Podden Bakom bokhyllan

Bakom bokhyllan är en vetenskapspodd som belyser forskningen och studielivet genom konsten, klimatet, konspirationsteorierna och allt däremellan. 

När tar roboten över? Hur påverkar det digitala livet oss? Hur jämställd är egentligen akademin och vad tjänar vetenskapen på att vara öppen? Det är några av de saker du får reda på när du lyssnar på Bakom bokhyllan. Dessutom tipsar vi dig som pluggar om studieteknik, vad du ska tänka på när du väljer utbildning och guidar dig till livet efter studierna.

Bakom bokhyllan produceras av Stockholms universitetsbibliotek, ett forskningsbibliotek där studenter, forskare, lärare och allmänheten söker och bygger kunskap. Vi som gör podden försöker att vrida på perspektiven och guida lyssnarna till den akademiska världen där lika många frågor som svar ryms.

Har du idéer på teman för podden eller vill medverka själv?
Hör av dig till oss! bakombokhyllan.sub@su.se

 

Senaste avsnittet

Att forskning ska bedrivas så öppet och tillgängligt som möjligt är numera ett krav från myndigheter, finansiärer och vetenskapliga förlag världen över. Men vad innebär det i praktiken för forskare att arbeta öppet? 

I avsnitt 42, som släpptes under Open Access Week, möter vi John Fitzpatrick och Nina Kirchner, två forskare som berättar hur och varför de har valt att arbeta öppet. 

Avsnittet är på engelska. 

Ep.#42 Open Science in Practice – The Scientist's Perspective

Alla avsnitt om öppen vetenskap hittar du samlade under Öppen vetenskap-fliken längre ner på den här sidan. 

 

Tidigare avsnitt

Vi har samlat poddens alla tidigare avsnitt utifrån olika teman som återkommer i podden: Studieliv och pluggtips, Bibliotek och lärande, Forskningens förutsättningar, Vetenskap i vardagen och Öppen vetenskap.

 

 

Vi som gör podden Bakom bokhyllan

Bakom bokhyllan görs av Cecilia Burman och Julia Milder, kommunikatörer på Stockholms universitetsbibliotek, och formatet är skapat av Julia Milder, Urban Göranson och Karl Edqvist.

 

Kontakt

Har du idéer på teman för podden eller vill medverka själv?
Hör av dig till oss!

Podden Bakom bokhyllan
På denna sida