Podd #35 – Hur står sig forskningen i en infodemi?

I spåren av coronapandemin har en våg av desinformation, spekulationer och konspirationsteorier om viruset också spridits över världen. Men varifrån kommer detta idéstoff, och är förtroendet för vetenskapen hotat?

Vetenskapen och forskningen har hamnat i centrum under det senaste året på grund av coronavirusets spridning. Men forskarna är inte alltid överens, varken om virusets ursprung eller om strategier för att förhindra smittspridning. Så hur ska allmänheten kunna avgöra vad som är fakta och vad som är spekulation? Och vad är skillnaden mellan att syna makthavarna och konspirationsteoretiskt tänkande? 

Det pratar vi om med Annika Rabo, professor på Socialantropologiska institutionen. Hon är också delaktig i COMPACT, ett tvärvetenskapligt nätverk som samlar forskning om konspirationsteorier i Europa. 

Hon medverkar även i Hållbarhetsforum den 22 april 2021 under rubriken ”Konspirationer, konflikter och krishantering – hållbar kommunikation vid kriser”, där man bland annat pratar om begreppet infodemi.

Avsnittet publicerades 2021-04-16.

 

Här finns en textad version av avsnittet:

Podden Bakom bokhyllan #35 - Hur står sig forskningen i en infodemi? (464 Kb)

Låtlista i inslagsordning:

Chad Crouch – Algorithms

The Freeharmonic Orchestra – Loops to Aviemore

Blue Dot Sessions – Zulia Conspiracy

Ketsa – Upfronts

Signaturen vi använder i Bakom Bokhyllan är hämtad ur stycket Die Zeit-Ung, komponerad av tonsättaren Stefan Levin. All musik i avsnittet är licensierad under Creative Commons.

Nyhetsinslagen och ljuden från demonstrationerna som hörs i avsnittet kommer från SVT, Aftonbladet, YLE och Nature.

 

Kontakt

Har du idéer på teman för podden eller vill medverka själv?
Hör av dig till oss!

Podden Bakom bokhyllan
På denna sida