Forskningsprojekt Barnets färd genom den sociala barnavården
I en sexårig studie ska 2 000 barn och ungdomar i nordvästra Stockholm följas genom barnavårdssystemet. Studien bedrivs av en tvärvetenskaplig forskargrupp med sin bas i socialt arbete, kriminologi, sociologi och juridik, och i samarbete med FoU-Nordväst.
Projektbeskrivning
I en longitudinell ansats ska ca 2 000 barn och ungdomar, fördelat över åtta kommuner i nordvästra Stockholm, följas genom barnavårdssystemet. Från det att socialtjänstens utredning avslutas med beslut om olika former av insatser eller utan åtgärd. Data samlas in vid tiden för utredningens avslut samt ett år, respektive fem år efter avslutad utredning, vilket är en ovanligt lång uppföljningstid för en studie av detta slag.
Uppgifter avser exempelvis barnens bakgrundsförhållanden och problembilder, vilka insatser de får och varför. Mot slutet av projekttiden kompletteras materialet med data från nationella register. Omkring 100 av barnen kommer följas i mer djupgående kvalitativa studier om deras syn på de insatser som beviljats.
Programmets syftar till ett närmande mellan praktik och forskning. På basis av de forskningsresultat som inhämtats ska programmet kunna bidra med utveckling av fungerande och lättanvända system för lokal uppföljning och utvärdering. Detta arbete bygger på en intensiv samverkan mellan forskare, praktiker och brukare, som inkluderar en tät och löpande avrapportering och diskussion av forskningsresultat inom ramarna för programmet.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Stefan Wiklund
Professor, prefekt
Medlemmar
Maria Andersson Vogel
Forskare
Åsa Backlund
Universitetslektor
Alexander Björk
Universitetslektor
Lars Brännström
Professor
Erica Edström
Doktorand
Joakim Isaksson
Universitetslektor, docent
Sibel Korkmaz
Universitetslektor
Pernilla Leviner
Professor, prodekan
Tommy Lundström
Professor i socialt arbete
Tove Pettersson
Professor
David Pålsson
Universitetslektor, docent
Marie Sallnäs
Professor
Vera Yllner
Doktorand
Nyheter
Mer om projektet
Forskningsprojektet bedrivs i samarbete med FoU.
Läs mer på FoU nordväst hemsida.
Projektet är finansierat av Fortes satsning på tillämpad välfärdsforskning.