Identifiering av känsliga undervattensmiljöer i Stockholms skärgård
I somras introducerades en ny funktion i Skippos navigationsapp, med information om känsliga undervattensmiljöer i Stockholms skärgård och var man bör visa extra hänsyn när man kör sin fritidsbåt. Hur dessa områden identifierats och hur rekommendationerna tagits fram presenteras nu i en ny rapport – som inspiration för arbete längs andra kuststräckor.

För att hjälpa båtförare att bli miljösmarta och minska sin påverkan från ankring eller svall och turbulens från motorer har forskare vid Östersjöcentrum sammanställt kartunderlag över värdefulla undervattensmiljöer som är särskilt känsliga för båttrafik.
– Kunskap om var sådana områden finns gör det möjligt för båtförare att minska sin påverkan och att därmed bidra till en bättre havsmiljö och en minskad konflikt mellan naturskydd och båtliv, säger Ellen Bruno, policyanalytiker på Östersjöcentrum.
Sedan sommaren 2024 syns dessa områden i företaget Skippos navigationsapp tillsammans med vetenskapligt baserade rekommendationer om vad man kan tänka på när man vistas där. Rekommendationerna är enkla att följa och handlar om att sänka båtens hastighet eller lyfta sitt ankare rakt upp istället för att släpa det längs botten.
Ny rapport om hur urvalet gjordes

I den nya rapporten Miljöinformation i sjökort - känsliga undervattensmiljöer i Stockholms skärgård beskriver forskarna hur de har valt ut de känsligaste havsmiljöerna, hur de geografiska områdena har identifierats och vad kunskapsunderlaget för rekommendationerna är.
– Det var viktigt för oss att rekommendationerna skulle vara vetenskapligt grundade, men också lätta att förstå och kunna rätta sig efter, säger Sofia Wikström, forskare vid Östersjöcentrum.
Värdefulla och känsliga livsmiljöer
Två typer av livsmiljöer pekas ut som värdefulla och känsliga - ålgräsängar samt grunda havsvikar med höga naturvärden. Appen visar i dagsläget de områden där fältundersökningar med dykning, snorkling eller undervattensvideo visat att det finns arter som är känsliga för påverkan från båttrafik och ankring. Det innebär att det troligen finns fler värdefulla områden än vad sjökorten visar just nu.

– Vår förhoppning är att båtförare genom appen lär sig att känna igen även andra områden där det kan finnas känsliga arter och att de kommer att vilja visa samma hänsyn där. Kanske vill de också passa på att snorkla och lära sig lite mer om våra fantastiska undervattensmiljöer, säger Ellen Bruno.
Hoppas på efterföljare
Genom att dela med sig av sitt arbete hoppas forskarna nu att fler aktörer ska bli inspirerade till att ta fram liknande underlag för fler kustområden. Men de betonar samtidigt att metoden för att inkludera miljöinformation i sjökort kan behöva anpassas till lokala förhållanden – längs med andra kuststräckor kan det vara andra undervattensmiljöer som behöver särskild hänsyn.
– I en enkät svarade 70 procent av Skippos användare att det var värdefullt med denna typ av information i sjökortet. Så användarna verkar också nöjda, säger Ellen Bruno. Nu är det bara för andra att ta efter.
Givande samarbete
Arbetet med att ta fram information om känsliga och värdefulla miljöer för att använda i sjökort har gjorts inom samarbetsprojektet Ekosystembaserad havsförvaltning. Här finns både forskare och intressenter från båtliv, miljöorganisationer och myndigheter med.
Läs mer
- Läs eller ladda ner rapporten: Miljöinformation i sjökort - känsliga undervattensmiljöer i Stockholms skärgård
- GIS-skikten över ålgräsängar och grunda vågskyddade artrika områden är fritt tillgängliga att använda: Ladda ner dessa här
- Se presentation om miljöinformation i digitala sjökort
- Guide till ett hållbart båtliv
-
Enkät - Miljöinformation i navigationsapp för ett mer hållbart båtliv (2450 Kb)
Senast uppdaterad: 19 december 2024
Sidansvarig: Östersjöcentrum