Studera med funktionsnedsättning
Du som har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd under dina studier. Målet är att du ska ha möjlighet att studera på lika villkor.
Stödet som erbjuds är studierelaterat och ska vara rimligt utifrån funktionsnedsättning och kurskrav. Här kan du läsa om hur du ansöker om stöd och vilka stödformer som finns vid Stockholms universitet.
Ansök om stöd och anpassningar
Du gör din ansökan i systemet Nais på länken nedan. Bifoga ett medicinskt underlag som styrker en varaktig funktionsnedsättning i din ansökan.
Vem kan ansöka om stöd?
Du som har en medicinskt dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd. Att en funktionsnedsättning är varaktig innebär att den har funnits eller förväntas finnas under minst 6 månader. Varaktig funktionsnedsättning kan exempelvis vara:
- Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
- Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
- Psykisk ohälsa
- Syn- eller hörselnedsättningar
- Rörelsenedsättningar
- Kroniska sjukdomar.
Tillfällig skada eller sjukdom
Tillfällig skada eller sjukdom samt heltidssjukskrivning omfattas inte av riktat pedagogiskt stöd.
När kan du ansöka om stöd?
Du kan ansöka om stöd från och med att du har anmält dig till en kurs eller ett program. Det går även bra att ansöka om stöd när som helst under terminerna.
Du som har en grav synnedsättning, rörelsenedsättning eller behöver teckenspråkstolk rekommenderas att göra en ansökan i Nais redan när du sökt en utbildning.
Medicinskt underlag om varaktig funktionsnedsättning
Det medicinska underlag som du bifogar i din ansökan ska vara tydligt, sammanhållet och utfärdat av legitimerad sjukvårdspersonal som exempelvis läkare, psykolog, audionom eller logoped. Underlaget ska vara skrivet på svenska eller engelska och ska innehålla:
- ditt namn och personnummer
- utfärdarens namn, profession och signatur
- utredningsenhet
- datum och resultat av utredningen
- hur länge du haft funktionsnedsättningen samt funktionsnedsättningens varaktighet.
Det är också önskvärt att underlaget innehåller en beskrivning av din funktionsnedsättning och hur den påverkar dig i din studiesituation.
Efter du har gjort din ansökan
Efter att du har skickat in din ansökan granskas den av samordnare vid Riktat pedagogiskt stöd. Vid en komplett ansökan som inte kräver samtal utfärdas ditt besked i Nais. Om du är i behov av stöd som kräver ett samtal kommer du att bli kontaktad av en samordnare innan ditt besked utfärdas.
Skulle någon uppgift saknas i din ansökan blir du ombedd att skicka in en komplettering. Uppfyller du inte kriterierna för riktat pedagogiskt stöd får du avslag på din ansökan.
Dela beskedet med din institution
Efter att du har fått ditt besked i Nais delar du det med kontaktpersonen vid din institution för att få information om hur stödet omsätts i praktiken.
Om ditt behov av stöd förändras
Skulle ditt behov av stöd förändras under din studietid och du önskar diskutera dina stödåtgärder igen är du välkommen att kontakta studentstod@su.se.
Om du behöver förlänga ditt besked
I ditt besked står det hur länge det är giltigt. Om du under din studietid behöver förlänga ditt besked, gör en ny ansökan i Nais.
Stöd vid studier utomlands
Du som får stöd under dina studier vid Stockholms universitet kan också få stöd som utbytesstudent. Kontakta studentstod@su.se om du behöver få ditt besked om riktat pedagogiskt stöd översatt till engelska.
Stödformer och anpassningar
Det finns olika typer av studierelaterade stödformer och anpassningar som du kan ansöka om. Vilket stöd du kan få varierar utifrån funktionsnedsättning, behov och kurskrav. Ta del av de stödformer och anpassningar som finns tillgängliga vid Stockholm universitet på länken nedan:

Information till antecknare, tentamensvakt, med mera
På nedanstående länk hittar du som arbetar som exempelvis antecknare eller tentamensvakt matnyttig information kring rutiner och löneutbetalning. Du hittar även blanketter för arvode och tidrapportering.
Information och blanketter för antecknare, tentamensvakt, med mera
Kontakt
Frågor om stöd
E-post: studentstod@su.se
Frågor om arvode
E-post: arvode.studentstod@su.se
Telefontid
Onsdagar kl. 13.30–14.30
Telefonnummer: 08-16 17 80
Hitta till oss
Du som har ett bokat besök på plats hittar oss som jobbar på Riktat pedagogiskt stöd i Studenthuset på campus Frescati.
Hitta till Studenthuset (Google Maps)
Vi sitter på plan 1 i Beta-delen av Studenthuset. Från Infocenter på plan 2, ta trappan eller hissen en våning ned. Du är då vid Studentkåren. Fortsätt längs korridoren, förbi snacks- och kaffeautomaterna och passera två par glasdörrar. Där hittar du Riktat pedagogiskt stöds väntrum.
Senast uppdaterad: 20 maj 2025
Sidansvarig: Studentavdelningen