Ny student

Hur hittar du kurslitteraturen? Var finns det läsplatser på biblioteket? Här har vi samlat information som kan vara bra att ha koll på för dig som är ny student.

På biblioteket hittar du litteratur till dina studier. I biblioteket finns ett stort antal studieplatser för dig som vill ha en plats att plugga på.

Foto: Lena Katarina Johansson
 

Ta del av bibliotekets introduktionsföreläsning

Vilken nytta kan du ha av biblioteket under studietiden? Hur hittar du den bok du behöver bland miljontals titlar? Hur fungerar e-böcker, artiklar och databaser? I denna 15 minuters video får du koll på hur du använder biblioteket.

 

Hitta din kurslitteratur

På biblioteket kan du hitta din kurslitteratur. Kurslitteraturen finns antingen i vår kursboksamling på biblioteket eller digitalt. För att ta reda på var litteraturen finns får du söka på vår webb.

 

Mer om att låna på biblioteket

Kom igång att låna

Så lånar och beställer du

När du börjar din kurs får du vanligtvis en litteraturlista som listar den kurslitteratur som du ska läsa under kursen. Innan du börjar att söka efter litteraturen måste du förstås veta vad det är för material som du ska leta efter; avser referensen på din litteraturlista en bok, ett kapitel i en bok eller en vetenskaplig artikel? I filmen förklarar bibliotekarien Emil hur man tar reda på det.

 

Hitta din kursbok

Kurslitteraturen hittar du på bibliotekets entréplan. Litteraturen är inte sorterad efter ämne utan är alfabetiskt uppställd, antingen på författarens efternamn eller på bokens titel. All kurslitteratur har en garanterad lånetid på 7 dagar.

 

Söka e-böcker och artiklar

Både artiklar och e-böcker hittar du genom bibliotekets webb. För att kunna låna artiklar och e-böcker måste du ha aktiverat ditt universitetskonto. Du behöver inte ha fått ditt universitetskort för att kunna söka artiklar och e-böcker.

 

 

Plugga i biblioteket

Många studenter väljer att sitta och studera i biblioteket. Du hittar ett stort antal studieplatser hos oss. Följ med studenten Eldar på en rundtur i Frescatibiblioteket och lär dig var kurslitteraturen står, var man lånar och återlämnar böcker och var du kan sitta och plugga:

 

Hitta på biblioteket

Biblioteket som studieplats

Var rädd om dina värdesaker

I universitetsbibliotekets podd Bakom bokhyllan finns många bra tips för dig som precis har börjat studera. Börja med att lyssna på avsnitt 1, Ny student - som bland annat bjuder på knep och erfarenheter från några studenter som pluggat ett tag. Avsnitt 3 om studieteknik och avsnitt 4 om att skriva akademiskt har du också användning för direkt. Du som pluggar på distans hittar många knep i avsnitt 33.

Här hittar du alla avsnitt om studieliv och pluggtips

Här hittar du alla avsnitt av Bakom bokhyllan

 

Nedan hittar du länkar till mer information som kan vara bra att ta del av som ny student på universitetet:

Universitetets tips för en lyckad start

Få hjälp med studieteknik och skrivande hos Studie- och språkverkstaden

 

Kontakt

Undrar du över något? Hör gärna av dig till oss på biblioteket. Du kan också hitta många svar på tidigare frågor i vårt frågeforum.

Kontakta biblioteket
På denna sida