Podd #30 – Röde Orm och bilden av bibliotekarien
Röde Orm, Frans G Bengtssons klassiska vikingaepos, har blivit pjäs på Dramaten och utspelas på ett bibliotek. I pjäsen förvandlas bibliotekarierna till blodtörstiga vikingar och biblioteket till ett böljande hav. Vad kan det här dramat säga oss om bibliotekariens roll idag?

Vi bestämde oss för att bjuda in Dramaten-regissören Alexander Mørk-Eidem till poddstudion tillsammans med Stockholms universitets överbibliotekarie Wilhelm Widmark för att prata om bibliotek och bibliotekarier både inom konsten och populärkulturen, och i den verkliga verkligheten.
Det blir ett samtal om kulturkvinnans starka ställning, hur man bäst lurar män till teatern, om bibliotekens identitetskris och så kommer vi att spräcka hål på klichébilden av bibliotekarien.
Den här intervjun spelades in 9 mars 2020, precis innan coronakrisen tog fart i Sverige. Premiären av den här pjäsen skulle ske den 2 april, men blev alltså inställd då. Det är anledningen till att avsnittet sänds först nu, i samband med att Röde Orm äntligen fått premiär 4 oktober.
Avsnittet publicerades 2020-10-05.
Text och musik i avsnitt 30
Här finns en textad version av avsnittet:
Podden Bakom bokhyllan #30 – Röde Orm och bilden av bibliotekarien (606 Kb)
Låtlista i inslagsordning:
All musik i avsnittet är licensierad under Creative Commons.
Signaturen vi använder i Bakom Bokhyllan är hämtad ur stycket Die Zeit-Ung, komponerad av tonsättaren Stefan Levin.
Kontakt
- Mottagningstider
Vi besvarar frågor inom 24 timmar på kontorstid.
Senast uppdaterad: 3 november 2021
Sidansvarig: Stockholms universitetsbibliotek