Stockholms universitet

Hur är det att vara förskollärarstudent på Stockholms universitet – egentligen? Fråga mig!

Hej! Jag heter Roksana och pluggar till förskollärare. Tveka inte att ställa dina frågor till mig via formuläret nedan.

Fråga: Hej Roksana! Jag har flera frågor. Är det mycket plugg? Är det mycket distansstudier eller sker undervisningen huvudsakligen på plats? Hur gamla är förskollärarstudenterna i snitt? /Tindra

Svar: Hej Tindra och vad roligt att du frågar! Vad gäller din första fråga så skulle jag säga att i alla program, oavsett vilket du väljer, kommer det vara en del att läsa. Vidare varierar det självklart från program till program.

Just nu har vi blandad undervisning, vi har den både på plats och på distans, vilket jag tycker funkar jättebra på grund av denna variation. 

I Sverige kan man ju plugga på universitet när som helst och folk väljer att plugga när de kan i livet eller pluggar olika program och tycker om att studera. Det kommer att finnas folk i blandande åldrar, många som är jämnåriga med dig men också de som är yngre och äldre. 

Hoppas du fick svar på dina frågor

Med vänlig hälsning 
Roksana

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Roksana! Jag undrar om det är svårt att studera till förskollärare på Stockholms universitet samt om det är många krav? /Kristina

Svar: Hej Kristina, roligt att du frågar! På universitetet är det mycket självstudier och disciplin oavsett vilket program man väljer att läsa. Det är stor skillnad från gymnasiet och du måste planera dina studier själv. Studie- och språkverkstaden kan man vända sig till om man behöver hjälp med studieplanering och studieteknik.

Jag skulle säga från egna erfarenheter att i början kan det vara svårt att hitta sin studieteknik och pluggsättet som passar bäst för en själv. Men planerar du dina studier och frågar dina kurskamrater om hjälp när du behöver det så kommer det gå bra.

Med vänlig hälsning 
Roksana

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Roksana! Är det värt att plugga linjen och hur blir abretsmarkanden efter att man har tagit examen? /Reneta

Svar: Hej Reneta! Vad roligt att du frågar, jag ska försöka svara på din fråga så gott jag kan! 

Om det är värt är upp till var och en, jag tycker att alla har olika intressen och brinner för olika saker. Jag personligen tycker om själva yrket och barn så om du skulle fråga mig är svaret ja. Men det är något du själv måste fundera på, vad du är intresserad av och tycker om, det är olika för alla när man har olika intressen så mitt svar är att om du vet att du vill plugga till förskollärare då kommer du tycka att det är värt det.

Och på arbetsmarknaden, som det ser ut just nu, är det gott om jobb, det är brist på förskollärare och kommer nog att vara det ett tag framöver också så arbetsmarknaden ser bra ut efter att man har tagit examen.

Hoppas du fick svar på dina frågor och god jul på dig och gott nytt år!

Med vänlig hälsning 
Roksana

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Roksana! Varför valde du att läsa Förskollärarprogrammet på just Stockholms universitet? /Matilda

Svar: Hej Matilda, det finns flera anledningar till varför jag valde att plugga till förskollärare just på Stockholms universitet. Dels handlar det om att jag ville plugga nära där jag bor och inte behöva pendla i flera tillmar för att komma till en föreläsning eller ett seminarium, och dels handlar det om all extra hjälp och stöd som man kan få här i form av digitala hjälpmedel och studieverktyg. På Studie- och språkverkstaden kan man t.ex få hjälp med studieteknik, akademiskt skrivande och studieplanering. 

Så dessa är mina huvudanledningar till varför jag valde att plugga just på Stockholms universitet och jag hoppas att du fick nytta av mitt svar!

Med vänlig hälsning 
Roksana

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Roksana! Varför valde du att plugga till förskollärare och inte till grundlärare eller ämneslärare? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Vad roligt att du frågar, det fanns flera anledningar till varför jag valde att läsa just till förskollärare och inte grundlurade eller ämneslärare. Dels för att jag vill kunna få jobb enkelt efter min utbildning och som det ser ut nu är det brist på förskollärare, då vet jag att efter jag har tagit examen kommer det inte bli svårt att hitta jobb. Sen så har jag alltid tyckt om barn och om att jobba med yngre barn än äldre barn vid grundskolan/gymnasium. Jag vill vara med i deras läroprocesser och se barnen utvecklas och få vara en del av det.

Så dels för hur arbetsmarknaden ser ut och att jag vet att det finns jobb, men också för att jag får vara en del i min barngrupps utveckling och får påverka det. Till sist skulle jag säga jag tycker om att pyssla och fixa till i rummen vilket man kommer göra som förskollärare - fixa till i miljön. 

Det var bara några av anledningarna till varför jag valde att plugga till förskollärare och jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning 
Roksana

________________________________________________________________________

 

På denna sida