Programledarna räcker en griffeltavla till Norrby och Sylvin
Skärmdump från webbsändningen av Min Morgon i Yle Fem, 16 maj 2013, med de två programledarna, Catrin Norrby och Jenny Sylvin.

Svenskan påverkas

Emigranternas svenska förändrades när de flyttade från Sverige och Finland och bosatte sig i Amerika. Till exempel utjämnades dialekter och de svensktalande började låta mer lika varandra, och prepositionerna blev mer svengelska.

Idag med internet och sociala medier när man lätt och snabbt håller kontakten med släkt och vänner över hela världen, är det lättare vid en flytt att behålla svenskan, men även att påverkas av andra språk.

Svenskan påverkar

Att dua och heja är typiskt svenskt, något som möbelföretaget Ikea använder sig av på sin tyska webbplats och blir ett sätt att sprida svenskhet på: "Die IKEA hej Community".

Se inslaget och hör mer om detta

arenan.yle.fi/tv/1888036 [05:35–13:00] Öppnas i nytt fönster.

• Catrin Norrby är professor i nordiska språk hos oss, Institutionen för svenska och flerspråkighet.
  • Jenny Sylvin är doktorand vid Finska, finskugriska och nordiska institutionen, Helsingfors universitet.