För forskare och doktorander
Som forskare kan du få rådgivning och stöd via biblioteket. Här har vi samlat våra tjänster. Kontakta oss gärna för att få veta mer!
Du som är forskare eller doktorand vid Stockholms universitet och har frågor om informationssökning eller referenshanteringsprogram kan boka tid för rådgivning. Är ni flera personer går det också bra att boka en workshop.
Flera av de tjänster som biblioteket erbjuder forskare finns samlade tillsammans med övrig forskarservice på medarbetarwebben. Stöd och råd om forskningsfinansiering, forskningsdata och forskningsetik hittar du på medarbetarwebben.
Information om universitetsbibliotekets arbete med öppen vetenskap.
Boka rådgivning eller kurs
Du som är forskare eller doktorand vid Stockholms universitet kan boka rådgivning med en bibliotekarie. Boka tid genom att mejla till bokabibliotekarie@su.se och beskriv vad du vill ha hjälp med. Vi erbjuder tjänsten både via Zoom och på plats i biblioteket. Om ni är flera personer går det bra att boka en kurs via kursbokningsub@su.se.
Biblioteket erbjuder följande:
- Introduktion till bibliotekets tjänster för dig som är nyanställd.
- Rådgivning vid informationssökning och svar på frågor om databaser, sökord och söktekniker.
- Introduktioner till referenshanteringsprogrammen Zotero och Mendeley för doktorander och forskare. Det går också att boka en workshop för flera personer.
- Stöd inför arbetet med systematiska litteraturöversikter genom rådgivning angående val av databaser, sökord, avgränsningar och sökstrategier.
Resurser med mer information om systematiska översikter:
Karolinska Institutets bibliotek
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering
Sveriges lantbruksuniversitet
Online-kurs: Creative commons-licenser i vetenskaplig publicering
Kursen är skapad av Umeå universitetsbibliotek och vänder sig framförallt till forskare och doktorander men delar av den kan också vara intressanta för studenter.
I kursen lär du dig:
• vad Creative commons-licenser är och hur de fungerar
• hur du väljer licens när du ska publicera dina forskningsresultat
• hur du använder Creative commons-licensierat material på ett korrekt sätt.
Länk till kursen:
Online-kurs: Creative commons-licenser i vetenskaplig publicering
Referenshanteringsprogram
Med hjälp av ett referenshanteringsprogram kan du organisera dina referenser och infoga referenser och litteraturförteckning enligt valfri referensstil när du skriver. Att använda ett referenshanteringsprogram kan underlätta arbetet för dig som arbetar med ett större forskningsprojekt. Titta gärna på den här filmen för att se vad ett referenshanteringsprogram kan hjälpa dig med:
Det finns olika referenshanteringsprogram som erbjuder liknande funktioner såsom att spara och organisera referenser, dela referenser med andra samt infoga källhänvisningar och litteraturförteckning när du skriver. Nedan hittar du information om några av de vanligaste programmen.
Mendeley
Mendeley är gratis att ladda ned och ger användaren ett lagringsutrymme på 2 gigabyte för lagring av pdf:er och andra bilagor. Mendeley är också ett socialt nätverk för forskare.
För mer information om hur du installerar Mendeley och kommer igång med programmet
Guide till Mendeley från Uppsala universitetsbibliotek.
EndNote
För att installera EndNote på din dator krävs en licens. Anställda vid Stockholms universitet kan vända sig till institutionens licensansvarige för att köpa licens, vilken då bekostas av institutionen. EndNote supportas inte av biblioteket. Mer information om programvaror för din arbetsplats
Kom igång med EndNote genom att titta på dessa korta instruktionsfilmer, skapade av bibliotekarier vid Lunds universitet EndNote 20 introduktionsfilmer
Ett annat alternativ är att använda EndNote Basic, en webbaserad gratisversion av EndNote som innehåller de grundläggande funktionerna av EndNote.
Zotero
Zotero är gratis att ladda ned. Användare med ett aktivt universitetskonto kan skapa ett konto med obegränsat lagringsutrymme genom att vid inloggningen använda sin e-post som är knuten till Stockholms universitet (@su.se eller @*.su.se). Har du redan ett privat Zotero-konto kan du få tillgång till det extra lagringsutrymmet genom att lägga till din e-post vid Stockholms universitet i kontoinställningarna på zotero.org. Med Zotero kan du infoga referenser i dina textdokument om du använder Word, LibreOffice och Google Docs.
Kom igång med Zotero
Installera Zotero - Installation och synkning
Lägga till referenser i Zotero
Ditt Zoterobibliotek - Organisera och göra ändringar
Använda Zotero när du skriver
Lägg till ett enskilt kapitel i Zotero
För mer information om hur man installerar och kommer igång med Zotero, se Guide till Zotero från Karlstads universitetsbibliotek
AI-sökverktyget Keenious
SU Dynamica
SU Dynamica - SUstainable publishing är en ny publiceringsplattform som för närvarande endast är öppet för forskare vid Stockholms universitet. I den kan forskare publicera sig öppet tillgängligt utan kostnad och få sina artiklar sakkunniggranskade. Artiklarna får en DOI och kommer så småningom också registreras i DiVA.
Plattformen är till för alla forskare och alla discipliner, oavsett vilket område du forskar inom. Sakkunniggranskningen är öppen och plattformen matchar automatiskt inskickade manuskript med lämpliga sakkunniggranskare baserat på deras tidigare erfarenhet inom sitt kunskapsområde. SU Dynamica är inte en traditionell tidskrift utan en publiceringsplattform, och har därmed inte någon ansvarig redaktör. Stockholms universitet står som ansvarig utgivare.
Tjänsten är nystartad och är under utveckling. I plattformen finns ett hjälpcenter där du kan ge feedback anonymt kring det du vill ska förbättras.
Mer information om SU Dynamica – SUstainable publishing
Vill du veta mer om SU Dynamica? Titta på den här videon (ca 10 minuter) där Abeni Wickham introducerar plattformen (på engelska).
Avhandlingsstöd
Avhandlingsstöd ger stöd och råd i slutet av din doktorandperiod när du ska trycka din avhandling. Vi hjälper till med en tidslinje för din tryckperiod, stöd för att använda Word-mallen, registreringen i DiVA/spikningen, hur du skapar tryckfärdiga pdf:er i universitetets produktionsverktyg samt hur din avhandling kan bli tillgänglig för fler.
Registrera i DiVA
Alla texter du skriver i samband med din anställning vid Stockholms universitet ska du registrera i DiVA.
Overleaf
Overleaf är ett LaTeX/Rich Text redigerings- och publiceringsverktyg. Stockholms universitet betalar för en licens så att du som forskare, medarbetare eller student kan använda detta gratis. I Overleaf kan du till exempel:
- Skriva och redigera i Rich Text eller LaTeX direkt i online-verktyget. Det är enkelt att skifta mellan de olika varianterna.
- Samarbeta med flera personer direkt i webbgränssnittet genom att dela och redigera materialet med andra godkända användare. Du kan ta bort användare från projektet när du vill.
- Se det färdiga resultatet till höger, samtidigt som du skriver och redigerar ditt material till vänster.
- Direkt skicka ditt material till en valfri tidskrift eftersom det finns ett integrerat system för submissions till dussintals förlag.
Här hittar du verktyget Overleaf
Introduktionskurs till Overleaf (på engelska)
Hjälpvideo (på engelska)
Kostnadsfria och rabatterade publiceringsavgifter
Vill du publicera en artikel open access? I så fall kan universitetsbiblioteket stå för publiceringskostnaderna.
Annat publiceringsstöd
Biblioteket hjälper till med mycket annat publiceringsstöd. På medarbetarwebben hittar du information om flera saker.
Kontakt
Senast uppdaterad: 8 januari 2025
Sidansvarig: Stockholms universitetsbibliotek