Madeleine om masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap

Möt Madeleine som berättar om hur det är att plugga på Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap.

Madeleine.

Kan du berätta lite om dig?

Jag är 27 år och läser just nu min tredje termin på masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap. Innan har jag studerat till förskollärare här på Stockholms Universitet. Efter att ha jobbat som förskollärare i ett och ett halvt år så kände jag att det var dags att börja studera igen.

Varför ska man läsa det här programmet tycker du?

Jag skulle absolut rekommendera det till andra. Har man ett intresse för att jobba med barn och unga så tycker jag att det är en fantastiskt utbildning, just eftersom vi får läsa dels mycket forskning om barn och unga, dels för att de tar in många olika perspektiv som vi får lära oss av.

Vi läser också mycket om barns rättigheter, så även om man kanske inte vill jobba praktiskt med barn och unga, så finns det mycket annat. Har man ett intresse så är det en bred utbildning, som kan passar många olika yrkeskategorier.

Har man ett intresse för att jobba med barn och unga så tycker jag att det är en fantastiskt utbildning.

Måste man ha studerat till förskollärare för att söka till programmet?

Nej, det krävs bara en kandidatexamen i samhällsvetenskap, humaniora eller lärarutbildning. Det är det som är otroligt intressant i min klass för det är så blandat, både personer som är förskollärare och några som läst barnkultur, och andra som har läst kriminologi,  ekonomi eller turism. Det är en otroligt bred skara personer vilket gör diskussionerna väldigt intressanta! I och med att alla kommer med olika erfarenheter, så får man en annan insyn och man märker hur vi alla har olika mål. Vissa vill forska, andra vill fortsätta jobba som förskollärare, men med ett bredare perspektiv, och vissa vill jobba inom myndigheter eller organisationer. Det är otroligt olika. Det finns också några som inte riktigt vet ännu vad de vill göra sen men de tycker att det är jätteintressant och roligt att läsa programmet.

Finns det något du önskar du hade vetat innan du började studera programmet?

Att masterutbildningen är på avancerad nivå märks tydligt jämfört med en kandidat som är på grundnivå. Studierna tar mer tid och kräver mer struktur. Det läggs ännu mer ansvar på dig själv och det krävs mer av dig som student.

Mycket av litteraturen är på engelska, så det krävs förkunskaper. Jag måste lägga ner mer tid på att verkligen förstå det jag läser. Det blir mycket planering och struktur, och man inser att det här verkligen är heltidsstudier. Det är mer läsning än tidigare och fler vetenskapliga artiklar samt att det är svårare litteratur än vad det varit innan. 

Vilken är den bästa studieplatsen på campus?

Åh, jag tycker ändå biblioteket är en väldigt skön plats, just för att det är väldigt stort där. Man kan ofta sprida ut sig och ofta ha en stor bänk helt själv.

Annars tycker jag att studierummen på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen är bra och fräscha. Generellt sett är det bättre där än andra platser på campus. I grupprummen kan man ska sitta och plugga med någon, man har sin yta, det finns en whiteboard-tavla, man kan koppla upp sig till teven om man har en powerpoint, osv.

Har du några bra studietips?

Mycket planering! Man får lägga upp sin vecka utifrån vad man ska göra varje dag. Sätt upp tydliga mål och stryk dem när du gjort dem, så att du ser att du kommer framåt.
Jag tycker ju också att det jag läser är väldigt intressant, så motivationen att göra saker kommer mycket lättare. Jag rekommenderar också att ta tag i alla uppgifter du får på en gång.

På denna sida