per inriktning. Obs! märk brevet med ditt personnummer.

    Det är enklast att ladda upp betyg, intyg och annat direkt på Mina sidor. Om du inte har möjlighet att ladda upp kan du i stället skicka dem till:

    PostNord Strålfors AB
    Att: Antagningsservice
    R 312
    190 81 Rosersberg

    Samt även i kopia som PDF till studieadministrationen.

    För mer information: Meriter och dokument (antagning.se)

    Urvalsprocess

    Kompletterande urvalskriterier

    Urvalet till masterprogrammet baseras på en sammanvägd bedömning av det tidigare uppsatsarbetets kvalitet/inriktning samt ett personligt motivationsbrev på högst 5000 tecken inklusive mellanslag.

  • Kontakt

    Utbildningsadministratör
    Studievägledare