Negativ religionsfrihet för unga placerade i särskilda ungdomshem

Seminarium

Datum: fredag 7 april 2017

Tid: 14.30 – 16.00

Plats: Lunchrummet, plan 7, C-huset, Södra husen, Frescati

Under detta seminarium den 7 april 2017 presenterade Kavot Zillén en artikel på ämnet unga missbrukares negativa religionsfrihet i särskilda ungdomshem. Seminariet var en del av BMI:s seminarieserie.

Den offentliga debatten i Sverige om religionens roll och betydelse har framförallt varit fokuserad på den enskildes rätt att ha och utöva en religion, den s.k. positiva religionsfriheten. I denna presentation behandlades den motsatta situationen, dvs. den enskildes rätt att inte behöva ha någon religiös övertygelse och att slippa utsättas för oönskad religiös påverkan eller religionsutövning, s.k. negativ religionsfrihet.

Fokus låg på den unges rätt till negativ religionsfrihet vid missbruksbehandling enligt s.k. tolvstegsprogrammet som är en metod framtagen i en religiös – och framförallt kristen kontext. Den centrala frågan som diskuterades vid seminariet var om, och i så fall när, denna behandling kan komma att inskränka den unges rätt att slippa ha en religion och involveras i religiös manifestation utifrån skyddet för religionsfrihet i Europakonventionen.

Kavot Zillén, är doktor i medicinsk rätt och forskare med stark anknytning till Barnrättscentrum.