Kommunikatörsprogrammet
Är du intresserad av språk, kommunikation och problemlösning? Gillar du att vara i händelsernas centrum? Då kan Kommunikatörsprogrammet passa dig. Programmet ger dig breda teoretiska kunskaper och praktiska verktyg för dagens kommunikationsutmaningar. Här lär du dig att gå från idé till ord och handling.
Från idé till ord och handling
På Kommunikatörsprogrammet möts studenter med olika bakgrunder och drömmar. Gemensamt för dem är att de vill lära sig kommunikationsyrket och jobba med effektiv kommunikation som påverkar och förändrar.
En kommunikatör fungerar som länk mellan människor, idéer och aktiviteter, vilket kräver både språklig förmåga och samarbetsförmåga. Att anpassa budskap efter målgrupp och medier, att planera kommunikationsaktiviteter och jobba med att utveckla idéer och projekt är vardag för en kommunikatör. Efter kommunikatörsprogrammet kan du i din yrkesroll vara med och påverka människor, företag, kulturer och organisationer.
-
Programöversikt
Med språket som utgångspunkt
Programmet tar avstamp i ord och budskap, eftersom vi ser språket som det centrala i all mänsklig kommunikation. Du får lära dig allt från att målgruppsanpassa och formulera trovärdiga budskap, till att planera och arbeta med strategisk kommunikation. Teorier varvas med praktiska kurser som till exempel professionellt skrivande, retorik, kommunikationsanalys och kriskommunikation.
På vetenskaplig grund
På programmet lär du dig kommunikatörsyrket från idé till ord och handling och dina färdigheter kommer att vila på en stabil vetenskaplig grund. Varje kurs är förankrad i det moderna medielandskapet och varje kommunikationsaktivitet ses ur språkvetenskapliga, vetenskapsteoretiska och samhällsvetenskapliga perspektiv. I programmet ingår också en kurs i kritiskt tänkande, för att du ska få perspektiv på vad som är troligt, sant eller falskt.
Översikt Kommunikatörsprogrammet (HKOPK) HT23 (206 Kb)
År 1
Termin 1
Kommunikatörsprogrammet, kurs 1 (NS1111)
Termin 2
Kommunikatörsprogrammet, kurs 2 (NS2101)
År 2
Termin 3
Kommunikatörsprogrammet, kurs 3 (NS3101)
Termin 4
Kommunikatörsprogrammet, kurs 4 (NS4102)
År 3
Termin 5: Praktik
Kommunikatörsprogrammet, kurs 5 (NS5101)
Termin 6: Kandidatkurs
-
Möt oss
Möt våra studenter
Just kopplingen mellan teori och praktik har resulterat i mitt drömjobb
– Kommunikatörsprogrammet har varit fullt av lärdomar. Jag har fått upp ögonen för nya områden som målgruppsanpassning, medieval, skrivande och pedagogik. Jag har lärt mig mest genom att fördjupa teorier och sedan kunna testa dem i verkligheten. Just kopplingen mellan teori och praktik har resulterat i mitt drömjobb, så direkt efter examen börjar jag jobba som Content Specialist.
/Joel Persson, student.
Det jag framför allt har lärt mig är att våga och att lita på min egen förmåga
– Jag ville göra något meningsfullt. Och jag är en social typ som gillar att få andra att förstå saker så kommunikation verkade kul. Efter lite andra studier hamnade jag på Kommunikatörsprogrammet. Här har jag fått perspektiv på hur man når fram och väljer budskap och medier. Mina favoritkurser har varit retorik, skrivande och kriskommunikation men alla kurser har varit nyttiga. Det jag framför allt har lärt mig är att våga och att lita på min egen förmåga.
/Mimi Fredriksson, student.
Programmet är både utvecklande och stimulerande
– Jag ville jobba med kommunikation och människor, men visste inte hur. När jag upptäckte Kommunikatörsprogrammet var det solklart att jag hittat rätt. Programmet är både utvecklande och stimulerande. Sammanlagt läser vi 20 olika kurser som bygger på varandra och det bidrar verkligen till att jag känner mig både startklar och förväntansfull inför arbetslivet.
/Hannah Hepworth, student.
-
Arbetsmarknad och karriär
Kommunikatör är en paraplybenämning som kan leda till yrken med olika titlar, som till exempel kommunikatör, kommunikationsansvarig, kommunikationsstrateg, webbredaktör, digital kommunikatör, informatör, koordinator, sociala medier-ansvarig, PR-ansvarig, content-ansvarig eller pressansvarig.
Kommunikatörsjobb i sikte
Programmet har en stark arbetslivsförankring. För att få inblick i branschen och i kommunikatörsarbetet har vi gästföreläsningar som inspirerar och vägleder. Varje termin innehåller också case, där studenterna löser kommunikationsproblem i skarpt läge. Hela termin fem består av praktik i en verklig organisation där studenterna får pröva sina kunskaper. Programmets mål är att varje student ska hitta sin egen inriktning och växa in i kommunikatörsrollen.
För att säkerställa relevansen i programmet har vi ett Kommunikatörsforum kopplat till programmet. I Kommunikatörsforum deltar expertis från olika typer av verksamheter och där för vi en kontinuerlig dialog om programmets innehåll, branschens utveckling och kompetensbehov.
Medlemmar i kommunikatörsforumet
Ersta diakoni Helena Ruhmén Gullers grupp Katarina Gentzel Sandberg Jönköpings kommun Annica Snäll PTK Emilia Emtell Socialstyrelsen Josefin Lundmark Socialstyrelsen Linda Corsvall Författare Benjamin Falk Ving AB Gunnar Jägberg Programansvarig Suzanne Rosendahl Lärare Daniel Brånn, Gunilla Almström Persson -
Kontakt
Studievägledning och -administration: Svenska och nordiska språk- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 621, plan 6
Universitetsvägen 10 D
- Jultider 🤶
• Stängt 23 december – 6 januari.
• Institutionen/plan 6 är låst 20 december – 6 januari.
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag 10–11 och 15–16
Torsdag 10–11