Så lånar och beställer du

Studenter, medarbetare och allmänhet får låna från Stockholms universitetsbibliotek. Studenter och medarbetare vid Stockholms universitet får låna allt material som är märkt med hemlån eller kurslitteratur. Med ditt universitetskonto kommer du åt alla bibliotekets e-resurser på distans. Medarbetare kan också låna med sig material med begränsat lån till sina tjänsterum.

Är du inte student eller medarbetare vid Stockholms universitet kan du låna allt material som är märkt med hemlån, men inte kurslitteratur. Du kan ta del av bibliotekets e-resurser på plats i biblioteket.

Böcker som har en lånetid på 28 dagar kan lånas av dig som har ett universitetskort eller ett bibliotekskonto.

Kurslitteratur kan endast studenter och medarbetare vid Stockholms universitet låna. Tidskrifter och äldre material kan endast läsas på plats i biblioteket.

Utlåningsautomaterna ligger strax intill entrén. Foto: Cecilia Burman
Foto: Cecilia Burman

Dina böcker lånas automatiskt om, upp till 25 gånger, så länge ingen annan låntagare ställer sig i kö. Du kan också själv låna om dina böcker via Mitt bibliotekskonto.

Du kan återlämna dina böcker i biblioteket när det är öppet eller i vår återlämningslåda utanför när biblioteket är stängt, så länge universitetets lokaler är öppna. När du återlämnar material som du lånat får du ett kvitto till den e-postadress du uppgivit. Spara kvittot till dess att du på Mitt bibliotekskonto har kontrollerat att ditt lån är avregistrerat.

Personer återlämnar sina böcker i biblioteket

 

Kurslitteratur får lånas av studenter och anställda på Stockholms universitet. Lånetiden för kurslitteratur är 7 dagar

Student med uppslagen bok vid hyllorna för kurslitteratur
Foto: Lena Katarina Johansson

Det går inte att reservera böcker som finns tillgängliga i hyllan utan du måste själv besöka biblioteket och låna boken.

Boken lånas om automatiskt i slutet av perioden om ingen annan ställer sig på kö. Du kan också själv låna om dina böcker via Mitt bibliotekskonto.

Mitt bibliotekskonto

En kort film om hur du söker kurslitteratur i katalogen och hittar på hyllan (Youtube)

 

 

Läs och ladda ner e-böcker

En stor del av böckerna på Stockholms universitetsbibliotek är e-böcker. De är tillgängliga för studenter och medarbetare vid Stockholms universitet och för besökare på plats i biblioteket.
Du hittar e-böckerna via sökrutan på bibliotekets startsida, under E-böcker A-Ö, samt på den e-boksplattform som ger tillgång till den aktuella boken.

Så här du gör du för att hitta en e-bok i fulltext

Student i fåtölj läser e-bok
Foto: Lena Katarina Johansson

 

De flesta e-böcker fungerar utmärkt att enbart läsa online i webbläsaren. Användningsvillkoren för utskrift, nedladdning, format och antal samtidiga användare kan variera från bok till bok. Det beror på vilket förlag som gett ut boken och på vilken e-boksplattform den finns. Vad som gäller för en specifik bok får du veta i gränssnittet när du använder boken eller i plattformens hjälptext.

Genom att skapa ett personligt konto på e-boksplattformen kan du till exempel spara boken i din egen elektroniska bokhylla och jobba med texten. På vissa plattformar måste du även skapa ett personligt konto om du vill kunna ladda ner e-boken.

Det går bra att läsa e-böckerna enbart online, men om du vill kan du även ladda ner och spara dem i din dator. På vissa e-boksplattformar är böckerna försedda med copyrightskydd, så kallat Digital Rights Management, DRM). Det innebär att förlagen använder olika tekniker för att kontrollera spridning och användning av innehållet.

Om du vill ladda ner DRM-skyddade böcker för att sen kunna läsa när du inte är uppkopplad måste du ladda ner och spara e-boken i din dator, sedan öppna e-boken i Adobe Digital Editions.

  • Ladda ner Adobe Digital Editions till din dator, läs- eller surfplatta eller till din mobil. Adobe Digital Editions kan laddas ner i App Store och i Google play och är gratis.
  • Aktivera ditt Adobe- ID i det program eller den app du vill använda för att läsa böckerna. Detta behöver du bara göra första gången.

För att kunna ladda ner en DRM-skyddad bok från plattformen behöver du skapa ett personligt konto på den e-boksplattform där e-boken finns, EBSCOHost eller Ebook Central. Du behöver också ha ett universitetskonto som visar att du är behörig att läsa e-böckerna medan det personliga kontot behövs för att DRM- skyddet ska fungera.

Om du har frågor om e-böckerna är du välkommen att kontakta media.sub@su.se.

 

Så här hittar du e-resurser

E-böckerna hittar du vid sökning på bibliotekets startsida, under E-böcker A-Ö samt på den e-boksplattform som ger tillgång till den aktuella boken. Där kan du också söka i e-bokens innehåll. Artiklar söker du under fliken Artiklar i sökrutan, e-tidskrifter under E-tidskrifter A-Ö och databaser under Databaser A-Ö.

Artikelfliken i sökrutan
E-böcker A-Ö
E-tidskrifter A-Ö
Databaser A-Ö

När du klickat dig vidare till en e-bok, artikel eller databas dirigeras du till universitetsinloggningen där du loggar in med ditt universitetskonto, det vill säga ditt användarnamn och lösenord.

För frågor om universitetskontot

Du kan inte spara ett bokmärke direkt till en databas eller e-tidskrift. Eftersom distansåtkomsten bygger på dynamiska webbadresser kommer bokmärket inte att gå till samma ställe nästa gång du använder det.

 

 

Biblioteket sluter avtal med många leverantörer av e-böcker, e-tidskrifter och databaser. Med några få undantag är e-resurserna tillgängliga inom hela Stockholms universitets nätverk och med distansåtkomst för studenter och medarbetare. Övriga besökare har tillgång på plats i biblioteket.
Hur du som student, forskare eller annan besökare i biblioteket får använda innehållet regleras genom avtal med respektive leverantör. Användningsvillkoren kan alltså variera beroende på leverantör, men generellt har du rätt att använda bibliotekets e-resurser för eget bruk, i studie- och forskningssyfte.
Du får:

  • Skriva ut och kopiera enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt.
  • Ladda ner enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt.
  • Skicka enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt till dig själv.

Du får ofta:

  • Som lärare använda enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt i kurskompendier. Det är också tillåtet att lägga upp dessa fulltexter på lärplattformen Athena.
  • Som lärare använda enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt i kurskompendier (tryckta eller elektroniska).
  • Som forskare, i vetenskapligt syfte, dela med dig av enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt till kollegor vid andra institutioner så kallad vidarebefordran eller ”scholarly sharing”.

För att se vad som gäller för en specifik databas/plattform, se informationen i Databaser A-Ö.
 
Du får inte:

  • Skriva ut eller ladda ner hela tidskriftsnummer eller böcker.
  • Systematiskt ladda ner eller skriva ut stora mängder material.
  • Lägga upp eller sprida upphovsrättsskyddat material.
  • Sälja eller vidaredistribuera material. Det är aldrig tillåtet att använda materialet i kommersiella syften.
  • Genomföra text och data mining. Kontakta biblioteket om du är intresserad av text och data mining i en specifik databas.

För att kunna få länkar till de fulltexter som Stockholms universitetsbibliotek har tillgång till via Google Scholar behöver du aktivera bibliotekslänkar i Google Scholar. För att aktivera Stockholms Universitetsbiblioteks länk:

  • Gå in i Google Scholar
  • Gå till Inställningar och Bibliotekslänkar under menyn längst upp till vänster.
  • Sök efter Stockholm University Library. Klicka i rutan vid "Stockholm University Library - SU Full Text".
  • Spara inställningen.

SU Full Text-länkar visas nu vid alla de artiklar som du har åtkomst till som SU-användare.
Går du till Google Scholar via bibliotekets sida får du dessa länkar utan att ha gjort inställningen.

 

 

Distansåtkomst till e-resurser

Studenter och medarbetare vid Stockholms universitet har tillgång till e-resurser på distans genom att vara inloggade med universitetskontot.

För att distansåtkomst ska fungera på din dator eller mobilenhet bör dessa följande krav vara uppfyllda:

  • Webbläsaren måste acceptera cookies
  • Webbläsaren måste acceptera javascript   

Vi rekommenderar att du stänger av popup-blockering i din webbläsare eller åtminstone tillåter popup-fönster från ezp.sub.su.se.

Genom att använda LibKey Nomad kan du spara ner en artikel som pdf direkt till din dator, utan att först söka på Stockholms universitetsbiblioteks webbplats. Tillägget kan användas även om du inte är på Campus eller inloggad.

Gör så här för att ladda ner programmet till din webbläsare:

  • Gå till Libkeynomad.com  
  • Välj vilken webbläsare du vill använda LibKey Nomad på och följ instruktionerna
  • Välj Stockholm University i rullgardinsmenyn

När du har laddat hem tillägget och vill spara ner en artikel som pdf till din dator, klickar du på rutan med Download pdf LibKey Nomad i din webbläsare.
För att detta ska fungera behöver artikeln ha ett DOI-nummer (Digital Object Identifier), ett tidsbeständigt identifieringsnummer som ges till elektroniska dokument.

Du kommer att få följande versioner av åtkomst:

  • Download pdf: En artikel biblioteket prenumererar på eller en Open Access-tidskrift.
  • Article Link: En artikel biblioteket prenumererar på eller en Open Access-tidskrift med länk direkt till artikelsidan.
  • Manuscript pdf & Manuscript Link: En tidig version av artikeln som är gratis online. Denna version är inte nödvändigtvis slutversionen.

LibKey Nomad

En instruktionsfilm från LibKey

Guide till LibKey Nomad
 

 

Köa på en utlånad bok

Om du hittar en bok i katalogen som är utlånad, kan du ställa dig i kö på den. Då är den reserverad för dig när den återlämnas på biblioteket. Det är kostnadsfritt att köa på en bok.

Observera att du inte kan köa på böcker där något av exemplaren finns tillgängliga på biblioteket. Vi kan alltså inte lägga undan och reservera böcker som inte är utlånade.

Du får e-post från biblioteket när boken finns tillgänglig för dig. Du kan också se under Mitt bibliotekskonto när boken finns tillgänglig. Du har tre dagar på dig att hämta boken. Det är endast du som beställt boken som kan hämta och låna den.

Medarbetare vid Stockholms universitet kan välja att få forskarleverans av böcker de stått i kö på till sin institution med internposten. Detta alternativ finns, när det är möjligt, som ett val vid beställningstillfället.

  • Gå till Mitt bibliotekskonto och logga in med din universitetsinloggning eller under ”Annan inloggning”, om du inte är student eller medarbetare.
  • Gå tillbaka till startsidan och sök fram boken genom att skriva bokens titel i sökrutan.
  • Klicka på bokens titel i träfflistan.
  • Scrolla ner så att du kommer till där det står "Stockholms universitetsbibliotek". Klicka på den blå ikonen "Låna/Reservera".
  • En ny ruta öppnas. Klicka på den blå knappen märkt "Köa".
  • Ytterligare en ruta öppnas där du får bekräfta att du vill köa på boken. Klicka på "Ok".
  • Du står nu i kö på boken.

Mitt bibliotekskonto

 

 

Beställ fram en bok som är placerad i magasin

En del av bibliotekets böcker är placerade i våra magasin. Dessa böcker är inte möjliga att själv hämta från hyllan utan du behöver beställa fram dem via bibliotekets webbplats.
En beställning som görs före kl. 07.00 en vardag hämtas upp samma dag. Beställer du efter klockan 07.00 blir boken tillgänglig för dig nästa vardag.
När boken finns att hämta får du e-post från biblioteket. Du har tre dagar på dig att hämta boken. Du kan också se på Mitt bibliotekskonto när boken finns att hämta. Endast beställaren kan hämta och låna boken.

 

  • Gå till Mitt bibliotekskonto och logga in med din universitetsinloggning eller under ”Annan inloggning”, om du inte är student eller medarbetare.
  • Gå tillbaka till startsidan och sök fram boken genom att skriva bokens titel i sökrutan. Klicka på bokens titel i träfflistan
  • Scrolla ner till där det står "Stockholms universitetsbibliotek". Klicka på den blå rutan där det står "Låna/Reservera"
  • En ny ruta öppnas. Klicka på den blå knappen märkt "Beställ"
  • Ytterligare en ruta öppnas där du får bekräfta att du vill beställa fram boken. Klicka på ”Ja”
  • Boken är nu beställd

Mitt bibliotekskonto

 

 

Beställ forskarleverans

Medarbetare vid Stockholms universitet erbjuds leverans av böcker till respektive institution, som ett komplement till att låna på plats i biblioteket. För att använda servicen krävs ett aktivt bibliotekskonto samt en korrekt institutionsadress. Visst material kan inte beställas som forskarleverans. Saknas knappen ”För forskarleverans” vid beställningen, innebär det att denna titel inte kan skickas som forskarleverans.
När boken är beställd registreras lånet på ditt konto och skickas med internposten till ditt postfack på angiven institutionsadress. Leveranstiden är cirka fyra arbetsdagar. Du som beställare är ansvarig för boken under hela låneperioden.

  • Logga in med din universitetsinloggning i Mitt bibliotekskonto.
  • Sök därefter fram boken i bibliotekskatalogen.
  • När du hittat boken, klicka på knappen "låna/reservera".
  • Ett nytt fönster öppnas, klicka på knappen på vilken det står "Forskarleverans".
  • Kontrollera din adress och klicka på "Gå vidare".

 

Följande kan inte beställas för forskarleverans:

  • Kursböcker
  • Referensböcker
  • Böcker tryckta före 1900
  • Sköra böcker
  • Folianter och tidskrifter

 

 

Lämna inköpsförslag eller beställ fjärrlån

Studenter och anställda medarbetare vid Stockholms universitet kan lämna inköpsförslag på böcker, artiklar och andra medieresurser som inte redan finns på biblioteket.

Biblioteket köper in eller lånar in efterfrågade böcker och artiklar under förutsättning att de är kopplade till aktuella studier eller forskning vid Stockholms universitet. Biblioteket avgör från fall till fall om det beställda materialet ska köpas in, eller lånas in från andra bibliotek genom fjärrlån.

Generellt gäller att biblioteket köper resurser som publicerats de senaste åren medan äldre material lånas in.

Formulär för att lämna inköpsförslag eller beställa fjärrlån

När materialet finns tillgängligt får du meddelande via e-post.

Du kan följa ditt ärende under Beställningar på Mitt bibliotekskonto

 

Många artiklar finns att beställa via tjänsten Get It Now.
Möjligheten att beställa via Get It Now visas när du söker artiklar i bibliotekets sökruta på startsidan eller i andra artikeldatabaser med funktionen ”SU Full Text”.

Sök artiklar i bibliotekets sökruta

Artikeln levereras direkt till din e-postadress inom åtta timmar. En e-postadress inom domän su.se krävs.
Hittar du inte din artikel via Get It Now, kan du beställa den som  inköp eller som lån från annat bibliotek.

 

 

Förseningsavgifter och ersättning för förlorad bok

Biblioteket tar ut förseningsavgifter på försenade böcker, både de med kö på och de som har lånats om maximalt antal gånger. Förseningsavgiften är 10 kr per bok och dag.

Om du har över 100 kr i förseningsavgift spärras ditt universitetskort eller bibliotekskonto för ytterligare lån.

En bok som inte återlämnats på 30 dagar efter återlämningsdatum anses borttappad. Du kommer då att påföras ytterligare 600 kronor i avgift för varje borttappad bok. Återlämnas boken återstår endast förseningsavgiften att betala.

Om du har lånat böcker via fjärrlån bestäms förseningsavgiften av det bibliotek som lånat ut boken. Efter krav 3 eller faktura spärras du från ytterligare lån till dess ärendet åtgärdats.

  • Du betalar dina förseningsavgifter via Mitt bibliotekskonto på bibliotekets webbplats. Du kan betala med bankkort eller via Swish.
  • Du kan också betala till bibliotekets bankgiro 812-0669. Vid betalning via bankgiro är det viktigt att ange namn, personnummer och vad betalningen gäller. Observera att det tar minst tre bankdagar innan inbetalningen bokförts hos oss.
  • Du kan också betala med bankkort på Frescatibiblioteket.

 

Om du har tappat bort eller skadat en bok måste du ersätta den.

Du kan ersätta en bok som tappats bort eller skadats genom att köpa in ett nytt exemplar av samma, eller senare upplaga, och lämna till informationsdisken på biblioteket. Detta brukar vara det billigaste alternativet för att ersätta en bok.

Om du inte kan köpa boken på egen hand ersätter du boken genom att betala en schablonkostnad på 600 kronor. Eventuella förseningsavgifter som uppkommit måste också betalas.

 

 

Fjärrlån för andra bibliotek och organisationer

Det är kostnadsfritt att låna böcker. Artiklar skannas eller kopieras och skickas mot en avgift. Beställ fjärrlån via ett formulär eller via Libris.


Formulär för beställning av fjärrlån för andra bibliotek
Beställning via Libris

 

  • För monografier garanteras en lånetid på 28 dagar. 
  • Max 25 automatiska omlån om ingen annan låntagare köar.
  • Reserveras titeln måste boken omedelbart lämnas tillbaka, om den garanterade lånetiden överskridits.
  • Böcker märkta med EJ HEM får endast lånas ut som läsesalslån av det inlånande biblioteket.
  • Rariteter, folianter, referensböcker, kurslitteratur, barnlitteratur och böcker från slaviska samlingen lånas inte ut.
  • Tidskrifter - endast kopiering.
  • Examensarbeten och uppsatser finns inte på biblioteket. Kontakta respektive institution.

 

Artiklar skickas via e-post om avtal så tillåter. I annat fall skickas de via vanligt brev. Alla artiklar måste skrivas ut och lämnas till låntagaren i pappersform enligt gällande lagstiftning.

Priser

Pris per artikel som finns i vårt e-bestånd:

  • 100 kr

Pris per artikel som skannas eller kopieras:

  • 1-20 sidor 100 kr
  • 20-50 sidor 200 kr

 

 

 

Kontakt

Kontakta biblioteket
På denna sida