Stockholms universitet

Vad är det bästa med Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation på Stockholms universitet?

Hej! Mitt namn är Erik och jag läser Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation på Stockholms universitet. Tveka inte att höra av dig till mig via formuläret nedan om du har frågor eller funderingar om mitt program.

Fråga: Hej Erik!! Jag heter Amanda och tänkte söka in till PAO-programmet till hösten. Min fråga är dock om du möjligtvis vet varför matematik 3 behövs för att komma in på programmet? Jag har kollat runt lite i övriga delar av landet på liknande utbildningar (HR) och där behövs oftast bara matematik 2. Min fråga är således om det är mycket matematik involverat i kursen eller om det kan ha med att minska antalet i urvalet som söker till programmet? Matematik är vidare inte riktigt min starkaste sida och jag vill jobba med människor och organisationer, inte matematik direkt :) Ha en trevlig dag! Mvh Amanda

Svar: Hej Amanda! Tyvärr vet jag inte varför matematik 3 krävs för att bli antagen på programmet. Under programmets gång läser man tre olika metod-kurser där man ska göra en del olika uträkningar. Personal- och företagsekonomi där det utförs olika uträkningar, de uträkningar man gör, är inget som jag personligen anser kräva matematik 3.

Jag tror inte att det ska skrämma en person från att söka till programmet på grund av att institutionen vill att man ska ha läst matematik 3. Större delen av programmet är kopplat till beteendevetenskap. Grundläggande kunskaper inom personal- och företagsekonomi är nödvändigt för att få en bild av hur man hanterar lönekostnader och budgetkalkyler. Metod-kurser ingår i de flesta programmen på universitet som jag har förstått och inom PAO-programmet är även de kopplade till beteendevetenskap och organisationer. Hoppas jag har gett dig ett svar på din fråga, om inte, skriv gärna en till!:) Med vänliga hälsningar Erik Nilsson

________________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag läser beteendevetenskapliga programmet på MDU, inriktning psykologi, men är väldigt intresserad av PAO. Hur svårt är det att komma in och rekommenderar du det? /Linn

Svar: Hej Linn och tack för din fråga! Hur svårt det är att komma in beror lite på. Man kan komma in på både vår- och höst termin, vanligtvis brukar det vara lägre antagningspoäng på vårterminen. Möjligheten att komma in via högskoleprovet finns också och det varierar från årskull till årskull vad det brukar landa på. Jag har även fått höra att man kan komma in genom att ha arbetslivserfarenhet, det har jag dock inte så bra koll på hur det fungerar och jag rekommenderar att du hör av dig till en studievägledare ifall du vill gå den vägen.

Jag rekommenderar dig att googla på "Antagningspoäng PAO-programmet" och kolla i någon av de länkarna som dyker upp för att få en ungefärlig förståelse kring vad antagninspoängen brukar hamna på. 

Jag rekommenderar PAO-programmet för alla som är intresserade av beteendevetenskap men samtidigt har ett intresse för hur organisationer fungerar i stort. Jag är jättenöjd med mitt val av utbildning då jag känner att jag får en bred bakgrund som jag sedan kan vidareutveckla om jag känner för det.

Med vänliga hälsningar
Erik Nilsson

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Erik! Tack för en bra video om PAO-utbildningen. Som jag förstår det är utbildningen på tre år och jag undrar om det ingår praktik under de tre åren. Vidare undrar jag hur man gör med valet av inriktning. Väljer man den under programmet? /Agnes 

Svar: Hej Agnes, vad roligt att du uppskattade videon! Ja, det finns möjlighet till praktik inom denna kandidat. Under termin 4 har man möjlighet att välja mellan praktik eller case-kurs, denna informationen skickas alltid ut under termin 4 så man har god tid på sig att hitta en praktikplats om man är intresserad av det. Själv körde jag på case-kursen då jag har ett branschrelaterat jobb vid sidan av studierna. 

Man väljer en inriktning under programmets gång. Man kan välja mellan pedagogik, sociologi eller psykologi. Inriktningen gäller för termin 5 och 6 och man väljer inriktning vid termin 4. Man kommer att få väldigt bra information om detta under programmets gång. Själv valde jag pedagogik och är väldigt nöjd med det!

Skriv gärna om du har någon mer fråga angående detta! 

Med vänliga hälsningar
Erik Nilsson

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Erik! Jag undrar om det råder konkurrens om olika HR-jobb inom Stockholm. Får lite blandad information beroende på var jag söker upp informationen. På vissa sidor står det att det råder ganska tuff konkurrens och andra sidor är mer positiva. Hur tänker du kring jobbmöjligheterna? /Albert

Svar: Hej Albert! Det beror helt och hållet på, vissa tjänster är givetvis tuffare än andra men utifrån den information som jag har fått från både lärare och gästföreläsare under programmets gång så har jag bildat min uppfattning av PAO-programmet att det är relativt enkelt beroende på vad man är ute efter att arbeta med.

Under programmets gång har jag vid sidan av studierna arbetat som rekryteringsassistent för en organisation, det har jag även hört att många i min klass gör vid sidan av och min uppfattning är att det verkar vara relativt enkelt att hitta sådana uppdrag.

Tack så mycket för din fråga, och om du känner att jag inte har svarat på din fråga fullt ut får du gärna skicka in en till!

/Erik

________________________________________________________________________

Fråga: Hej Erik! Jag undrar hur det ser ut med examinationer. Hur ofta, vilka format? Salstentor eller hemtentor? /Max 

Svar: Tack för din fråga Max! Examinationer sker i slutet av varje kurs. Under termin 1 och 2 har man en kurs åt gången som sträcker sig över ca 6 veckor, i slutet av varje kurs sker det en examination genom antingen en hemtenta eller salstenta (beroende på kurs). Under termin 3 läser man två 15 poängskurser som sträcker sig över en 12 veckors period, i båda dessa kurser skriver man en salstentor i slutet av kursens gång.

Under  de flesta kurser förekommer även obligatoriska seminarium och presentationer som kan vara examinerade för kursen tillsammans med hem/salstentamen.

Jag hoppas att detta gav dig ett svar på din fråga, annars får du gärna ställa en till om det är något du vill att jag klargör!

/Erik

________________________________________________________________________

Fråga: Hej! Är det mycket muntliga redovisningar och seminarium? Eller är det mer inlämningar och tentor? Är lite nyfiken på hur det brukar vara upplagt! /Jennifer 

Svar: Hej Jennifer och tack för din fråga! Under programmets gång är det varierande tentor, muntliga redovisningar, inlämningar och seminarium. De flesta kurser har seminarier och de var varit väldigt givande att få ta del av dessa.

Termin ett bestod av samtliga, termin två lika så.
Termin tre bestod av främst salstentamen, inlämningar och seminarium.
Termin fyra som jag är inne på nu har examinationer genom seminarium, presentationer, grupparbeten och hemtentamen i samtliga kurser om man inte väljer att ha praktik.

Med utvecklingen av AI har vissa kurser som jag hade hemtenta i gått över till att ha salstentor, jag vet inte om det är en permanent lösning eller om det temporärt tills att Universiteten vet hur det ska hantera den nya vågen av AI-genererade texter.

Med vänliga hälsningar 
Erik Nilsson

________________________________________________________________________

Fråga: Hej! Vad finns det för yrken inom det programmet? /Sebrina

Svar: Hej Sabrina och tack för din fråga. Programmet är väldigt brett och yrkeskategorierna att välja mellan är många. En vanlig väg att gå efter programmet är inom HR och rekrytering. Vidare i yrkeslivet är det även stor chans att man kan bli personalchef där man får hantera personalfrågor, rekrytering, utbildning, arbetsrätt och strategisk personalplanering.

Utbildningen är uppbyggd på så vis att man får ta del av alla dessa områden under programmets gång.

Bästa hälsningar, 
Erik

________________________________________________________________________

 

På denna sida