Östersjöns ekosystem och livet i havet utsätts för många olika påverkansfaktorer samtidigt. Forskningsprojektet BalticCAT vidareutvecklar en födovävsmodell som ska beräkna effekterna av ett stort antal naturliga och mänskliga påverkansfaktorer.
Detta projekt undersöker och utvärderar metoder för att vända den negativa utvecklingen som sker i många grunda vikar i Östersjön till följd av övergödning, fysisk exploatering och ändrade näringsvävar. Målet är både att öka den vetenskapliga kunskapen om olika åtgärder och att göra kunskapen tillgänglig så att lokalt åtgärdsarbete kan vila på säkrare grund.
I projektet Pilot Stockholms skärgård är syftet att genom lokalt engagemang utveckla och testa en förvaltningsmodell för en regional ekosystembaserad havsförvaltning som ska hjälpa till att uppnå de svenska miljömålen.
Floder innehåller blandningar av syntetiska kemikalier från utsläpp men effekten på den biologiska mångfalden är okänd. Att upptäcka i vilken grad och vilka syntetiska kemikalier som påverkar den biologiska mångfalden kommer att hjälpa vattenförvaltningen mot en giftfri miljö.