Kavot Zillén bistår som sakkunnig för Safer Internet Centre

Kavot Zillén, docent i offentlig rätt, har blivit invald som sakkunnig i en rådgivande grupp för Safer Internet Centre (SIC), som är en gemensam kraftsamling för barns och ungas trygghet på nätet.

Porträtt
Statens medieråd i Sverige genomför regelbundet undersökningar för att kartlägga barns och ungas medieanvändning. Enligt deras senaste rapport från 2020 har i stort sett alla barn och unga i Sverige tillgång till internet. I genomsnitt spenderar de 2 timmar per dag vid en skärm. Foto: Irina Schmidt/Mostphotos

Safer Internet Centre (SIC) är en del av en kontinuerlig satsning som genomförs på europeisk nivå för att främja trygghet och säkerhet på internet för barn och unga. Centren finns i alla EU-länder, Norge, Storbritannien och Island och delfinansieras av EU-kommissionen för att bedriva långsiktiga initiativ och aktiviteter som kan främja säkra digitala miljöer för unga användare.

Under projektperioden 2023-2024 utgör Statens medieråd, tillsammans med Bris och ECPAT, Safer Internet Centre i Sverige. Deras arbete omfattar flera viktiga aktiviteter i form av bland annat informations- och utbildningsinsatser, stöd och rådgivning samt kartläggning av barns och ungas medieanvändning.

Tillvaratager de juridiska aspekterna

Docent Kavot Zillén är anknuten till Barnrättscentrum vid Stockholms universitet och har ett stort intresse för frågor som relaterar till barnrätt. Som sakkunnig i den rådgivande gruppen för SIC så kommer hon bland annat att kunna tillföra expertis inom lagstiftning och regleringar som rör personlig integritet, diskriminering och andra juridiska aspekter kopplade till barns och ungas trygghet på nätet.

– Det känns viktigt att som rättsvetare få vara med och bidra till barn och ungas trygghet och säkerhet på internet, särskilt i en tid där allt fler yngre barn utsätts för trakasserier på nätet, säger Kavot.

Läs mer om Safer Internet Centre Sverige

Läs mer om Kavot Zillén