Stockholms universitet

”Jag vågade börja studera igen, det kanske jag inte hade gjort om allt rullat på som vanligt"

Efter att ha jobbat på museum i 20 år blev Karin Jonsson varslad när corona slog till förra våren. Men ett negativt besked vände till en nystart i livet. I dag läser hon första året på kommunikatörsprogrammet vid Stockholms universitet.

Kvinna som tittar in i kameran. Hon har långt ljust hår, svart skjorta och små örhängen.

– Redan innan corona hade jag tänkt att jag kanske ville göra något annat. I museibranschen finns det sällan tjänster ute om man vill byta jobb. Mitt jobb på museet innebar mycket research och att ta fram material till utställningar, och jag kände att jag ville utveckla det och att skriva. Jag hade ingen sådan formell kompetens, så när jag hittade kommunikatörsprogrammet tyckte jag att det lät som det jag var ute efter.

Karin inledde sin studiebana med att läsa till en magisterexamen i arkeologi och konstvetenskap vid Uppsala universitet. 2001 började hon att jobba vid det då nyöppnade Nobelmuseet i Stockholm. Efter att ha jobbat där i några år läste hon curatorsutbildningen vid Stockholms universitet och fortsatte sedan att jobba som utställningsproducent på Nobelmuseet. Det jobbet hade hon fram till våren 2020 när pandemin blev ett faktum.

 

Uppsägningen blev en knuff framåt

Karin sökte till kommunikatörsprogrammet och tänkte att hon skulle ta tjänstledigt om hon kom in. Men dagen efter att hon gjort sin ansökan blev hon och flera av hennes kollegor på museet varslade.

– Det var såklart jobbigt för många. Tråkigt att bli av med jobbet när man inte bestämt det själv. Men samtidigt visste jag att det inte såg ljust ut för turism- och museibranschen, och att söka en utbildning var ett sätt att se framåt. Därför vågade jag ta chansen att börja studera igen, det kanske jag inte hade gjort om allting rullat på som vanligt.

 

Distansstudierna underlättar vardagslogistiken

Kommunikatörsprogrammet är ett treårigt kandidatprogram med kurser i bland annat professionellt skrivande, retorik, grammatik och textgranskning. Under första halvan av höstterminen bedrevs undervisningen på campus, men därefter gjorde pandemin att allt flyttades över till ett digitalt format. 

– Många lärare har varit bra på att lägga upp undervisningen så att vi ändå har fått en klassgemenskap. Det har inte känts ensamt eftersom vi ofta träffas digitalt i responsgrupper där vi ger varandra feedback. Sedan är det skönt för mig med distansstudier eftersom det underlättar logistiken hemma med barn som ska hämtas och lämnas.

Till en början var Karin extra medveten om sin ålder eftersom många kurskamrater är unga, men det är ingenting hon tänker på nu.

– Det har varit jättekul att lära känna alla och att komma in i ett nytt sammanhang. Man ska inte vara rädd för att man är lite äldre. Det är en bra grej med Stockholms universitet, att det känns som att det är blandat. Många har kanske jobbat innan de börjar studera.
 

 

Lättare att studera nu än när hon var yngre

Att plugga senare i livet har också inneburit en del skillnader jämfört med när hon var yngre – oftast åt det positiva hållet.

– Det är klart att erfarenheten av livet i allmänhet gör att jag känner mig lugnare och tryggare i mig själv. Jag är inte så stressad kring studierna som jag var när jag var yngre. Jag tycker faktiskt att det är lättare att plugga nu. Till exempel kommer jag alltid upp på morgonen eftersom jag har barn. Förr kunde jag tänka att ”det hinner jag sen”, men nu är jag mer effektiv. Jag skärper mig den tiden jag har eftersom jag inte kan studera när som helst.

I framtiden vill Karin jobba med text, kanske som kommunikatör eller webbredaktör, eventuellt på ett museum. Hon upplever att det de lär sig på utbildningen är förankrat i verkligheten, med en tydlig koppling till vad de kan använda sin kunskap till i arbetslivet. 

– Vi får prova på olika genrer, som att skriva pressmeddelanden eller informationsmaterial. Det är ett ganska högt tempo med mycket att förbereda inför varje seminarium, men jag tycker att det är roligt. Det är aldrig för sent att lära sig nya saker.

Intresserad av kommunikatörsprogrammet? Läs mer här

Funderar du på att börja studera? Kontakta en studie- och karriärvägledare om du har frågor eller vill bolla dina tankar

 

Kontakt

Alumnverksamheten vid Studentavdelningen: alumn@su.se

På denna sida