Resurser
Här hittar du en förteckning över de resurser – utrustning, utbildning, material och expertis – inom Stockholms universitet som faller under digital humanvetenskap. En del av de listade resurserna ingår också i den nationella infrastrukturen Huminfra.

Utrustning
Avancerad utrustning för studier inom digital humanvetenskap finns bland annat på SUBIC vid Stockholms universitet.
EEG-experiment
SUBIC – Centrum för hjärnavbildning vid Stockholms universitet stödjer svensk forskning inom alla discipliner med toppmodern avbildningsteknik. SUBIC använder ett 32/64-kanals BioSemi Active 2 EEG-system. Systemet är baserat på mikroförstärkare i varje elektrod och erbjuder en lösning på problemet med störningar som fångas upp av kablar genom att undertrycka störningar med impedanstransformation direkt på elektroden. Dessutom är EEG-båset en ljudisolerad Faradage-bur, vilket innebär att extern signalstörning ytterligare minskas.
MRI-utrustning
En Siemens Prisma 3 Tesla helkroppsmagnetresonanstomograf (MRI). Systemet inkluderar en 64 huvud/hals, en 20-kanals huvudspole, samt några extra små målspolar. Prismamodellen har "connectome"-gradienter med en maximal gradientamplitud på 80mT/m och en maximal slew rate på 200 T/m/s samt en stabiliserad rotationsram som är optimerad för DTI. Dessutom har den en inbyggd GPU-processor för snabb bildrekonstruktion för multiband EPI och andra höggenomströmningsavbildningar. För att underlätta beteendeneurovetenskapliga studier inom magnetresonansmiljön erbjuder SUBIC flera tillbehör.
Röntgenutrustning
En Xradia Versa 520 för röntgenavbildningsexperiment. Xradia Versa 520 är den mest omfattande submikrona röntgenavbildningslösningen inom industrin för avancerad vetenskaplig forskning. Med användarvänlig styrprogramvara, en automatisk lastrobot och ett avancerat mikroskopsystem erbjuder vår maskin den bästa upplevelsen för forskare. Den har använts för att skapa icke-destruktiv, högupplöst 3D-avbildning av allt från insektögon till djurben och fossiler.
Tysta rummet (ekofritt rum)
Tysta rummet är uppbyggt med ljudabsorbenter och nätgolv och är en helt ekofri miljö. Rummet används för inspelningar i kontrollerad akustisk miljö och ger en brus- och ekofri inspelningsmiljö. Där finns högkvalitativa mikrofoner och professionell inspelningsutrustning från bland andra Brüel & Kjaer. Kommunikation med försökspersonen kan göras med videokamera och intercom.
Utbildning
Utbildning inom digital humanvetenskap ges exempelvis vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV). Listan är under uppbyggnad.
Data Mining (DAMI), 7,5 högskolepoäng
Kurs på forskarnivå vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV).
Data Science: teori och praktik, 7,5 högskolepoäng
Kurs på forskarnivå vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV).
Material
Databaser och digitala arkiv är två exempel på viktigt material inom digital humanvetenskap. Listan är under uppbyggnad.
Swedish Health Record Research Bank
Swedish Health Record Research Bank är en unik forskningsinfrastruktur som innehåller över två miljoner elektroniska patientjournaler. De kommer ursprungligen från Karolinska universitetssjukhuset, omfattar åren 2006–2014 och innehåller en stor mängd medicinska specialiteter. I datamaterialet ingår även strukturerad information som ålder, kön, ICD-10-diagnoskoder, ATC-läkemedelskoder, tidpunkter och labbdata.
Health Bank används i flera forskningsprojekt som utförs av Clinical Text Mining Group. Forskningen har godkänts av Regionala Etikprövningsnämnden i Stockholm och Etikprövningsmyndigheten under olika etiktillstånd.
Läs mer på de engelska forskningssidorna om Health Bank
Expertis
Kontakta gärna någon av Stockholms universitets experter inom digital humanvetenskap. Listan är under uppbyggnad.
Docent Harko Verhagen
Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)
Harkos forskning handlar bland annat om datorspel och spelande, datorsimulering av socialt beteende, agentteorier och modeller inspirerade av samhällsvetenskap (AI och social ontologi), samt etik och AI.
Professor Hercules Dalianis
Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)
Hercules specialisering är naturlig språkbehandling av text, främst på svenska, automatisk generering samt sammanfattning av text, informationssökning och klinisk text mining (AI).
Läs mer på Hercules profilsida
Senast uppdaterad: 28 juni 2024
Sidansvarig: Digital humanvetenskap (DHV)