Forskningsområde: Öppet hav

Vi fokuserar på hur Östersjöns storskaliga ekosystemdynamik förändras av mänsklig påverkan och exploatering. Frågorna rör övergödning, fiske och hur miljögifter transporteras och sprids i havet. 

Satellitbild över Östersjön med algblomning sydost om Gotland och Öland

Forskningen bedrivs främst genom marin modellering och analyser av befintlig data från olika miljöövervakningsprogram och syftar till att stödja beslut i miljöfrågor och förvaltningsprocesser.

Modellerna kopplar samman cirkulationsmönster och omsättning av näringsämnen i alla nivåer av Östersjöns födovävar och ekosystem. Med hjälp av modellerna kan forskarna skapa olika scenarier för hur Östersjön förändras beroende av hur exempelvis fiske bedrivs, hur klimatet förändras eller hur jordbruk i avrinningsområdet utvecklas.

 

Pågående forskningsprojekt

Östersjöns ekosystem och livet i havet utsätts för många olika påverkansfaktorer samtidigt. Forskningsprojektet BalticCAT vidareutvecklar en födovävsmodell som ska beräkna effekterna av ett stort antal naturliga och mänskliga påverkansfaktorer.

Läs mer om BalticCAT

Projektet ska utvärdera åtgärder och strategier, som är socialt och ekonomiskt realistiska, för att motverka och genomföra anpassningar i ett förändrat klimat. Dessa ska säkra den biologiska mångfalden och viktiga ekosystemfunktioner i marina system. 

Läs mer om Future MARES

Projektet ska modellera hur 14C (kol 14) från svenska kärnkraftsanläggningar sprids i havsmiljön med födovävsmodellen EwE. Målet är att förutsäga koncentrationer av 14C hos arterna i födoväven och hur den förändras i tid och rum.

Våra forskare arbetar med Östersjöns miljöutmaningar hela vägen från källa till hav.

Läs mer om vår forskning i avrinningsområdet och längs kusten här.

På denna sida