Stockholms universitet ligger mitt i Kungliga nationalstadsparken.
Under 2025 firar Nationalstadsparken 30 år och då arrangeras en rad evenemang.
Magiska portaler, koloniområden med små stugor, ängar som övergår i ekbackar. Det är något som väntar den som ger sig ut i Nationalstadsparken. Foto: Lars Kaijser, Jens Olof Lasthein, Per Larsson, Alasdair Skelton
Nationalstadsparken är ett sammanhängande grönområde som sträcker sig från Ulriksdal i norr, via Hagaparken och norra Djurgården och vidare över Gärdet till Södra Djurgården och Fjäderholmarna. Området rymmer många natur- och kulturvärden, från museer och slott till akademiska institutioner och platser för nöjen och friluftsliv.
Under jubileumsåret genomför Stockholms universitets forskare flera temavandringar på olika platser i parken. Kalendariet nedan kommer att fyllas på under året.
Guidade visningar med universitetets forskare under 2025
Klimatvandring – från urtiden till framtiden
Delta i en tidsresa från urtiden till framtiden, genom en vandring i Nationalstadsparken. Under turen görs reflektioner över såväl klimatförändringar som olika framtidsscenarier och lösningar.
Lördag 26 april 2025 kl 10.00 – 12.00
Samling vid Koppartälten, Hagaparken
Följ med på en guidad tur längs kunskapens stigar med start på campus Albano och vidare in i Nationalstadsparken. Vad kan vi lära av Nationalstadsparken för hur samhället kan bli mer hållbart? Arrangörer: Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och Akademiska Hus.
Följ med etnologerna Lars Kaijser och Lotten Gustafsson Reinius från Stockholms universitet, på en dialogisk promenad genom Södra Djurgårdens sommarmiljö med bland annat portar och portaler längs vägen. Vi ser spår av såväl Stockholmsutställningen som det musikaliska Djurgården och olika delar av vårt natur- och kulturarv.
Tisdag 19 augusti 2025 kl 16.00 – 18.00
Samling: Framför Nordiska museets stora ingång, vid trappan
Följ med på en tidsresa till en vik i Östersjön och upplev allt från istid, Bellmans tid och stadens avloppsreningshistoria till möjliga vägar för friskare vatten. Turen leds av Emil Rydin, forskare, Lena Kautsky, professor emeritus, och Michaela Lundell, vetenskapskommunikatör, alla vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Torsdag 21 augusti 2025 kl 16.00 – 18.00
Brunnsviken
Brunnsviken är en del av Nationalstadsparken. Foto: Daderot/Wikimedia commons
Vandring i universitetets historiska trädgård
På Stockholms universitetsområde Frescati låg tidigare Experimentalfältet. Här kan du vara med på en vandring genom experimentalfältets historia. En stor och viktig del av verksamheten var Experimentalfältets trädgårdsskola. Upplev fruktträdgården och hör berättelsen om den historiska trädgårdsverksamheten.
Fredag 19 september 2025 kl 16.00 – 18.00
Samling vid Nationalstadsparken-kartan utanför t-bana Universitetet
Frescati. Foto: Lennart af Petersens/Stadsmuseet i Stockholm.
(Bilden är beskuren).
Höstvandring
Följ med på en höstvandring med jakt på svampar, lavar och mossor i universitetets närhet. Vandringen leds av professorer Kristoffer Hylander och Ayco Tack samt landskapsekolog Caroline Greiser. Ta med din fikakorg!
Onsdag 1 oktober 2025 kl 12.00 – 14.00
Samling utanför t-banan Stockholms universitet