”Sillar kräva dessa regleringar” - debattartikel om fiskepolitiken

Medan biodiversitetskonferensen COP15 pågår, enar sig inte den svenska politiken varken om att skydda ål eller ekologiskt betydelsefulla sillbestånd. Fiskeindustrin är en statsunderstödd näringsverksamhet, som slukar sig själv tillsammans med de arter som den är beroende av, skriver Henrik Svedäng, docent i marin ekologi och Charles Berkow, omvärldsanalytiker vid Östersjöcentrum i en debattartikel. Fisket fortsätter på kollapsade sillbestånd och utrotningshotad ål.

För att inte alla bestånd ska överexploateras behövs reglering, det konstaterar forskaren Henrik Svedäng och omvärldsanalytikern Charles Berkow i debattartikeln "Regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet", som är publicerad i Dagens industri.

För många människor framstår det som obegripligt att den för samhällsekonomin obetydliga fiskenäringen har fått ett så starkt företräde framför andra intressen.

Regleringar är ett nödvändigt skydd

I debattartikeln förklarar Henrik Svedäng och Charles Berkow att den högteknologiska fiskeindustrin har verktyg att fiska slut på sig själv. Man kan ta upp mycket större fångster än vad ekosystemen förmår producera. Till exempel är Öresund det ställe i Östersjön där det fortfarande finns ett torskbestånd som inte är helt havererat. Och det beror framför allt på att sjötrafiken där inte tillåter fiskefartyg som bogserar sina redskap. Regleringar och fiskeförvaltning behövs för att fisket ska hålla sig på en nivå som ekosystemen klarar.

Läs hela debattartikeln i Dagens industri här

Läs mer

Fiskforskare: ”Ålen tycks vara på väg att falla offer för ett kulturkrig”

Analys: Stort risktagande med strömmingen och Östersjön

Policy brief: Stoppa ålfisket och ålutsättningarna

Policy brief: Anpassa sillfisket till den vetenskapliga osäkerheten

Policy brief: Minska det kustnära trålfisket för att skydda Östersjösillen

Video: Ålfisket fortsätter – i strid med forskarnas rekommendationer

Policy brief: Stoppat fiske och mer kunskap krävs för att rädda den europeiska ålen

Baltic Breakfast: Ål – hotad art och hotat fiske