Reflektioner om barns rätt till delaktighet i den sociala barnavården
David Pålsson, docent i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, har skrivit ett inlägg på Barnrättsbloggen där han berättar om resultaten från en studie som granskat omfattning och hinder för barns delaktighet i barnavårdsutredningar.

I barnrättsbloggen lyfts juridiska perspektiv på aktuella frågor som rör barn, och intressanta dilemman inom barnrätten. Inläggen kan komma både från forskare med anknytning till Barnrättscentrum och andra med för ämnet relevant expertis.
I blogginlägget "Om barns rätt till delaktighet i den sociala barnavården – några nedslag i den praktiska tillämpningen" sammanfattar David Pålsson resultaten från en studie om barns delaktighet i barnavårdsutredningar. Studien har gjorts tillsammans med Pernilla Leviner och Stefan Wiklund inom ramen för forskningsprojektet ”Barnets färd genom den sociala barnavården”, som samlar forskare vid Institutionen för socialt arbete, Juridiska institutionen och Kriminologiska institutionen.
Av studien framgår bland annat...
- 75 % av utredningarna innefattar samtal med barnet – men i hälften av fallen sker ingen enskild intervju.
- Socialarbetare anger ofta att samtal är "onödiga" eller att barnet är "för ungt" som skäl för att inte involvera barnet.
- Barn med utlandsfödda föräldrar och barn utsatta för våld intervjuas oftare, vilket väcker frågor om variationer i delaktighet mellan olika grupper.
Forskarna menar att fler barn får komma till tals men belyser en klyfta mellan lagstiftningens intentioner och hur det ser ut i praktiken. Vad innebär det för barns möjligheter att påverka beslut som rör deras liv?
Senast uppdaterad: 4 mars 2025
Sidansvarig: Stockholms barnrättscentrum