Foto: Bengt Ekberg/Azote

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Stockholms universitets Östersjöcentrum är en länk mellan forskning och förvaltning. En unik kombination av experter och kommunikatörer som i samverkan med andra marina forskare ska öka kunskapen om Östersjön och förbättra samhällets åtgärder mot miljöproblemen. Vi syntetiserar och förmedlar forskningens resultat till rätt plats i samhället.

Synliggör hela universitetets marina verksamhet

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polarområdena. Forskningen bidrar i sin tur till universitetets breda utbud av marina kurser och utbildningar.

Vårt uppdrag

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Vi erbjuder även attraktiv infrastruktur för forskning och utbildning, såsom fartyg och fältstationen Askölaboratoriet.

Stockholms universitets Östersjöcentrum ska:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Senaste nyheterna

• Om 100 år kan 3000 öar ha försvunnit i Stockholms skärgård 2017-06-26 Klimatförändringar höjer havsnivån och gör att öar försvinner och blir mindre. - I Stockholms skärgård skulle en relativt liten höjning av havsnivån på en halv meter få 3000 öar att försvinna, säger forskaren Alma Strandmark som nyligen disputerat. Det är ganska troligt att det kommer ha hänt när våra barn idag är gamla, år 2100.
  • Digital guide till Östersjöns arter 2017-06-21 Äntligen är den här, den webbaserade fälthandboken Livet i havet. Här presenteras över 250 salt- och sötvattenarter från Bottniska viken till södra Östersjön, tillsammans med en introduktion till Östersjöns särpräglade värld.
  • 10års-jubileum för havet.nu 10 år i havets tjänst 2017-06-15 Sveriges största webbsajt om havet fyller tio år. Sedan starten år 2007 har den populära webbplatsen havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havet. Från alla och för alla. Med Stockholms universitet som avsändare.
  • Fastest speciation event of a marine vertebrate, reported in the Baltic Sea 2017-05-29 In a new paper from University of Helsinki, Baltic Sea Centre and Swedish University of Agricultural Sciences the fastest event of speciation for any marine vertebrate is reported. The European flounders in the Baltic Sea exhibiting different breeding behaviors are, in fact, a species pair arising from a recent event of ecological speciation.
  • Utforska mångfalden under ytan 2017-05-22 FN har utropat 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. I Sverige uppmärksammas dagen med evenemang, visningar och utflykter på land, men det är lite mer komplicerat att få med besökarna under ytan. Därför lanserar Baltic Eye idag sin nya fokussida för livsmiljöer i Östersjön.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Östersjöcentrums verksamhet

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

Miljöwebben

Miljöarbetet på Stockholms universitet är beroende av att medarbetare är delaktiga. Detta för att vi ska nå våra miljömål och därigenom minska påverkan på miljön.