Goethes samlade verk har donerats till Stockholms universitetsbibliotek

Verk som ”Den unge Werthers lidanden” och ”Faust” hör till några av de mest kände verken av romantikens förgrundsgestalt, Johann Wolfgang von Goethe. Nu har de flyttat in bland specialsamlingarna på universitetsbiblioteket.

Tommy Westergren i raritetskammaren på Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Cecilia Burman

Samlingen innehåller 48 band, en komplett upplaga av den tyske diktaren och vetenskapsmannen Goethes samlade verk. 

– Det är en upplaga som gavs ut år 1887 till 1919, och alla banden är i prima skick. Vi brukar normalt sätt inte ta emot donationer, men är det riktigt fint så gör vi gärna undantag, säger Tommy Westergren, bibliotekarie med ansvar för specialsamlingarna på Stockholms universitetsbibliotek.

Det ingick också andra böcker i donationen, som David Humes ”History of England” i en upplaga från 1802, och ”Remarks on The Anquity of Nature and Man” (1864) av James Brodie. Den senare är ett unikt exemplar för Sverige, och ovanlig även internationellt. 

Hur hanteras de här böckerna när de har kommit till biblioteket?

– Först bläddrar vi genom dem och dammar och städar ur dem en aning. Sedan katalogiserar vi dem i Libris och det har vi redan börjat med. Därefter ska de hitta sin plats här inne i raritetskammaren, vilket inte helt lätt, för det är väldigt fullt. Men vi ska göra vårt bästa, säger Tommy Westergren. 

Och vem får tillgång till de här böckerna nu när de finns här? 

– Det får vem som helst som är intresserad helt enkelt. Men då får man ju sitta i vår specialläsesal och läsa eftersom man inte får låna hem dem. 

Läs mer om bibliotekets specialsamlingar och rariteter:

Specialsamlingar

Text: Cecilia Burman