Webbinarier

Om du är intresserad av bedömning i matematik i allmänhet och storskaliga prov i synnerhet så kan några av våra webbinarier vara av intresse för dig. Kontinuerligt erbjuder PRIM-gruppen vid Stockholms universitet webbinarier där provutvecklare och forskare presenterar resultat från, innehåll i och/eller utvecklingsplaner för nationella och internationella kunskapsprov i matematik.

 

Webbinarier med fokus på bedömning i matematik

I PRIM-gruppen bedrivs utvecklingsarbete och forskning kring bland annat storskaliga kunskapsprov i matematik. Det omfattar bland annat nationella prov i matematik men även internationella studier så som PISA och TIMSS. Genom våra webbinarier vill vi dela med oss av idéer, erfarenheter och lärdomar som vi erhållit genom vår verksamhet.

Under läsåret 2023/2024 erbjuder PRIM-gruppen en antal webbinarier med varierande innehåll men samtliga kopplade till storskaliga kunskapsprov i matematik. Varje webbinarium har fokus på ett specifikt kunskapsprov och presenterar utveckling och resultat kopplade till detta. Kunskapsproven som berörs under detta läsår är de nationella proven i matematik för årskurs 3, årskurs 6, årskurs 9 respektive de nationella proven i gymnasiets första kurs. Dessutom kommer ett webbinarium beröra den internationella studien PISA.

Målgruppen är yrkesverksamma lärare, men även elever, studenter, forskare och andra intresserade är varmt välkomna att ta del av de webbsända presentationerna där det också finns möjlighet att ställa frågor till våra provutvecklare och forskare via en chatt.

Webbinarierna, som ges på svenska, är 1,5 timmar långa och äger rum på onsdagar med start kl. 16.00. Alla webbinarier är kostnadsfria och sänds live via Zoom (webbinarierna kommer inte gå att ta del av i efterhand).

Nedan hittar du en översikt av läsårets webbinarier med länkar till mer information och anmälan. Om du har frågor om webbinarierna kan du kontakta oss på prim@su.se.

 

Webbinarier – datum och teman läsåret 2023/2024

 

15 november 2023, kl.16:00–17:30: Nationella provet i matematik för årskurs 9

Under detta webbinarium kommer provutvecklare att berätta om arbetet med att ta fram ett nationellt prov i matematik för årskurs 9. De kommer även att presentera resultat från det senaste provet och diskutera några av de utmaningar elever ställts inför när de löser uppgifter i provet.

 

 

10 januari 2024, kl. 16:00–17:30: Matematiken i PISA 2022

Under detta webbinarium kommer forskare som arbetar med den internationella studien PISA presentera innehåll och resultat från den senaste omgången av PISA-studien. I denna omgång av PISA var matematik huvudämne och under webbinariet diskuteras bland annat de förändringar som genomförts av innehåll och provuppgifter.

Läs mer och anmäl dig

 

14 februari 2024, kl. 16:00–17:30: Digitala nationella prov i årskurs 6

Under detta webbinarium kommer provutvecklare att berätta om utvecklingsarbetet med digitala nationella prov i matematik för årkurs 6. Under webbinariet presenteras hur planerna för de digitala nationella proven ser ut inklusive planerade provmodeller och ingående uppgiftstyper.

Läs mer och anmäl dig

 

13 mars 2024, kl. 16:00–17:30: Digitala nationella provet i matematik för gymnasiets kurs 1

Under detta webbinarium kommer provutvecklare att berätta om utvecklingsarbetet med digitala nationella prov i matematik för gymnasieskolans första kurser. Under webbinariet presenteras hur planerna för de digitala nationella proven ser ut inklusive planerade provmodeller och ingående uppgiftstyper.

Läs mer och anmäl dig

 

10 april 2024, kl. 16:00–17:30: Nationella provet i matematik för årskurs 3

Under detta webbinarium kommer provutvecklare att berätta om arbetet med att ta fram ett nationellt prov i matematik för årskurs 3. De kommer även att presentera resultat från det senaste provet och göra nedslag i några av provets uppgifter och vad som framkommit i analysen av de elevlösningar som skickats in till PRIM-gruppen.

Läs mer och anmäl dig

 

Webbinariet ges via Zoom och kommer inte att spelas in. Deltagares kamera och mikrofon är avstängda och frågor ställs via "Q & A".

Du ansluter till webbinariet via den Zoom-länk du får dagen före träffen via den e-post du uppger när du anmäler dig – kontrollera därför noga så att den blir rätt. Zoom går att ladda ned som app eller använda direkt i webbläsaren utan installation. Om det är första gången du använder Zoom är ett tips att påbörja anslutningsprocessen en stund innan webbinariets start. Du kan också prova att koppla upp dig mot Zooms testmöte som finns tillgängligt via deras support.

Du behöver inte ha Zoom installerat, men kommer att bli tillfrågad om att starta Zooms klient. Har du denna klickar du på "Öppna Zoom Meetings". Vill du ansluta till webbinariet utan att installera en klient väljer du "Avbryt" på frågan om att starta Zoom Meetings och sedan alternativet "Join from your browser" en bit ned på sidan som visas. (Har du en äldre version av Microsoft Edge eller Internet Explorer kan du få problem med att ansluta - uppdatera eller använd t.ex. Google ChromeFirefox eller Apple Safari.) 

Du kan även delta i webbinariet via din smartphone. 

När du startar Zoom ber programmet dig att få använda enhetens högtalare. Du behöver godkänna detta. Kontrollera din enhets volym och ljudinställningar. 

I Zoom kan du själv välja ditt visningsläge genom att klicka på "View". 

 

Läs mer om hur Zoom fungerar (information på engelska)

Zoom how to video tutorials

Joining and participating in a webinar

Joining a Zoom meeting without an account

Join Meeting Test

På denna sida