Under utbildningen

Här har vi samlat information för dig som är student vid Engelska institutionen.

Det är praktisk information som är bra att känna till under din studietid med oss.

 

 

Administrativa frågor

Här har vi samlat information som besvarar några vanliga frågor. Om du kontaktar oss med frågor om dina studier ange ditt namn och personnummer så att vi kan hitta dina studieuppgifter och ge dig relevant information om din kurs eller program.

Om du är antagen till en kurs måste du alltid registrera dig under kursens registreringsperiod för att behålla din plats. Datum för registrering för varje kurs kommer att finnas på varje kurssida inför terminsstart. Kom ihåg att registreringen sker innan terminsstart. Du registrerar dig via Ladok för studenter. Läs den specifika informationen för just din kurs inför respektive termin.

Ladok för studenter

Har du frågor eller problem att registrera dig behöver du kontakta vår studentexpedition i god tid innan kursens sista registreringsdag.

Om du blir tvungen att avsäga dig din studieplats efter registreringen är det viktigt att du snarast meddelar detta till studentexpeditionen.

Om du meddelar avbrottet inom tre veckor från det att studieperioden börjar (se Ladok) blir det ett tidigt avbrott och registreringen kan inaktiveras och kommer inte att finnas kvar i systemet. Du kan då söka kursen igen vid ett senare tillfälle. Kom dock ihåg att om du inte meddelar avbrott vid kursstart kan vi tyvärr inte erbjuda din plats till en annan sökande.

Om du meddelar avbrottet efter tre veckor ligger avbrottet som en spärr som gör att du inte kan söka kursen igen. Vill du vid ett senare tillfälle läsa kursen kan du kontakta studentexpeditionen för att se om det finns lediga studieplatser för att omregistrera dig.

Om du har frågor om att ansöka om studieuppehåll inom ett program behöver du kontakta den institution som ansvarar för ditt program.

Omregistrering på en kurs en annan termin sker i mån av plats. Om du behöver delta i omtentor måste du omregistrera dig för att kunna anmäla dig till skriftliga tentor.

Om du önskar omregistrera dig för att delta i omtentor kontakta vår studentexpedition när kursen startar. Vi tar inte emot önskemål om omregistrering för omtentor innan terminsstart. Deltagande i större föreläsningar inför omtentor är oftast möjligt. Om du dock önskar eller behöver delta i kursen igen och placering i en mindre seminariegrupp för omexamination sker det i mån av plats. Kontakta vår studentexpedition vid terminsstart för uppföljning.

Om du kontaktar oss med ett önskemål om omregistrering förväntas att du försöker avsluta kursen och delta i den examination du saknar från en tidigare termin.

 

Kurser som ges kan du hitta i Stockholms universitets utbildningskatalog och på vår sida om våra utbildningar.

Våra utbildingar

Varje kurs har en kurssida i utbildningskatalogen där du hittar kursinformation inför varje termin - schema, kurslitteratur och kursens registreringsdatum. Innan kursen startar och efter du har registrerat dig lägger lärare upp mer information och kursmaterial på lärplattformen Athena.

Om du läste en kurs som inte längre ges och du inte har tillgång till kursmaterial på Athena kan du kontakta vår studentexpedition. Du kan söka efter kursplaner i universitetets planarkiv.

Läsåret är indelat i två terminer som i sin tur är indelade i två perioder och fyra terminsdelar som är relevant för vissa kurser. Kom ihåg att registrering för våra kurser sker innan terminsstart!

Terminstider

 

Förkunskapskrav och dispens

Alla kurser har förkunskapskrav som måste uppfyllas för att man ska vara behörig till kursen. Dessa förkunskapskrav framgår av kursplanen som finns på respektive kurssida. När det gäller kurser som ges vid Engelska institutionen kan du få dispens om du har andra meriter som kan kompensera för de poäng du saknar och vi bedömer att dessa gör sannolikt att du kan klara kursen.

När du söker till en kurs kan du ibland bli antagen med villkor. Det betyder att du har möjlighet att uppfylla förkunskapskravet fram till dess kursen startar. Kontrollera i ditt antagningsbesked för kursen vad som gäller för just dig.

Observera att du ska inte ansöka om dispens om du väntar på att poäng ska rapporteras in för behörighetsgivande kurs som är i direkt anslutning till den kurs du ska påbörja. När dina poäng har rapporterats in ansvarar du själv för att kontakta vår studentexpedition så att du kan registreras på kursen. Observera dock att poängen måste vara tillgängliga och rapporterade i Ladok innan kursstart.

Ansökan om dispens från förkunskapskrav

Om du ansöker om dispens bedömer vi dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen utan att uppfylla behörighetskraven (enligt Högskoleförordningen 7 kap. 3 §). Beslut om dispens tas av institutionen som ansvarar för kursen. På kurssidorna ser du vilken institution som är ansvarig för varje kurs.

Ansökan om dispens görs på särskild blankett.

Dispensansökan (pdf) (134 Kb)

  • Ansökan ska lämnas in senast tre veckor före kursstart.
  • Ifylld och underskriven blankett skickas:

Skannad ansökan via mejl till: dispens@english.su.se, ELLER

Via post till: Engelska institutionen, att: Studierektor, UGA, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm. Märk kuvertet med Dispensansökan.

Om du inte har möjlighet att skriva ut och signera din ansökan kan du mejla din ansökan i pdf utan signatur eller med en elektronisk signatur. Ansökan ska mejlas från samma mejladress som du har i Ladok.

Frågor?

Om du har frågor om en dispensansökan för en kurs som ges hos oss vid Engelska institutionen kontaktar du studierektor via dispens@english.su.se.

Om du har frågor kring förkunskapskraven för en kurs som ges av oss kan du kontakta vår studievägledare. Det är såklart viktigt att du först läser informationen på kurssidan samt i kursplanen som du hittar på kurssidan.

 

Tillgodoräknande av studier i ämnet engelska

Om du är student vid Stockholms universitet och har tidigare universitetsstudier som du vill inkludera i din utbildning hos oss kan du ansöka om en bedömning av dina tidigare studier.

Bedömningar av tidigare universitetsstudier i ämnet engelska görs av Engelska institutionen. På vår engelska sida hittar du information om hur man ansöker om tillgodoräknanden hos oss.

During your studies (under heading "Credit transfers in the subject English")

Mer information om tillgodoräknande och validering hittar du på Stockholms universitets centrala webb.

Tillgodoräknande av studier och yrkesverksamhet

 

Examination och tentamen

Kursens examinationsformer är fastställda i kursplanen och information om examination finns i respektive kursbeskrivning. Vid frågor om en examination, prata med din lärare men var noga med att läsa informationen i kursbeskrivningen först. Kom också ihåg att du förväntas delta i undervisningen.

När en kurs ges erbjuds två examinationstillfällen varje termin för respektive examination.

Om kursen innehåller skriftliga salstentor måste du anmäla dig till dessa via Ladok inom anmälningstiden som framgår i Ladok. Om du inte föranmäler dig i tid kan du inte delta.

För att skriva en salstentamen måste du föranmäla dig inom anmälningsperioden som framgår i Ladok, även för eventuella omtentor. Om du inte föranmäler dig i tid kan du inte delta. Anmälan i Ladok måste ske senast tio dagar innan tentamenstillfället.

Logga in på Ladok

Anmälan för omtentor öppnar vanligtvis dagen efter den första tentan. Anmäl dig inte för en omtenta förrän du har resultatet från den första tentan.

Om du läst en kurs en tidigare termin men inte klarat alla tentor kan du bara anmäla dig till omtentor i Ladok om du är omregistrerad på kursen. Se informationen om omregistrering under "Administrativa frågor".

Salstentor administreras av den centrala Tentamensservice. Var noga med att läsa deras information om hur du ser vilken skrivsal och plats du tilldelats inför en tenta samt reglerna i skrivsalen. För att få delta i tentan måste du även visa upp godkänd id-handling i skrivsalen.

Tentamensservice

Resultat

Resultat är vanligtvis tillgängliga inom 15 arbetsdagar efter en examination. När resultaten är rapporterade kommer du att se dem i Ladok, förutsatt att du har deltagit i alla examinationer som krävs på (del)kursen för att få ett slutbetyg.

Många (del)kurser har fler än en examinationsform, t.ex. muntliga och skriftliga examinationer, som framgår av kursplanen och i kursbeskrivningen.

Rättade salstentor hämtas på studentexpeditionen när resultaten är klara. Rättade tentor sparas på institutionen i två år och du måste med andra ord hämta din tenta inom den tiden.

Om du inte deltagit i alla examinationer för (del)kursen kan du inte få ett slutbetyg och kan inte se dina resultat på enskilda examinationer i Ladok. För en salstenta måste du därmed hämta din rättade tenta på studentexpeditionen för att se ditt resultat.

Har du frågor om ditt resultat eller varför du inte kan se det i Ladok, kontakta din lärare.

Om du får ett underkänt betyg (F eller Fx) på en salstenta måste du skriva tentan igen, inte bara delar av tentan (om inte annat framgår av kursplanen och kursbeskrivningen).

Om du får ett godkänt resultat (G / E eller högre betyg) kan du inte göra examinationen igen för högre betyg.

Omprövning

Beslut om betyg kan inte överklagas enligt Högskoleförordningen. Om det dock blivit ett uppenbart fel p.g.a. skrivfel, räknefel eller liknande, kan du ansöka om rättelse eller omprövning. Ansökan om omprövning görs till studierektor genom ansökningsblanketten.

Request for a review of grade (pdf) (125 Kb)

Byte av examinator

Studerande som fått betyget Fx eller F (eller U på prov där tvågradig betygsskala tillämpas) två gånger av en och samma examinator kan ansöka om att få en annan examinator utsedd vid nästkommande prov om inte särskilda skäl talar emot det. Ansökan om byte av examinator görs till studierektor genom ansökningsblanketten.

Begäran om byte av examinator (pdf) (169 Kb)

 

Aktuella kurser

När en kurs (eller delkurs) ges erbjuds två examinationstillfällen varje termin för respektive examination.

För salstentor måste du föranmäla dig i Ladok. Om du inte föranmäler dig i tid kan du inte delta och du får då anmäla dig till nästkommande omtenta istället. Även andra skriftliga examinationsuppgifter som inte lämnas in i tid bedöms ej. Du blir hänvisad till nästa inlämningsdatum.

Om du läst en kurs en tidigare termin men inte klarat alla tentor kan du bara anmäla dig till omtentor i Ladok om du är omregistrerad på kursen. Se informationen om omregistrering under "Administrativa frågor".

Om du får ett underkänt betyg (F eller Fx) på en salstenta måste du skriva tentan igen, inte bara delar av tentan (om inte annat framgår av kursplanen och kursbeskrivningen).

Om du får ett godkänt resultat (G / E eller högre betyg) kan du inte göra examinationen igen för högre betyg.

Kurser eller delkurser som inte ges

Vissa kurser eller delkurser (t.ex. kurser på avancerad nivå, valbara delkurser inom Engelska 3 och kandidatkurser, samt deltidskurser) ges inte varje termin. Om du inte avklarade en inlämningsuppgift den terminen som du läste kurser och när kursen inte ges har vi fasta datum för inlämning av examinationsuppgifter på engelska institutionen: 15 april och 15 november.

Kontakta alltid din lärare för att bekräfta att du kan lämna in examinationsuppgifter från en tidigare termin och för instruktioner om hur och när du kan göra det. Om läraren inte längre är kvar, kontakta studierektor. Kom ihåg att det kan ta upp till 15 arbetsdagar för rättning och innan du får ditt betyg.

Nedlagda kurser

En kurs kan bli nerlagd, eller kursinnehållet kan väsentligen ändras. I sådana fall kan examination ske enligt tidigare kursplan en gång per termin under tre terminer efter kursen lades ner.

Om det var länge sedan du läste kursen, kontakta studentexpeditionen för att fråga om du fortfarande kan avsluta kursen eller delkursen. I vissa fall när kursen inte längre ges behöver du prata med vår studievägledare för att få information om hur du kan avsluta dina studier genom att läsa andra kurser.

Äldre Engelska 1 och Engelska 2 kurser

Äldre Engelska 1 och 2 kurser har lagts ned. Vårterminen 2022 var den sista terminen som omexamination (salstentor och inlämning av uppgifter) erbjöds på dessa kurser. Det kan dock finnas möjlighet att komplettera de delar du saknar genom att läsa någon modul inom de nya kurserna. Vänligen kontakta vår studievägledare om du behöver råd kring detta.

Det är viktigt att du är medveten om vad plagiat innebär för att kunna undvika detta. Du måste vara noggrann med att tydligt redogöra för det material som du använder i de texter som du lämnar in för examination.

Plagiat innebär att du kopierar någon annans text och framställer den som din egen, eller att du framställer någons idéer som dina egna, eller att du återanvänder en egen text som du skrivit för ett annat tillfälle men inte anger detta (självplagiat).   

Plagiat utgör en form av fusk. Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk och det kan leda till avstängning. Om du inte refererar på ett korrekt sätt, utelämnar källor eller använder egen eller någon annans text utan att hänvisa till källan leder det till misstanke om plagiat oavsett om det var avsett eller inte. Misstankar om plagiat ska anmälas till rektors kansli och till universitetets Disciplinnämnd som tar beslut om eventuella disciplinära åtgärder.

Information om plagiat och om hur du använder och citerar källor på ett korrekt sätt finns på kursplatsen på Athena. Om du har frågor, prata alltid med din lärare i god tid innan du ska lämna in en examination.

Mer om fusk och plagiat

När du är klar med din kandidat-, magister- eller masteruppsats ska slutversionen registreras i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet). DiVA är en för hela Norden gemensam databas med uppsatser och avhandlingar och är allmänt tillgänglig på Internet. Klicka på filen nedan för instruktioner om hur du registrerar din uppsats.

Lathund registrera uppsats i DiVA (909 Kb)

 

Studera med funktionsnedsättning

Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Om du har en medicinskt dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning som kan påverka dina studier kan du ansöka om särskilt pedagogiskt stöd. Du behöver:

1. Ansöka om stöd i systemet NAIS via universitetets centrala studentstöd

Ansök om stöd via NAIS

2. När du har fått ett NAIS intyg med rekommenderade stödåtgärder behöver du kontakta vår studievägledare som kan hjälpa dig med information och stöd för kursen som du läser hos oss. Kontakta alltid vår studievägledare med ditt intyg (bifogat via mejl) vid kurstart, och senast två veckor efter kursen har startat. Annars kan vi inte garantera att stödåtgärder kan ordnas i tid inför examination.

 

Studentkårer och Studentråd

Studentkårerna är medlemsorganisationer som företräder studenternas gemensamma intressen. Det finns många olika typer av studentföreningar såsom studentkårer, fakultetsföreningar och kårföreningar vid Stockholms universitet. Fakultetsföreningar anordnar olika typer av sociala aktiviteter.  

Engagera dig i kårer och föreningar

Studentrådet på engelska institutionen är del av studentkåren och är en viktigt länk mellan studenter och vår institution. Studentrådet har en representant på institutionsstyrelsen och på vårt UGA utskott (Utskottet för undervisning på grund- och avancerad nivå). Det ger studenter en röst vid beslut som fattas på institutionen, t.ex. om kursutveckling eller kurslitteratur.

Alla studenter vid vår institution är välkomna att gå med i studentrådet! Vill du vara med? Eller har du förslag på hur dina studier kan förbättras, eller på roliga evenemang? Kontakta vår studierektor: studierektor@english.su.se.

 

Studentstöd

Som en student som läser språk finns det olika stödfunktioner du kan ha nytta av under dina studier:

Studie- och språkverkstaden

Studie- och språkverkstaden erbjuder studenter såväl individuell undervisning som föreläsningar, seminarier och webbaserat material om akademiskt skrivande, studieteknik, studievanor och muntlig presentation på svenska och engelska.

Studie- och språkverkstaden

På engelska kallas dom Academic Writing Service.

Språkstudion

Språkstudion är till för dig som studerar eller är intresserade av språk vid Stockholms universitet. De har resursrum och material som du kan ha nytta av när du studerar språk, och de anordnar olika evenemang för språkträning.

Språkstudion

Annat studentstöd

Stockholms universitet har samlat information om stöd och service för studenter samt annat som du kan ha nytta av under din studietid.

Under utbildningen (centrala webben)

På denna sida