Stockholms universitet

Vad får man lära sig på Kandidatprogrammet i affärssystem och tjänstedesign? Fråga mig!

Funderar du också på att börja studera på universitet direkt efter gymnasiet? Hej, jag heter Sam, är 21 år gammal och läser mitt sista år på Data- och systemvetenskap här på Stockholms universitet. Har du några frågor eller funderingar om min resa? Hur det är att studera IT på SU? Eller allmänt om hur det är att börja plugga direkt efter gymnasiet? Ställ dina frågor i formuläret nedan så besvarar jag dem utifrån min erfarenhet.

Fråga: Hej Sam! Jag undrar vad systemdesign innebär? /Kristina

Svar: Hej Kristina! Tack för din fråga. Systemdesign handlar om att planera och skapa sätt att lösa problem inom teknikområden som bland annat mjukvaruutveckling. Tänk på det som att bygga ett hus. Du måste tänka på hur det ska se ut, vilka material som behövs, och hur det ska fungera för de människor som ska bo där. På samma sätt handlar systemdesign om att skapa lösningar för olika problem, som kan vara allt från att hantera data på datorer till att organisera arbetsuppgifter på ett kontor. Tanken är att hitta det bästa sättet att få saker att fungera smidigt och effektivt.

Hoppas det här besvarar din fråga.

Med vänliga hälsningar, 
Sam

_____________________________________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag ska börja plugga just Affärssystem och Tjänstedesign på Stockholms universitet i höst. Hur är det att plugga i Kista, finns det något studentliv? Är det jämt mellan tjejer/killar? Är programmeringen svår, jag har aldrig programmerat förut så är lite nervös för det. /Ellika

Svar: Hej Ellika och tack för dina frågor! Vad kul att du vill plugga just Affärssystem och Tjänstedesign. När det gäller hur det är att plugga i Kista skulle jag säga att det är mer fokus på studier i allmänhet och mindre fokus på studentliv. För fördelningen mellan killar/tjejer så var det relativt jämnt när jag påbörjade studierna men som jag märkt har det blivit ännu mer jämnt med åren. När det kommer till programmeringen så skulle jag ändå påstå att den är utmanande men dem utgår i allmänhet ifrån att du inte har någon tidigare erfarenhet så det är ingen fara om du aldrig programmerat förut. 

Hoppas detta besvarar dina frågor.   

Med vänliga hälsningar, 
Sam

_____________________________________________________________________________________________

Fråga: Hej Sam, du nämnde att programmet innehåller lite ekonomi. Måste man vara bra på matematik för att klara kurserna eller är det något som man lär sig på universitet? Jag tycker att programmet låter intressant men jag är sämst på matematik! /Alexandr

Svar: Hej Alexander! Tack för din fråga. När jag nämnde att programmet innehåller lite ekonomi refererade jag till kandidatprogrammet jag läser som är Affärssystem och Tjänstedesign, inom programmet finns två kurser i företagsekonomi som från min erfarenhet är väldigt likt företagsekonomi i gymnasiet. När det gäller om man måste vara bra på matematik för att klara kurserna skulle jag absolut inte påstå det. Kravet för att bli antagen till både mitt kandidatprogram och kandidatprogrammet Data- och systemvetenskap är att man enbart genomför fram till Matematik 2 i gymnasiet. Jag själv genomförde även Matematik 3 i gymnasiet men det är väldigt sällan man ens behöver använda kunskaper från Matematik 2 i studierna här på universitet.

Hoppas detta besvarar din fråga.   

Med vänliga hälsningar, 
Sam

_____________________________________________________________________________________________

Fråga: Hej Sam! Jag undrar hur det är att plugga IT på universitetet. Jag själv vill plugga marknadskommunikation och IT, men vet inte riktigt vad det innebär att plugga IT. /Samar

Svar: Hej Samar! Tack för din fråga. Att plugga IT på universitetet innebär att du kommer att fördjupa dig i olika aspekter av så kallad informationsteknik. IT är ett brett ämne och omfattar studier inom områden såsom mjukvaruutveckling, datavetenskap, databashantering och mycket mer beroende på programmet du väljer. Under studierna kan du förvänta dig att lära dig grunderna inom programmering, datateknik och systemdesign. Du kommer även under dina studier att arbeta med praktiska projekt, lösa tekniska problem och förstå hur teknologi används i olika branscher. 

Från min erfarenhet innehåller kandidatprogrammet marknadskommunikation och IT mindre traditionell IT såsom datavetenskap och programmering samtidigt som programmet har mer fokus på marknadskommunikation och hur det samspelar med de tekniska aspekterna.

Hoppas detta besvarar din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sam

_____________________________________________________________________________________________

 

På denna sida