Stockholms universitet

Forskningsprojekt Pilot Stockholms skärgård – Regional ekosystembaserad havsförvaltning

I projektet Pilot Stockholms skärgård är syftet att genom lokalt engagemang utveckla och testa en förvaltningsmodell för en regional ekosystembaserad havsförvaltning som ska hjälpa till att uppnå de svenska miljömålen.

Pilot Stockholms skärgård är ett myndighetsdrivet projekt för att utveckla en ekosystembaserad havsförvaltning i Stockholms skärgård. Projektet samlar ett stort antal intressenter och aktörer från olika samhällssektorer, som tillsammans ska utveckla en adaptiv och hållbar regional förvaltning av havsmiljön. Stockholms universitet bidrar med kunskapsunderlag om havsmiljön och med utveckling av metoder och verktyg, bland annat för att föra in ett ekosystemperspektiv i förvaltningen och för att ta vara på och integrera lokal kunskap.

Projektet är ett av tre parallella pilotprojekt, initierade av Havs- och Vattenmyndigheten, som tillsammans ska bidra till att utveckla en modell för regional ekosystembaserad havsförvaltning i Sverige. De andra två pilotområdena är södra Bottenhavet samt 8+fjordar i Bohuslän. 8+fjordar är etablerat sedan 2008 medan de andra två pilotområdena är nya.

Projektbeskrivning

Ekosystembaserad havsförvaltning tar utgångspunkt i ekosystemansatsen, som bland annat innebär att förvaltningen ska utgå från en helhetssyn på ekosystemet inklusive människan, att den ska vara transparent och demokratisk och att den ska bygga på alla typer av relevant kunskap, både vetenskap och kunskapen hos lokala aktörer. Därför är en viktig del av projektet att ta fram och kommunicera kunskap om ekosystemet, hur ekosystemet utnyttjas av olika samhällsaktörer och hur nyttjandet påverkar ekosystemet.

Kunskapen ska sedan användas för att driva ett konkret lokalt åtgärdsarbete för att uppnå och bibehålla god miljöstatus enligt de svenska miljömålen och säkra ett hållbart nyttjande av kust- och havsmiljön och deras ekosystemtjänster, till exempel vattenrening, kolbindning, produktion av mat och naturmiljöer för friluftsliv, rekreation och upplevelser.

En del av kunskapsinsamlingen är en nulägesbeskrivning av Stockholms skärgårds marina ekosystem, som ligger till grund för analyser av hur bland annat storskaligt trålfiske, kustexploatering och båt- och fartygstrafik påverkar ekosystemet. En annan del är en kartläggning av ekonomiska flöden och förutsättningarna för att utveckla hållbara affärsmodeller för verksamheter kan bidra till en bättre havsmiljö. Vi arbetar också med kartläggning av ekosystemtjänster, bland annat som ett verktyg för kommunikation mellan intressenter och för analyser av hur olika sektorers nyttjande av ekosystemet påverkar andra intressenter. Målsättningen är att skapa förutsättning för ett gemensamt lärande, där projektets forskare arbetar nära tillsammans med de andra deltagarna för att fånga upp kunskapsbehov och samla in lokal kunskap.

Åtgärdsarbetet genomförs i samarbete mellan de aktörer som deltar i projektet: skärgårdskommuner, Region Stockholm, representanter för lokala näringar (t ex fiske, turism och småbåtshamnar) och intresseföreningar. Det bedrivs främst i ett antal arbetsgrupper där aktörerna driver de frågor som de har identifierat som viktigast inom ett antal områden, t ex regional fiskeförvaltning, hållbar besöksnäring, hållbara blåa näringar & innovationer, fritidsbåtar samt naturskydd. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sofia Wikström

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Sofia Wikström. Foto: Niklas Björling/SU

Medlemmar

Henrik Svedäng

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Henrik Svedäng. Foto: Niklas Björling/SU

Marie Löf

Forskare

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Marie Löf, foto: Niklas Björling/SU

Joakim Hansen

Miljöanalytiker

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Joakim Hansen

Publikationer

Nyheter

Mer om projektet