Rekordstor konferens med fokus på framtidens miljörätt
Den 20 november 2024 arrangerade Stockholms miljörättscentrum konferensen ”Aktuell Miljörätt 2024” med ”2024 Stockholm Environmental Law Lecture”, som samlade närmare 300 deltagare, på plats i Aula Magna, Stockholms universitet, och online.
Aktuell miljörätt 2024
Årets konferens Aktuell Miljörätt 2024 lockade deltagare från flera yrkeskategorier på miljörättens område: domare, advokater, tjänstemän från myndigheter och kommuner, företrädare för intresseorganisationer samt akademiker. Temadagen, som arrangeras av Stockholms miljörättscentrum i samarbete med Jan Darpö, professor emeritus vid Uppsala universitet, bjöd på en bred mix av nyheter, diskussioner och nätverkande.
– Vi ville skapa ett program som kunde engagera alla kategorier av miljörättsintresserade, och vi tycker att vi lyckades bra med det, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet och föreståndare för miljörättscentrum.
Konferensen fokuserade på högaktuella teman som den finansiella sektorns hållbarhetsarbete, rättsliga ramverk för biologisk mångfald och klimatförändringar, plan- och bygglagstiftningens utmaningar i storstäder, samt miljöbrott och tillsyn inom avfallsområdet. Andra viktiga ämnen inkluderade miljöprövning på regional nivå, gruvkonkurser och konkursbons miljöansvar, samt vattenkraftens påverkan på ekosystem.
Med en blandning av forskning och praktik skapades en plattform för kunskapsutbyte och inspiration för alla med intresse för mark- och miljörättsliga frågor.
2024 Stockholm Environmental Law Lecture
En annan höjdpunkt var årets Stockholm Environmental Law Lecture, som hölls av professor Richard Barnes från Lincolnuniversitetet i Storbritannien. Hans föreläsning, ”Significance of the 2023 BBNJ Agreement for States and Private Actors” (”Betydelsen av 2023 års FN-avtal om bevarande och hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden för stater och privata aktörer”, Red. Anm.), belyste centrala utmaningar och möjligheter för framtidens globala miljöarbete.
Efter många års förhandlingar antogs FN-avtalet 2023 som ett viktigt steg för skyddet av havens biologiska mångfald. Professor Barnes reflekterade dels över vad stater måste göra för att uppfylla sina nya rättsliga åtaganden, dels över hur avtalet engagerar icke-statliga aktörer, såsom företag och civilsamhället, i styrningen av haven. Hans presentation underströk avtalet som en vändpunkt för havsförvaltning.
Viktiga insikter för framtiden
Aktuell Miljörätt 2024 är troligen den största miljörättskonferensen som någonsin arrangerats i Sverige. I grunden byggde evenemanget på liknande miljörättsdagar som arrangerats tidigare år, men i den akademiska miljön på Stockholms universitet kunde konferensen lyftas till en ny nivå. Dagen uppfyllde också kriterierna för Advokatsamfundets riktlinjer för professionell vidareutbildning, vilket ytterligare stärkte dess betydelse för praktiker i branschen. Många av deltagarna som lockades var just miljörättsjurister.
Jonas Ebbesson berättar att det var roligt att konferensen väckte ett så stort intresse från olika aktörer inom miljörätten, och framhåller evenemanget som ett viktigt tillfälle att föra ut och diskutera aktuell forskning samt att ta till sig nya idéer;
– Konferensen gav en väldigt bra överblick av och uppdatering på aktuella miljörättsliga frågor inom flera områden. Vi ser konferensen som ett sätt både att föra ut och diskutera aktuell forskning och att ta till oss nya idéer – både för forskningen och undervisningen.
Läs mer om evenemanget på konferenssidan:
Text: Natalie Oliwsson
Senast uppdaterad: 19 december 2024
Sidansvarig: Stockholms miljörättscentrum