Stockholms universitet

Nu inleds arbetet med att rekrytera ny rektor till Stockholms universitet

Den sista januari 2025 går förordnandet ut för Stockholms universitets nuvarande rektor Astrid Söderbergh Widding. Nu inleder universitetsstyrelsen arbetet med att föreslå ny rektor. Så här går det till.

Under hösten 2023 inleds processen med att ta fram förslag till ny rektor för Stockholms universitet. Universitetets ledning sitter i Bloms hus på Frescati, en byggnad som invigdes 1838. Foto: Per Larsson/Stockholms universitet


Enligt högskoleförordningen är det regeringen som utser rektorer för svenska lärosäten efter förslag från lärosätenas styrelser. Anställningen för en rektor är sex år, och den får förnyas högst två gånger om vardera tre år, vilket innebär att en rektor kan sitta som längst 12 år vid ett lärosäte.

Astrid Söderbergh Widding, professor i filmvetenskap, tillträdde som rektor för Stockholms universitet den 1 februari 2013. Hon har sedan fått förnyat förtroende som rektor två gånger, och kan därför inte omförordnas. Hennes förordnande går ut den sista januari 2025.

Under hösten 2023 inleds därför processen med att ta fram förslag till ny rektor för mandatperioden 1 februari 2025 till 31 januari 2031.  

– En preliminär tidsplan har tagits fram och vi räknar med att rekryteringsprocessen kommer att pågå i ett år, fram till september 2024, säger Anna Riddarström, utredare på Rektors kansli med ansvar för rektorsrekryteringsprocessen.

Det första steget togs när universitetsstyrelsen den 22 september fattade beslut om att inleda en rekryteringsprocess i öppen konkurrens, vilket innebär att en rekryteringsgrupp ska tillsättas. 

Rekryteringsgruppens uppgift är att hålla samman processen med rekrytering av rektor, svara för att hörande av lärare, övriga anställda och studenter sker genom hörandeförsamlingen och lämna förslag på rektor till universitetsstyrelsen.

För att redan från start inkludera lärare, övriga anställda och studenter i rekryteringsprocessen anordnades den 6 september en informationsträff med hörandeförsamlingen för att berätta om den kommande rekryteringsprocessen. Vid mötet medverkade de personer som representerade hörandeförsamlingen i rekryteringsgruppen vid rekryteringen av nuvarande rektor och delade med sig av erfarenheter från den processen. Även universitetsstyrelsens ordförande medverkade. 

 

Rekryteringsgrupp med nio ledamöter utses

– Nästa steg i rekryteringsprocessen är att utse en rekryteringsgrupp som kommer att hålla i det löpande rekryteringsarbetet i enlighet med de regler som är fastställda för processen. Rektors kansli kommer tillsammans med Personalavdelningen och Kommunikationsavdelningen att stötta rekryteringsgruppen i dess arbete framöver, säger Anna Riddarström. 

Rekryteringsgruppen utses under oktober och november och består av nio ledamöter, där tre är utsedda av universitetsstyrelsen, tre är utsedda av hörandeförsamlingen, två är utsedda av studentkåren och en av personalorganisationerna. En av ledamöterna som utses av universitetsstyrelsen blir ordförande i gruppen.

 

Kravprofil för ny rektor

Under december 2023 och januari 2024 kommer rekryteringsgruppen att arbeta med att ta fram förslag på kravprofil efter diskussioner med hörandeförsamlingen och universitetsstyrelsen. Sedan kan universitetsstyrelsen besluta om en kravprofil i februari 2024 och efter det kan rekryteringsgruppen utforma en annons och besluta om tid för fri nominering. Under våren kommer rekryteringsgruppen genomföra intervjuer och välja ut vilken eller vilka kandidater som ska presenteras för hörandeförsamlingen.

 

Lärare, övriga anställda och studenter ska höras

Målet är att universitetsstyrelsen ska besluta om förslag till ny rektor i september 2024 och innan dess ska styrelsen höra lärare, övriga anställda och studenter, något som sker genom Stockholms universitets hörandeförsamling.

Hörandeförsamlingen vid Stockholms universitet består av 60 ledamöter som väljs för treårsperioder, där 36 är representanter för lärarna, 12 är representanter för övriga anställda och 12 är representanter för studenterna. 

Rekryteringsgruppen kommer utse vilken eller vilka kandidater som kommer att presentera sig för hörandeförsamlingen. Efter presentationen ska hörandeförsamlingen redovisa sin uppfattning till rekryteringsgruppen. 

 

Beslut om rektor

När rekryteringsgruppen har fått hörandeförsamlingens yttrande om kandidaten eller kandidaterna lämnar de sitt förslag på rektor till universitetsstyrelsen som beslutar om förslaget. Därefter utser regeringen ny rektor för Stockholms universitet.

Målet är att universitetsstyrelsen ska besluta om förslag till ny rektor i september 2024. Därefter utser regeringen ny rektor för Stockholms universitet. Foto: Ingmarie Andersson/Stockholms universitet
 

Mer läsning

Regler för process att föreslå rektor och utse prorektor

Rektorsrekryteringsprocess vid Stockholms universitet