Stockholms universitet

Ingen människa är den andra lik

Elin Hellström ville jobba med människor. Hon valde Psykologprogrammet trots att det var lite skräckblandat att hoppa på en femårig universitetsutbildning.

Elin Hellström står på ett torg och människor passerar i bakgrunden.
Foto: Jens Olof Lasthein.

– Min filosofi är att om du är intresserad av något ska du testa det! I början av studierna var det mesta superkul och fullt av nya intryck. Sen är det oundvikligt att vissa kurser känns tråkiga eller rentav meningslösa, man måste ta sig igenom även dem. Universitetsstudier innebär ett nytt sätt att tänka och förhålla sig till kunskap, det kan vara svårt i början men man lär sig hur det fungerar, tycker Elin.

– Först visste jag inte mycket om arbetslivet för en psykolog, men jag har fått lära mig att det är enormt brett. En kompis sa till mig ”Grattis, då kan du ju göra vad du vill sen”, när jag kom in på Psykologprogrammet, och så är det. Psykologer jobbar inom nästan alla områden i samhället; sjukvård, skola, rekrytering och listan fortsätter. Under programmets gång kommer det att klarna hur arbetslivet kan komma att se ut.

Psykologprogrammet kräver mycket fysisk närvaro med många obligatoriska moment på plats.

– Eftersom det forskas på universitetet kan du själv vara delaktig i forskningsprojekt och skapa vetenskap till nästa årskull. Studier är så mycket mer än att läsa faktaböcker. En annan möjlighet är att du genom olika föreningar och ämnesråd kan engagera dig och få ut ännu mer av din studietid, något som Elin rekommenderar.

InsideTeam, heter den psykologmottagning i Stockholm som är Elins arbetsplats. Så här beskriver hon sitt första jobb som psykolog:

– Jag träffar barn och vuxna som har exempelvis ångest eller depression för psykologisk behandling utifrån metoden KBT (kognitiv beteendeterapi). Sedan gör jag även neuropsykiatriska utredningar där jag undersöker om patienten har ADHD eller autism.

Under psykologprogrammets praktiska moment lär man sig mycket, dels under praktik, dels via alla patientkontakter som man har de två sista åren av utbildningen.

– Mitt yrke innebär att jag konstant lär mig nya saker eftersom ingen människa är den andra lik. Vi arbetar med människor som är i konstant utveckling och förändring, förklarar hon

Kopplingen mellan utbildningen och arbetet är tydlig.

– Det som är bra med psykologprogrammet är att du får en yrkesexamen, och i och med den en professionell roll som du har utvecklat under fem års tid. Nu är det jag som själv utvecklar min roll på arbetsmarknaden och det känns fantastiskt roligt, säger Elin.

Läs mer om Psykologprogrammet.

Hämtat ur Stockholms universitets magasin #3 (2023)
 

På denna sida