Podd #23 – Hoten mot den fria forskningen
Nu syns flera länder röra sig bort från demokratin. I bl.a. Kina, Ungern och Turkiet är den akademiska friheten hotad, och forskare tvingas söka skydd i andra länder. Hur ser det ut med vetenskaplig autonomi och forskningsfrihet i Sverige och världen?
Under lång tid har världens länder rört sig mot demokrati, men nu syns flera länder röra sig bort från den. Det hävdar flera forskare och nämner Kina, Ungern och Turkiet som exempel på länder där den akademiska friheten är hotad, och där forskare tvingas söka skydd i andra länder. Vad är akademisk frihet och hur ser det ut med den vetenskapliga autonomin och forskningsfriheten såväl i Sverige som runt om i världen? Det handlar det här avsnittet av Bakom bokhyllan om.
Vi möter två personer från Stockholms universitet som på olika sätt jobbar för akademisk frihet: Arne Jarrick, professor i historia, och Johanna Wiklund, strategisk handläggare för internationalisering och kontaktperson för det internationella nätverket Scholars at Risk (SAR). Sedan 2013 är Stockholms universitet med i nätverket, som främjar den vetenskapliga autonomin genom att hjälpa forskare som utsätts för förföljelser, våld eller andra typer av trakasserier i sina hemländer. Tillsammans med SAR jobbar SU för de akademiska kärnvärdena: Autonomi, rättvisa, integritet och akademisk frihet.
Avsnittet publicerades 2019-11-28.
Mer i ämnet
Text och musik i avsnitt 23
Här finns en textad version av avsnittet:
Podden Bakom bokhyllan #23 – Hoten mot den fria forskningen (578 Kb)
Låtlista i inslagsordning:
The Dogon Lights – For The People
Dimitris - Look What I Found While Cleaning
All musik i avsnittet är licensierad under Creative Commons.
Signaturen vi använder i Bakom Bokhyllan är hämtad ur stycket Die Zeit-Ung, komponerad av tonsättaren Stefan Levin.
Kontakt
- Mottagningstider
Vi besvarar frågor inom 24 timmar på kontorstid.
Senast uppdaterad: 2 november 2021
Sidansvarig: Stockholms universitetsbibliotek