Muntlig färdighet utland
Det muntliga delprovet görs på olika sätt i Sverige och i utlandet. Här hittar du information om delprovet i muntlig färdighet i utlandet, med ett exempelprov och en demofilm längst ner på sidan.
Målet med delprovet är att bedöma din kommunikativa språkförmåga, dvs. att med adekvat ordförråd och grammatik och med ett förståeligt uttal kunna resonera kring ett antal uppgifter med frågeställningar kring ett givet ämne på ett generellt plan. Det är därför viktigt att du utnyttjar förberedelsetiden, är aktiv och visar dina muntliga färdigheter.
Uppgiften
Det muntliga delprovet som genomförs i utlandet består av en 10–15 minuters individuell framställning som spelas in under en provledares överinseende.
Samtalsämnen
Ämnena är av allmänt intresse och är inte anpassade till någon speciell studieinriktning inom högskola eller universitet.
Förberedelser
Du som testtagare får 15 minuter på dig att förbereda din muntliga framställning. Du ska tala om ett av två givna teman utifrån en skriftlig instruktion, ett antal nyckelord att reflektera över och ett antal uppgifter med frågeställningar att resonera kring.
Hjälpmedel
Inga hjälpmedel är tillåtna.
Provet spelas in
- Provledaren gör ett kort röstprov med dig för att kontrollera att allt fungerar tekniskt.
- Sedan startar inspelningen, du säger ditt namn, var och vilket datum provet tas och vilket tema du har valt att behandla.
- Därefter följer behandlingen av temat (10–15 minuter) med hjälp av de instruktioner som du har fått under förberedelsemomentet.
- Avslutningsvis kontrollerar provledaren att inspelningen har fungerat.
Provtid
- Förberedelse 15 minuter.
- Inspelning 10–15 minuter.
Bedömning
Den muntliga språkfärdigheten bedöms vid Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.
Det som bedöms är
- din förmåga att föra ett resonemang på ett generellt plan samt motivera, förklara eller betrakta idéer och ståndpunkter ur olika perspektiv på ett sätt som är relevant i förhållande till temat
- om ditt språkliga omfång är tillräckligt för att bära upp resonemangen
- om ditt flyt är tillräckligt för att talet ska gå att följa utan ansträngning
- om ditt uttal är tillräckligt för att talet ska gå att förstå utan ansträngning.
Betyg
Betygsgraderna är Godkänt eller Underkänt.
För att bli godkänd på Tisus måste du vara godkänd på samtliga tre provdelar (läsförståelse, skriftlig färdighet och muntlig färdighet). Om ett av delproven bedöms som underkänt, behöver du enbart göra om det delprovet, ett så kallad restprov.
Läs mer under
Exempelprov
Exempelprovet och demofilmen visar hur delprovet i muntlig färdighet utland går till.
Delprov 3. Muntlig färdighet Tisus utland exempelprov. (211 Kb)
Filmen öppnas i "Videotjänsten" på Stockholm universitets webbsida:
Demofilmen visar ett godkänt prov. Bedömningen baseras på följande definition: Godtagbar förmåga - utvecklar och förmedlar sina åsikter och tankar på ett godtagbart generellt plan med tämligen bra flyt, på ett språk som inte känns nämnvärt begränsat lexikalt eller syntaktiskt och med en sådan formell kvalitet att inga nämnvärda missförstånd uppstår. Kan i regel följas och förstås utan ansträngning.
Kontakt

- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 618, plan 6
Universitetsvägen 10 D
tisus.su.se
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag 9–10 och 15–16
Onsdag 10–11
Senast uppdaterad: 13 januari 2025
Sidansvarig: Institutionen för svenska och flerspråkighet