Efterlysning från medborgarprojektet Algforskarsommar 2023

I årets undersökningar finns ett delprojekt som handlar om att ta reda på när blåstången blir redo att föröka sig längs den långa svenska kusten. Dock saknas ännu så länge rapporter från Bottenhavet. Så ta en tur till stranden om du befinner dig där!

Rapporter från medborgarforskare runt om i landet visar att de tidigaste plantorna var mogna redan vid fullmånen 14 april i Öresund. De flesta plantor i söder var mogna i maj och i Stockholmstrakten var den stora leken i juni-fullmånens sken. Nu i början av juli har tången mognat även på djupare platser i Stockholms ytterskärgård. 

Undersök Bottenhavet

Enligt förra årets undersökningar så borde blåstången nu hunnit bli mogen också i Bottenhavet. Så kommer du till en havsstrand någonstans mellan Gräsö och Umeå där det växer blåstång, prova gärna att snitta några förökningstoppar och kolla mognaden. Skicka sedan in en rapport och ett foto. Och glöm inte att berätta var du var. Gärna med både namn och koordinater!

Några bra länkar

Här finns mer information om projektet och hur man gör.

Eller titta på denna YouTube-video där projektledaren Lena Kautsky –Tant Tång– berättar och visar hur man gör. 
När startar blåstångens förökning hos dig? 

Regelbundna rapporter från projektet publiceras här, och här är den senaste rapporten om blåstångens förökning  Rapport 3, Vecka 27 (4876 Kb)

Också dags att kolla livet i tången

Smådjur i blåstång
Vanliga smådjur som hittas i blåstång. Illustration Camilla Bollner och Robert Kautsky.
 

Om du är vid någon strand längs Östersjön så passa också gärna på att undersöka livet i en tångplanta. En mängd olika smådjur lever på, i eller av blåstången. Här finns både mat och bra gömställen. Och alla djuren är bra på att klamra sig fast i plantan för att inte ramla av när vågorna går höga – eller du lyfter upp den ur vattnet.

Båtsnäckor och havsgråsuggor betar på små alger och groddplantor av blåstång. Andra arter, som tångräkor och småfisk, hittar skydd inne i tångskogen. De små djuren är nämligen föda för många fiskarter och därför en viktig länk i Östersjöns näringskedjor. Att få din hjälp med att undersöka hur mycket smådjur som lever i en tångruska är därför viktigare än det kanske först verkar!

Så gör gärna en undersökning och skicka in en sammanställning av arterna du hittat och ett foto på plantan. Och glöm inte att berätta var du var. Gärna med både namn och koordinater!
Länk uppgift
Vilka är smådjuren som lever av tång?

YouTube – instruktion med Lena