Forskningsprojekt BalticCAT – Verktyg för att bedöma kumulativa effekter på Östersjöns ekosystem
Östersjöns ekosystem och livet i havet utsätts för många olika påverkansfaktorer samtidigt. Forskningsprojektet BalticCAT vidareutvecklar en födovävsmodell som ska beräkna effekterna av ett stort antal naturliga och mänskliga påverkansfaktorer.
Östersjöns ekosystem och livet i havet utsätts inte för en, utan för många stressfaktorer på samma gång. Stressfaktorer i miljön, eller påverkansfaktorer som de också kallas, kan vara naturliga eller mänskligt orsakade. Exempel är variationer i temperatur eller salthalt, syrebrist, förekomst av farliga ämnen och predation av fåglar, däggdjur samt fisketryck.
För att kunna bedöma de kumulativa effekterna av naturliga och mänskliga påverkansfaktorer på Östersjöns ekosystem behövs verktyg för att beräkna faktorernas sammanlagda och potentiellt förstärkande eller motverkande effekt.
Projektbeskrivning
I BalticCAT vidareutvecklar vi en numerisk födovävsmodell som på lämpliga rumsliga och tidsmässiga skalor kan beräkna effekterna av ett stort antal naturliga och mänskliga påverkansfaktorer och därigenom uppskatta deras kumulativa effekter på Östersjöns ekosystem. Modellen tar samtidigt hänsyn till de potentiella effekterna av klimatförändringar.
Modellresultaten kommer också att stödjas med statistiska analyser av tidsserier som ger en ökad förståelse för hur fiskpopulationer påverkas av samverkande påverkansfaktorer. Projektets resultat kan användas för att förutsäga effekterna av olika förvaltningsåtgärder, som exempelvis fiskeregleringar, åtgärder mot utsläpp av näring och miljögifter från land och marina skyddade områden.
Det finns olika metoder för att bedöma kumulativa effekterna av påverkansfaktorer, som har olika styrkor och svagheter beroende på användningsområde. I BalticCAT kommer vi att utvärdera hur olika sådana metoder (BalticCAT, Symphony, HELCOM Baltic Sea Impact Index) kan kombineras för att bedöma kumulativa effekter av påverkansfaktorer på Östersjöns ekosystem.
Kunskaperna från BalticCAT är viktiga för att stödja förvaltningen av Östersjön. Våra resultat kan användas för att stödja ekosystembaserad förvaltning av Östersjön, implementeringen av EU:s Havsmiljödirektiv (MSFD), havsplaneringen (MSP) och The Baltic Marine Environment Protection Commission (Helcom) aktionsplan för Östersjöns miljö (BSAP).
BalticCAT finansieras av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag, inom en forskningssatsning om kumulativa effekter på miljön.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Sofia Wikström
Docent
Medlemmar
Maciej Tomczak
Forskare
Henrik Svedäng
Docent
Marie Löf
Forskare
Publikationer
Nyheter
Mer om projektet
Läs mer om studien "Compensatory Feeding in Eastern Baltic Cod":