Stipendier
Är du student eller forskare vid Stockholms universitet kan du ansöka om stipendier från universitetets stipendiestiftelser. Här hittar du information om de stipendier som vi utlyser. Ansökningsformulär läggs ut i samband med utlysning.
Universitetets Donationsstipendier
Stipendierna är avsedda för dem som är studerande vid Stockholms universitet vid ansökningstillfället och som har för avsikt att vara det under kommande läsår. Samtliga fakulteter prioriterar studerande inom forskarutbildningen vid tilldelning av stipendium.
Ansökan
Ansökan om donationsstipendier görs en gång per år via en gemensam webbansökan och inte till enskilda stiftelser eller fonder. Inga bilagor behöver bifogas om det inte särskilt framgår i webbansökan. Folkskoleseminariets minnesfond har en egen ansökan.
Sista ansökningsdag var 15 april 2021. Nästa utlysning 2022.
Stipendieperiod
1 september 2021 – 31 augusti 2022
Stipendiefonder och information för respektive fakultet
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Behandling av stipendieansökningarna
Behandlingen av ansökningarna inleds med remiss till berörda institutioner (inom juridiska fakulteten behandlas ansökningarna direkt på fakultetsnivå). Respektive fakultets beredningsorgan upprättar därefter ett förslag som underställs fakultetsnämnd och rektor för beslut.
Beslut om stipendium
Besked om rektorsbeslut skickas via e-post till samtliga sökande senast i slutet av juni.
Allmänna regler för innehav av stipendium
Donationsstipendierna delas i reglerna upp i två kategorier: stipendium för försörjning och stipendier för särskilt ändamål, till exempel resestipendier.
Regler för innehav av donationsstipendier vid Stockholms universitet fastställda av rektor 20-05-28 (99 Kb)
Utbetalning av stipendium
Om du har tilldelats ett stipendium efter rektors beslut, finns mer information om hur utbetalningen går till via följande länk:
Blanketter för utbetalning av stipendium
Folkskoleseminariets minnesfond
Stipendier till både enskilda studenter på lärarutbildningen och studentkår/studentförening vid Stockholms universitet.
Ansökan
Sista ansökningsdag var 15 april 2021. Nästa utlysning 2022.
Stipendieperiod
1 september 2021 - 31 augusti 2022.
Ändamålet för ansökan ska ligga inom stipendieperioden.
Ändamålet med stipendiet är:
”Belöning eller uppmuntran åt lärarkandidat som visat god kamratanda eller berömvärt flit. Belöning till lärarkandidat som ägnat arbete åt teater, musik eller annan kulturell verksamhet vid lärarhögskolan eller åt gymnastik eller idrott. Studiebesök, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet, idrottstävling eller annat för lärarkandidaterna gemensamt ändamål. Förvärv av material eller andra saker."
Stipendiet delas ut på två sätt:
- Hälften av det disponibla beloppet går till stipendier till enskilda studenter inom lärarutbildningen, utifrån stiftelsens ändamål, som avser att fortsätta sina studier under kommande läsår.
- Hälften av det disponibla beloppet går till stipendier till för lärarstudenter gemensamma ändamål – kan sökas av studentkår eller studentförening vid Stockholms universitet.
Disponibelt belopp 272 000 kronor.
Beslut om stipendium
Besked om rektorsbeslut skickas via e-post till samtliga sökande i mitten av juni.
Utbetalning av stipendium
Du som har fått ett beslut om stipendium måste själv ansöka om utbetalning.
Här finns information och blanketter för utbetalning av stipendium
Anna Ahlströms och Ellen Terserus stiftelse
Stiftelsen utlyser en gång per år 2-åriga stipendier till kvinnliga disputerade forskare som avlagt doktorsexamen vid Stockholms universitet och 1-åriga stipendier till kvinnliga doktorander vid de humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna vid Stockholms universitet.
Vem kan ansöka?
För information om vem som är behörig att ansöka, se stiftelsens riktlinjer:
Riktlinjer för stipendier Ahlström och Terserus stiftelse 2021 (79 Kb)
Stipendieperiod
Disputerade forskare: 1 januari 2022 - 31 december 2023
Doktorander: 1 januari 2022 - 31 december 2022
Stipendiebelopp
Stipendiebeloppen för 2022 är 270 000 kr per år för doktorander och 300 000 kr per år för disputerade forskare. Stipendiaterna tilldelas dessutom ett belopp på 20 000 kr per år för resor och andra omkostnader.
För disputerade forskare kan ett särskilt stipendium om 50 000 kr per år beviljas för att kompensera stipendiatens institution vid Stockholms universitet för arbetsplats och övriga kostnader.
Anställning parallellt med stipendiet får uppgå till motsvarande högst 20 procent av heltid.
Ansökan
Sista ansökningsdag var 15 april 2021. Nästa utlysning är 2022.
Till din ansökan behöver du bifoga:
För doktorand
- beskrivning av forskningsprojekt (max 2 sidor)
- yttrande från handledare
För disputerad forskare
- beskrivning av forskningsprojekt (max 2 sidor)
- CV, publikationslista och abstract ur doktorsavhandlingen
- yttrande från tidigare handledare
Bilagorna bifogar du i din webbansökan enligt ovanstående ordning som ett gemensamt dokument i pdf-format.
Saknar du inloggning i SUKAT, kontakta stipendier@su.se
Stipendieperiod
Disputerade forskare: 1 januari 2022 - 31 december 2023
Doktorander: 1 januari 2022 - 31 december 2022
Stipendiebelopp
Stipendiebeloppen för 2022 är 270 000 kr per år för doktorander och 300 000 kr per år för disputerade forskare. Stipendiaterna tilldelas dessutom ett belopp på 20 000 kr per år för resor och andra omkostnader.
För disputerade forskare kan ett särskilt stipendium om 50 000 kr per år beviljas för att kompensera stipendiatens institution vid Stockholms universitet för arbetsplats och övriga kostnader.
Anställning parallellt med stipendiet får uppgå till motsvarande högst 20 procent av heltid.
Regler för utdelning av stipendier
Företräde till stipendium ges till doktorander som inte varit antagna till forskarutbildning längre än fyra år respektive till personer som avlagt doktorsexamen mindre än fyra år före ansökningstillfället. Vid utdelning av stipendium tas särskild hänsyn till planer för forskning och till yttrande av handledare/tidigare handledare och prefekt.
Behandling av ansökningar
Behandlingen av ansökningarna inleds med remiss till berörda institutioner. Respektive fakultets beredningsorgan upprättar därefter ett förslag som underställs fakultetsnämnd och rektor för beslut. Rektors beslut om förslag till stipendiater lämnas till stiftelsen.
Beslut
Beslut om tilldelning fattas av stiftelsen i slutet av juni och meddelas samtliga sökande per e-post.
Läs mer på stiftelsens hemsida
Bifogade filer innehåller information om riktlinjer för stipendier till kvinnliga doktorander och disputerade forskare, blankett för utbetalning samt instruktioner för halvårsrapportering.
Försäkran och attest Ahlström och Terserus (15 Kb)
Instruktioner för halvårsrapportering Ahlström och Terserus (71 Kb)
Resebidrag ur Jubileumsanslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ställde 2019, 600 000 kr till förfogande för bidrag till främst yngre forskare, antagna på forskarutbildning eller disputerade forskare vid Stockholms universitet. Bidraget är i första hand till för sådana resor som befordrar ett personligt vetenskapligt utbyte till gagn för svensk forskning. Undantagsvis kan bidrag utgå för utländska gästforskare. Den som redan fått bidraget kan inte påräkna ytterligare stöd de närmaste åren därefter.
Ansökan
Ingen utdelning 2020.
Utbetalning
För att få ditt resebidrag utbetalt lämnar du en kopia på ditt beslut till ekonomen vid din institution, se instruktioner du fick via mail tillsammans med beslutet. Har ni några frågor kontakta Studentavdelningens ekonom ekonomstudentavdelningen@su.se
Reseberättelse
Senast en månad efter resan ska en kortfattad reseberättelse skickas in till registrator. Mer information skickas ut tillsammans med beslutet.
Ändring av resmål
Vid ändring av resmål ska en begäran om ändring skickas per mejl till stipendiehandläggaren på Studentavdelningen som fattar beslut. Ange ursprungligt resmål samt nytt resmål med datum och budget. Inspektor/handledares godkännande måste bifogas. Bidraget kan endast utnyttjas inom ramen för den aktuella bidragsperioden. Byte av resmål kan leda till att bidragets beloppet reduceras.
Kungl och Hvitfeldtska Stiftelsens stipendier
Styrelsen för Kungl och Hvitfeldtska stiftelsen delar årligen ut stipendier till studerande vid universiteten och högskolorna i Sverige.
Universitets- och högskolestipendium kan tilldelas studerande vid Stockholms universitet som:
- har slutbetyg från gymnasium i förutvarande Göteborgs och Bohus län
- är född i Göteborgs stift eller var folkbokförd där när han eller hon började i gymnasium inom stiftet
- är mindre bemedlad
- inger goda förhoppningar om framgång i vetenskapliga studier.
Endast studerande som klarat av minst 60 högskolepoäng av grundutbildningen och som har för avsikt att examineras vid statligt universitet/högskola i Sverige, Handelshögskolan i Stockholm eller Chalmers Tekniska Högskola kan komma i fråga för stipendium. Alla poäng medräknas oavsett vilka byten av kurser och linjer som skett. Stipendium kan endast erhållas en gång.
Stipendierna delas ut av Stiftelsens styrelse efter förslag från berörda universitet och högskolor eller den organisation dessa bestämmer. Stipendiet är på 10 000 kr och delas ut under höstterminen.
Ansökan
Till ansökan skall bifogas:
-
Ansökningsblankett Kungl och Hvitfeldtska stiftelsen (125 Kb)
- kopia av slutbetyg från gymnasieskola
- personbevis där födelseort framgår
- LADOK-utdrag över hittills uppnådda studieresultat.
Ansökan och bilagor mejlas som en pdf-fil till registrator@su.se senast den 9 oktober 2020.
Beslut
Beslut meddelas senast i december via e-post till samtliga sökande.
Liljevalchs och Augustinssons resestipendier - Naturvetenskapliga området
C F Liljevalch J:ors stipendiefond
Stipendium kan tilldelas den som vid ansökningstidens utgång inte har fyllt 35 år och som har studerat vid Stockholms universitet minst två terminer (före innevarande termin). Enligt praxis kommer endast forskarstuderande ifråga. Stipendium utdelas främst med hänsyn till den sökandes vetenskapliga begåvning och resans ändamål. Totalt finns 2021, 125 000 kr att fördela. Inget stipendium är mindre än 3 000 kr.
Stadgar för C F Liljevalch:s stipendiefond (24 Kb)
Klas-Bertil och Margareta Augustinssons stipendiefond
Stipendium kan tilldelas den som vid ansökningstidens utgång inte har fyllt 30 år och är forskarstuderande inom ämnesområdet biokemi. Totalt finns 2021, 170 000 kr att fördela.
Stipendieperiod
Stipendierna disponeras från datum för rektorsbeslut (omkring början av maj) och ett år framåt. Resan måste genomföras inom stipendieperioden.
Ansökan
Sista ansökningsdag var 15 februari 2021.
Behandling av ansökningarna
Behandlingen av ansökningarna inleds med remiss till berörd institution. Naturvetenskapliga fakultetens beredningsorgan upprättar därefter ett förslag som underställs fakultetsnämnd och rektor för beslut.
Besked om beslut
Samtliga sökande får besked via epost i början av maj.
Utbetalning
Stipendiater använder nedanstående blankett för utbetalning av stipendium.
Liljevalchs och Augustinssons - blankett för utbetalning 2020 (59 Kb)
Liljevalchs and Augustinssons - Requisition form 2020 (59 Kb)
Ändring av resmål
Vid ändring av resmål ska en begäran om ändring skickas per mejl till stipendiehandläggaren på Studentavdelningen som fattar beslut. Inspektor/handledares godkännande ska bifogas. Stipendiet kan endast utnyttjas inom ramen för den aktuella stipendieperioden. Byte av resmål kan leda till att stipendiebeloppet reduceras.
Övriga stipendier vid universitetet
Ingenjören C M Lericis stipendium
Stiftelsen Gustaf Björklunds minne
Vissa institutioner har egna stipendier att fördela. Kontakta din institution för mer information.
Externa stipendier
Här samlar vi ett urval av länkar till stipendier från olika stiftelser, andra universitet och högskolor samt organisationer.
Hans Werthén fonden - Kungliga IngenjörsVetenskapsAkademin
Stiftelsen C M Lerici via Italienska kulturinstitutet
Stockholms Arbetareinstitutsförening
SWEA Interkulturella stipendiet
Uppsatstävling från Sveriges Riksdag
Stipendieinformation vid några andra universitet och högskolor
Myndigheter, forskningsråd och forskningsinstitut etc
Forskningsrådet för hälsa, arbete och välfärd
Kung Ingenjörsvetenskaps-akademien
Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA
Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT
Stiftelsen för strategisk forskning
Stockholms Arbetareinstitutsförening
Några övriga stipendieinrättningar
Fredrika Bremer Förbundets Stipendiestiftelse
Ingeborg och Henric Bäckströms fond
Japan Society for the Promotion of Science, Stockholmskontoret
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Sonja och Gustav Forsselius stiftelse
Andra källor för stipendieinformation
British council - studier i Storbritannien
Fullbright commission - studier i USA
Global Grant Italienska kulturinstitutet
Information om stiftelser i Länstyrelsernas gemensamma stiftelseblad
Kontakt
Om du har tilldelats ett stipendium hittar du information om utbetalning under respektive stipendium.
Observera att allmän rådgivning/information i olika stipendiefrågor kan inte erbjudas.
Vi svarar på frågor som rör utlysningar av Universitetets donationsstipendier, resebidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Anna Ahlström och Ellen Terserus Stiftelse, Liljevalchs och Augustinssons stipendier.
E-post: stipendier@su.se
Senast uppdaterad: 16 april 2021
Sidansvarig: Studentavdelningen