Barn, transnationell migration och vardagsintegration

Seminarium

Datum: onsdag 11 oktober 2017

Tid: 10.00 – 12.00

Plats: Socialantropologiska institutionen, Stockholms universite

Under detta seminarium den 11 oktober 2017 bjöd forskningssatsningen BMI in Doktor Hilde Lidén från det norska Institutt for samfunnsforskning. Seminariet var en del av BMI:s seminarieserie.

"Barn, transnasjonal migrasjon og hverdagsintegrering"

Seminariets språk: Norska

Föreläsningen behandlade två ämnen: Det första ämnet handlade om migration som familjeprojekt. Syftet var att visa hur familjen möjliggör migration, och hur migration formar familjerelationer. Familjeförpliktelser motiverar migration, samtidigt som familjeorganisation och släktskapsnätverk skapar förutsättningar för rörlighet. Migration kommer i sin tur att påverka familjeförhållanden, t.ex. genom att förändra hierarkiska relationer och maktförhållanden inom familjerna. Hilde Lidén diskuterade detta utifrån tre berättelser som inkluderade olika former av migration; arbetskraftsinvandring, ensamkommande minderåriga asylsökande och familjeåterförening.

Det andra ämnet som tog upp var "vardagsintegration". Här utvecklade Hilde förståelsen för sociala och kulturella förändringsprocesser som barn och familjer går igenom under migration. Exemplen kom från en studie om Barn utomlands som beskriver utmaningar för minoritetsbarn under längre utlandsvistelser hos anhöriga (Lidén et al. 2014). När barn rör sig mellan olika uppväxtmiljöer kommer det att krävas betydande ansträngningar från barnets sida att anpassa sig till nya rutiner och sociala och kulturella koder. De uppfyller specifika förväntningar baserat på ålder och kön. Det är blicken utifrån, som barnen i studien förmedlar i mötet med «hemlandet», som på ett informativt sätt lyfter fram förväntningarnas förskjutningar, mellan samhällen, och mellan familj och utbildningsinstitutioner. Hilde Lidéns intresse ligger särskilt i hur självförståelse och bildning av jaget formas av skiftningar och av vardagliga upplevelser.